nlc.hu
Szabadidő

Virágok a Soroksári Botanikus Kertben

Mesebeli hely tavasszal, a Soroksári Botanikus Kert – szemkápráztató fotók

Less be velünk Budapest egyik legszebb, bár talán kevésbé ismert botanikus kertjébe, ahol ezekben a napokban indul a tavaszi virágözön!

A Soroksári Botanikus Kert Budapest XXIII. kerületében, a Péteri-majorban található. Alapításáról még 1962-ben az akkori Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa határozott, a terveket pedig a következő év tavaszán készítették el. A területen akkoriban feketefenyő, akác, nemes nyár, szürke nyár, vadkörte, fekete dió, kőris és kocsányos tölgy ültetvények, illetve gyümölcsös- és szőlőskertek, felégetett, mocsaras területek, csatornák, legelők voltak, így a gyűjteményt teljesen az alapoktól indítva hozták létre.

Soroksári Botanikus Kert

Fotó: Getty Images

A botanikus kertben megtalálhatók Észak-Amerika Kelet-Ázsia, Közép-Ázsia és Kaukázus, Kelet-, Közép- és Dél-Európa és a Kárpátok jellegzetes növényei. Rendelkeznek szubtrópusi-trópusi és mediterrán növénygyűjteménnyel, de lenyűgöző a vadrózsa- és vadgyümölcs gyűjteményük is. 

Soroksári Botanikus Kert

Fotó: Getty Images

A kertben az eredeti növénytársulások fennmaradt töredékeit, a ritka és védett növények természetes élőhelyeit is nagy gondossággal őrzik. 

Soroksári Botanikus Kert

Fotó: Getty Images

A Soroksári Botanikus kert a számtalan növényfaj mellett seregnyi állatnak is otthont ad. A réten találkozhatunk mezei pacsirtával, szarkával, fácánnal vagy akár gólyával is, az erdős területen madarak, sünök, mókusok és nyulak is felbukkanhatnak, míg a vizes élőhelyen tarajos gőte, mocsári teknősök, halak, békák és vadkacsák laknak. A nyári időszak egyik kiemelkedő eseménye pedig a szentjánosbogár-séta.

Soroksári Botanikus Kert

Fotó: Profimedia

Ezekben a hetekben tarka, tavaszi virágok bontják szirmaikat mindenfelé a kertben, többek között mostanában nyílik a leánykökörcsin, a kankalin, az illatos hunyor, a tőzike és a nemes májvirág, és lassacskán a gyümölcsfák is virágözönbe borulnak. 

Soroksári Botanikus Kert

Fotó: Profimedia

A botanikus kert honos növényekből álló évelőgyűjteménye a Növénytani Tanszéken évtizedek óta folyó szaporodásbiológia kutatásoknak is része, a tudományos munkában ezen belül is elsősorban védett homoki növényfajokkal vesznek részt.

Soroksári Botanikus Kert

Fotó: Profimedia

A kertbe évente 2000–2500 fő látogat el, főleg általános iskolás csoportok szakvezetéssel, de a létesítményt bárki, akár csak egy kellemes séta céljából is felkeresheti. A kertbe kutyával is beengednek, azonban a négylábút végig pórázon kell tartani. 

Soroksári Botanikus Kert

Fotó: Profimedia

Ha szeretnéd személyesen is megcsodálni a tavasz ébredését a botanikus kertben, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra, szombaton pedig 9 és 16 óra között teheted meg. 

Még több csodaszép botanikus kert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top