nlc.hu
Szabadidő

Képek az első Yoga Rave-ről

Ászanák döngölős trance-re: a világ első Yoga Rave óráján jártunk

UV-fényekben világító, izzadt testek, durva basszusok és lefele néző kutya: egy magyar jógaoktató lány összeházasította a jógát és a berlini Love Parade-ról ismert elektronikus zenét. És bármilyen furcsa is: működik.

Először akkor lesz gyanús, hogy nem sima jógaórára megyek, amikor a Turbinában a beengedőlányok a diszkóterembe irányítanak. Aztán akkor, amikor lekapcsolják a rendes fényeket és felkapcsolják az UV-lámpákat, amitől mindenkinek világítani kezd a neonszínű sztreccsruhája, az erre a fényre reagáló testfestésről – amiről az egybegyűltek közösen gondoskodtak óra előtt – nem is beszélve. Végül pedig akkor, amikor Galactic Jackson dj, az űrtechno és az italo disco magyarországi helytartója elindította a szigorúan legalább 140 ütem/perces sebességű (értsd: durván szeletelős) acid/psy/trance playlistjét.

Yoga Rave
Megnézem
Összes kép (3)

Ez a Yoga Rave, Bagdal Szilvia, azaz Sziszi jógaoktató találmánya. Igen, tényleg az övé, külföldi mintája ugyanis alig akad: itt-ott kipróbálták már a fluoreszkáló, UV-fényben abszolvált jógát, ám az a látványt leszámítva hagyományos óra volt, Sziszi (aki egyébként tradicionális, haladó oktató, lassab 500 órával a háta mögött) az első, aki egy jógatáboros élmény után a kőkemény elektronikus zenével kombinálta. A legjobb, hogy az egész nem egyszeri poén, vagy marketingfogás, hanem nagyon is működik, és ez tőlem, a férfitől, aki életében nem jógázott, nagy szó. Igaz, a hangfalakhoz nem ajánlott közel menni.

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

A jóga népszerűbb, mint valaha, nem csoda, hogy megjelentek az időnként egészen hajmeresztő vadhajtások, bizarr termékkapcsolásokkal. Mi is tudósítottunk például az úgynevezett sörjógáról: a résztvevők kaptak egy-egy szponzorkisüzemit, és azzal egyensúlyozva (körülötte, fölötte, alatta) végezték az egyébként szép ívbe rendezett ászanákat. Közben tilos volt inni, inkább csak mézesmadzag volt a jógázók kezében, a végén, jutalomként volt megengedett az első korty, ekkor már az sem érdekelt senkit, hogy a szénsav és a pincehőmérséklet rég eltűnt.

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Mivel a jógának szó szerint szerves része a zene, nem csoda, hogy sokan a műfajok keresztezésével, vagy éppen komplett lecserélésével próbálkoznak. Létezik például metáljóga, aminek egyébként, bármilyen abszurdnak is tűnik, van létjogosultsága: a metálnak több alműfaja is akad, amely erőlködés nélkül kiváltja a szitár- és szintetizátoralapú meditatív hippiambientet: ott van például a Sunn O))) együttes (tényleg ez a nevük!) által művelt, dobhártya- és gyomorremegtető, egyszerre hipnotikus és apokaliptikus drone metal, amelyre egészen szépen rímel a lefele néző kutya és a napüdvözlet. (Vannak aztán oktatók, akik a Panterára, vagy éppen a Slayerre esküsznek, az ő óráikat természetesen főleg dühmenedzselési kihívásokkal küzdő férfiak látogatják.)

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

A metálos vonal persze csak egy kis szubkultúrája a jógatársadalomnak: a legnépszerűbb alternatív alműfaj természetesen az elektronikus tánczenére levezényelt és ennek megfelelően fazonigazított jóga, amely az esetek többségében sokkal inkább kardió, mint valódi ászanák, általában dubstep, trap és egyéb divatos műfajok mentén. Magyarországon ilyenről egyelőre nem tudunk, de ha egyszer elterjed, senki ne várjon elmélyülést és befele fordulást, jógás mozdulatokkal megspékelt lakossági fitnesz ez, minimális továbbképzés után tarthatná őket akár Schobert Norbi is.

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Középkorú, mindenféle spiritualitás ellen beoltott férfiként (aki természetesen sosem jógázott) persze könnyen dumálok; megkérdeztem hát az nlc jógatagozatának főtitkárát, Bánosi Eszter kollégámat, szabad-e, lehet-e, ér-e mindenféle testidegen zenei műfajokkal megbolondítani az ászanákat. Eszter, aki maga is oktató, semmilyen szigorú, csak a hagyományoshoz ragaszkodó rendszernek nem követője, sem hirdetője. „Főleg hatha jóga gyakorlatokon alapuló nőijógát gyakorlok, aminek talán az egyik legfontosabb elve a megengedés – meséli. – Magam is szeretek kreatív dolgokat bevinni a jógába, ötvözni tánccal, mesével, a saját egyéniségemmel az órákat.”

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Azt azért leszögezi, hogy mindennek van határa. „Lehet vitatkozni, érdemes-e jógának hívni egyáltalán az ilyen foglalkozásokat, ha ennyire elrugaszkodtak az eredeti formától. Egyrészt úgy gondolom, a jóga elve máshogy értelmezhető itthon, mint hazájában, Indiában, és eleve kevesen vannak, akik Patandzsali nyolcfokú jógarendszere szerint jógáznak itthon, vagy az ászanákon kívül mással, például légzésszabályozással vagy magatartásbeli irányelvekkel is foglalkoznak, amelyek szintén a jóga szerves részei.” Esztert inkább az érdekli, „mennyire tud fókuszban maradni az önismeret, a belső figyelem”.

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

„A jóga számomra a testemmel, és az abban érzékelhető belső világommal való kapcsolat mélyítéséről, és azon keresztül nálam valami nagyobbal való összefonódásról szól, rengeteget tanulok belőle a határaimról például, önmagam akár nehéz érzéseinek megtartásáról is, vagyis elsősorban a kapcsolódás és az önismeret tere a számomra, miközben azt az állandó, mindentől független nyugalmat segít kint és bent is felismerni, tudatosítani és magamévá tenni, amire mindenkinek hatalmas szüksége lenne ebben a világban.” Ami nem ilyen, az tehát inkább testgyakorlat és érdekes kísérlet, mint jóga.

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Nem tudom, hogy Sziszi Yoga Rave órája „igazi” jóga volt-e – nekem annak tűnt, és szerencsére ő mindjárt elmondja, hogy miért volt tényleg az –, és nem is kérdeztem körbe, kinek mennyire sikerült a befele fordulós elmélyülés, de a sötétben, két tucat fluoreszkáló ember közt eltöltött két óra után ezekben biztos vagyok:

  • legfeljebb az első fél óra után mindenki teljes extázisban volt;
  • iszonyatosan jól nézett ki;
  • külső szemlélőként is nagyon-nagyon szórakoztató volt.
Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Sziszi elárulta: jógaoktatóként meggyőződése, hogy az önismeret és a legalább 140-es percenkénti ütemszámú elektronikus tánczene egyáltalán nem üti egymást. „Aki rendszeres jógagyakorló, az tudhatja, hogy többféle céllal lehet ráállni a matracra. Lehet testi szinteken maradva is gyakorolni, például, hogy csak egy testtájékot erősíts vagy nyújts le azzal az adott gyakorlással. Lehet kicsit finomítani és mondjuk a mozdulatainkban keresni különböző minőségeket, úgy gyakorolni, hogy egyszerre legyek lágy és erős. Vagy esetleg úgy, hogy a testtartások mögötti szimbólumokon és a vele rezonáló érzéseimen merengjek. Minden gyakorlás akár mindennap teljesen más lehet ugyanannál az embernél. De valóban ezek mind befelé forduló, önvizsgáló tevékenységek.”

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Egyébként pedig azzal sincs baj, ha valaki egyszerűen szórakozni szeretne jóga címen. „Miért ne lehetne az is cél, hogy csak jól érezzem magam egy közösségben, ahol stimulálják a látásom a különleges fények által, a hallásom a zene által és a testem egy félig-meddig irányított mozgás által? Az elektronikus zene, ha psy vagy ambient vonalról beszélünk, egyébként lehet teljesen meditatív, sőt!”

A repetitív mivolta és az ütemes basszus miatt pont úgy hathatnak, mint a mantrák és az általuk gerjesztett rezgések. A finom dallamok pedig segítenek úszni a zenével.

Azt azért belátja, hogy a trance, amit végül Galactic Jackson pakolt a jógaórán, egy kissé vadabbra sikeredett, mint hogy érvényesüljenek a finom dallamok, sebaj, így is megvolt „az Egység élménye”. „A jógagyakorlásnak, ugyanúgy, mint egy dj szettnek, íve van. Ezt az ívet vázoltam fel Zolinak és ő erre szelektált a lemezei közül. A zeneválasztást ugyanis teljes mértékben ráhagytam, hiszen ő ért ehhez és én alig vártam már, hogy miket fog választani. Amikor még csak ötleteltünk, mindig csillogó szemekkel, lelkes magyarázatokkal tette fel a lejátszóra a lemezeket, hogy mikre gondolt. Ugyan mindig kikérte a véleményem, de én minden választására lelkesen bólogattam (vagy táncoltam), mert nagyon szeretem ezt a vonalat én is. Tudtam, hogy a legjobb emberrel dolgozom ezen a projekten, mert annyira lelkes volt ő is. Nagyon szerette, hogy most ebből az érából válogathat többórányi zenét, mert ezeket a műfajokat ő sem játszhatja mindig.”

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Végül ment minden magától, „nevettünk, táncolva pihentünk, ment az energiacsere rendesen”.

Én töltődtem belőlük és a zenéből, és szórtam is vissza rájuk azonnal.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyesmi tökéletes arra, hogy berántsa a jóga világába azt is, akinek addig eszébe sem jutott matracra állni. Nekik ugyanis Szilvi szerint általában a két véglet él a fejükben:

  • vékony, csinos lányok pasztell ruhákban csak nyújtogatnak, spárgázgatnak;
  • spirituális okosságokat szóró, füstölőillatú emberek ücsörögnek órákat meditációs ülésben.
Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

„Ez az esemény nagyon jó volt arra, hogy lássák, a jógát megélheti a 21. század fiatalja is. Hogy lehet, hogy az a lány szombat éjjel még ott táncikál melletted egy klubban, de másnap délután már a lefele néző kutyát gyakorolja. Mindkettő jó, mert mindkettő az élet és mindkettővel feltölti magát. Ez így kerek egész! Aki most jógázott először, az láthatta a stílusom, láthatta a többieket, tapasztalhatta az ászanákat és így talán már nem olyan idegen számára ez a dolog.”

Úgy tűnik, bejött. „A jóga után legtöbben azonnal azt kérdezték: mikor lesz a következő?! Imádták Zoli zenéjét, annyira, hogy sokan maradtak még a jóga után a 10-ig tartó bulikában.” Például Sziszi is.

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.