nlc.hu
Szabadidő

A Squid Game sikerének titka

5 dolog, amit nem tudtál a Squid Game-ről

A Squid Game dél-koreai sorozat minden nézettségi rekordot megdöntött a Netflixen, nem véletlen ez a nagy siker.

A Squid Game (magyarul: Nyerd meg az életed) thriller sorozat 456 emberről szól, akik úgy döntenek, hogy játékba szállnak az óriási pénznyereményért. Először úgy tűnik, csak egyszerű gyerekjátékokat kell játszaniuk, ám hamar kiderül, hogy aki sikertelenül teljesíti a játékokat, arra hirtelen halál vár. A sorozat producere és rendezője, Hwang Dong Hyuk árult el kulisszatitkokat a Squid Game-ről.

1. A sorozat címének eredete

A Squid Game címe megegyezik a sorozatban utolsóként bemutatott játék nevével. „A Squid Game egy olyan játék, amelyet gyerekkoromban sokat játszottam az iskola udvarán és a környékünkön a többi gyerekkel – mondta el Hwang Dong Hyuk. – Ez a sorozat olyan emberek történetét meséli el, akik hozzám hasonlóan játszottak ezzel a játékkal fiatalkorukban és felnőttként visszatértek játszani. Szerintem a Squid Game fizikailag nagyon intenzív játék, az egyik kedvencem volt gyerekként. Egy olyan ikonikus gyerekjáték, ami a versengéssel, lökdöséssel talán a legjobban tükrözi a mai társadalmat.”

A Squid Game első játéka

A Squid Game első játéka (Kép: Netflix)

2. 2008-ban született a sztori

Hwang Dong Hyuk 2008-ban kezdte írni a Squid Game első vázlatát: „Sok mangát olvastam a forgatókönyv írása közben, ami végül 2009-ben készült el. Akkor úgy tűnt, hogy erre a történetre nincsenek felkészülve a nézők, túlságosan erőteljes és brutális. Volt, aki azt mondta a forgatókönyv olvasása után, hogy túl bonyolult a történet és nem fogja senki megvenni. Amikor mégis berendelték, egy évünk ment rá az előkészületekre, de végül csak sikerült megvalósítani.” A Netflix ráadásul teljesen szabad kezet adott a rendezőnek, így a 10 éves álom valóra válhatott.

3. Nincs másik ilyen sorozat

A Squid Game sikerének egyik titka, hogy nincs párja széles e világon, azaz nem igazán született még ilyen túlélősorozat eddig. Hwang Dong Hyuk erről így nyilatkozott: „Általában a túlélőjátékok azért szórakoztatóak, mert a résztvevők küzdését át tudjuk élni. A Squid Game abban különbözik a többi hasonló thrillertől, hogy a játékszabályok nagyon egyszerűek, nem vonják el a nézők figyelmét, inkább azon van a hangsúly, hogy az egyes játékosok hogyan viselkednek és reagálnak. Nem a győztest, hanem a vesztest nézzük.”

Squid Game szereplők

A Squid Game szereplőihez kötődni tudunk (Kép: Netflix)

4. Mély karakterek

Amikor 456 versenyzőről van szó, akkor nem meglepő, hogy a társadalom szinte minden rétegéből érkeznek emberek, mint például az özvegy Ki Hoon (Lee Jung Jae), aki üzleti kudarcokkal és nagy adóssággal néz szembe, vagy Sang Woo (Park Hae Soo), aki egyetemen végzet, egy brókercégnél dolgozott, de végül csődbe ment. És ott van Sae Yeok (Jong Ho Yeon), az észak-koreai menekült is, aki azért küzd, hogy újra összehozza a családját. A karaktereknek mélysége van, kidolgozottak, ezért mindegyikhez valamilyen módon kötődni kezdünk, amikor beindul a történet.

5. Kosztümök, szimbólumok, helyszínek

A sorozat már önmagában egy szimbólum, komoly társadalmi és morális problémákat boncolgat a szereplőkön keresztül. Az ártatlan gyerekjátékok úgy válnak halálossá, ahogy a mai társadalmi berendezkedés tönkreteszi a gyerekek lelkét a felnőtté válás során. A mondanivalót erősíti a látvány, a valósághű ábrázolás, és még a zenét is tudatosan úgy választották, hogy a felnőttek a saját gyerekkorukhoz tudjanak kapcsolódni a sorozat nézése közben. Ez így együtt odaszögez a képernyő elé és függővé tesz a Squid Game-től.

Sorozatok és filmek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top