nlc.hu
Szabadidő

Anna Delvey Sorokin a Netflixen

5 dolog, ami máshogy történt Anna Delvey Sorokin, az orosz kamu örökösnő életében, mint a Netflixes sorozatban

Anna Delvey, vagy eredeti nevén Anna Sorokin története azért is érdekes, mert a valóság ihlette: a főszereplője egy okos, gátlástalan fiatal lány, aki az egész New York-i elitet beültette a hintába. De ne gondold, hogy minden egy az egyben úgy történt, ahogyan azt a sorozatban láttad!

Azok a filmek, amiknek van valóságalapjuk, és a pénz, a divat, a csillogás a fő mozgatórugói, rendszerint sokunkat érdekelnek. A most 31 éves Anna Delvey története viszont azért is különleges, mert egészen fiatalon, 25 évesen érte el azt, hogy a legbefolyásosabb emberek heverjenek a lábai előtt, azt gondolván, egy orosz származású német örökösnővel van dolguk. Az örökösnő álarca mögött most a legnézettebb sorozatok között van a Netflixen, de vajon, mennyi igaz Sorokin történetéből?

Miközben beépült a New York-i elitbe, és mindent megtett, hogy megpróbálja létrehozni saját exkluzív társasági klubját művészek számára (The Anna Delvey Foundation, azaz ADF), extrém lépésekre szánta el magát. Intézett magának egy magánrepülőt – természetesen fizetség nélkül, több szállodában is megszállt anélkül, hogy kiegyenlítette volna a számláit, drága dizájner ruhákba bújt, és bejárta a világot – mindezek közben alig kellett használnia a saját hitelkártyáját. Már, amikor működött és volt rajta fedezet. Bár a cselekmény nagy része igaz, néhány esemény eltúlzott vagy kitalált.

Inventin Anna forgatásán New Yorkban

Sorokin abszolút palira vette a leggazdagabbakat is (Fotó: Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images)

Vivian Kent karaktere eltúlzott volt

Vivian Kent az az újságíró a sorozatban, aki Anna Delvey sztoriját kibogozza, és megírja a Manhattan Magazinnak. A valóságban Jessica Pressler volt az, akinek az írása megjelent a New York Magazinban. Lényeges különbség, hogy Pressler soha nem segítette a védelmet az ügyben, és nem támaszkodott más újságírókra a kutatás során. Amellett is kitart, hogy soha nem próbált meg betörni Anna szüleinek német otthonába.

Ami viszont abszolút egybevág a valóság és a karakter esetében is: Pressler terhes volt az interjúik során és a cikk írása közben. Németországba is elutazott, de Sorokin segített neki megtervezni az utat, és a szülők, akiket meglátogatott, tudták, hogy érkezni fog hozzájuk.

Az Inventin Anna forgatásán Anna Chlumsky

Az újságírónő nem tört be Sorokin szüleinek a lakásába (Fotó: Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images)

Ki volt Anna Sorokin barátja?

Anna Delvey kapcsolata Chase Sikorskival, a Wake nevű alkalmazás megalkotójával jelentős részét teszi ki a sorozatnak. A karakter állítólag kitalált, de vannak arra vonatkozó találgatások, hogy ki lehetett valójában Anna szerelme. Noha a neve nem szerepel Pressler cikkében, a sorozatkészítők azt feltételezik, hogy beleegyezett, hogy elmondja a saját oldalát a történetről, ha cserébe a neve nem kerül nyilvánosságra.

Annának tehát valóban volt egy párja, akivel rengeteget utaztak, de a kapcsolatukról nem sokat lehet tudni. A valóságban az ADF ötlete a szakításuk után fogalmazódott meg Sorokinban, és nem a kapcsolatuk során, ahogy azt a sorozatban láthattuk.

Inventin Anna forgatása

Nem tudni, hogy ki volt valójában Delvey barátja (Fotó: RCF/MEGA/GC Images)

Néhány nevet megváltoztattak a gazdagok védelme érdekében

Míg egyes személyek és helyek nevei valódiak a sorozatban (például Anna és barátai, valamint ügyvédje, és néhány szálloda), addig mások személyazonosságát, nevét megváltoztatták. Egyes karakterek, mint például Delvey mentora, Nora Radford és Alan Reed pénzügyi tanácsadó, valószínűleg valós személyeken alapultak, de más a nevük, vagy több valós személyből gyúrták össze a karaktereket.

Ami viszont igaz, hogy Anna Delvey valóban kapcsolatba lépett Billy MacFarlanddal, aki a világ legnagyobb kamu fesztiválját, a Fyre Festet rendezte meg – pontosabban épp az volt a gond, hogy nem rendezte meg. Állítólag az a jelenet is a valóságon alapul, amikor egy vacsora során Shkreli Lil Wayne Tha Carter V albumáról számokat játszott le még annak a megjelenése előtt.

A Rikers „V.I.P.” helyisége sem volt annyira exkluzív

A luxushoz szokott kamu örökösnő Delvey számára a börtön pont olyan feltételeket kínált, mint a többi rabnak. Az valóban megtörtént ugyan, hogy Sorokin pont olyan lesajnálóan ösztönözte az újságírót, hogy hivatalos médialátogatásokat kezdeményezzen, azért, hogy VIP elbánásban részesüljön, mint a sorozatban az Annát alakító Julia Garner, de nem minden úgy volt, ahogy láthattuk.

A valóság és a sorozat között a különbség az, hogy habár külön helyiséget kaptak, de nem porceláncsészéből kortyolgatták a teát, tekintve tea nem volt, és porcelán sem. Helyette egy készpénzes kávéfőző jelentette a VIP-et.

Inventin Anna forgatásán Julia Garner

Ritkán használta a saját hitelkártyáját (Fotó: Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images)

Sorokin nem egy, hanem kettő nem létező német könyvelőt talált ki

A sorozatnak vannak olyan részei, amik a valóságban meredekebbek voltak, mint a filmen. Az egyik ilyen a nem létező könyvelő sztorija. Mivel Sorokinnak nem volt vagyona, és konkrétan bevétele sem, könyvelőre sem volt szüksége, a hitelhez azonban kellett egy név, akivel tárgyalhatott az általa megbízott hitelező.

Az igaz, hogy a könyvelő nem létezett, Anna testesítette meg egy hangtorzító alkalmazás és hamis e-mail címek segítségével. De itt nem állt meg: a sorozatba már nem került bele, de a valóságban volt még egy kitalált könyvelő is, Bettina Wagner, akit szintén Sorokin személyesített meg.

Ez a soha nem létezett könyvelő akkor került be a képbe, amikor Delvey megpróbálta kiengesztelni az egyik barátját, Rachel DeLoache Williamst, aki azt állította, hogy Anna egy hatalmas, állítólag több mint 60 000 dolláros marokkói szállodaszámlával rövidítette meg.

via

Tudj meg még többet kedvenc sorozataidról, filmjeidről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top