nlc.hu
Szabadidő

Sejtes immunitás teszt egy szegedi magánlabornál

Egy szegedi magánlabor tesztjével ellenőrizni lehet a sejtes immunitást az oltás után

Eddig csak az antitestek számát lehetett laborban megvizsgáltatni, de egy szegedi cég kifejlesztett egy tesztet, amely megmutatja, kialakult-e a T-sejtes immunitás.
Koronavírusteszt a laboratóriumban

Sokan szeretnék biztosan tudni, hogy az oltás után kialakult-e a szervezetükben a koronavírus elleni védettség. Ezért jó néhányan magánlaborokban, saját zsebből csináltatnak teszteket, amelyekkel kimutatható az antitestek száma.

Akinek a szervezetében nem mutatnak ki elegendő mennyiségű ellenanyagot, az bízhat abban, hogy a másik védettség, az úgynevezett T-sejtes immunitás kialakult az oltás vagy a fertőzés után. Ám ezt sokkal bonyolultabb mérni, és eddig nem is volt elérhető az átlagemberek számára ilyen vizsgálat.

Most a 444 vette észre, hogy a szegedi Avidin Kft. bejelentette: kifejlesztettek egy tesztet, ami képes kimutatni vérből, hogy kialakult-e a T-sejtes immunitás. Ezek a fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat.

A cég szerint egy olyan módszer dolgoztak ki, amely megmondja, a szervezetben hány darab védelmező T-sejt van. A tesztet friss vérből végzik, de mivel fontos, hogy a minta minél előbb a laborba kerüljön, egyelőre csak egy budapesti és egy szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek. Az eredmény pár nap alatt megvan, és háromszor annyiba kerül, mint az antitestteszt.

A kutatók egyébként azt feltételezik, hogy akinek a vérében egyáltalán nincsenek antitestek, annál a sejtes immunitás sem valószínű.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

További cikkek az ellenanyagtesztről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top