nlc.hu
Szabadidő

Nyári fesztiválok drágulása

Majdnem a havi nettó minimálbér összege egy Sziget-bérlet, de más fesztiválok is nagyon megdrágultak

Egyes fesztiváloknál 45 százalékos volt a drágulás öt év alatt.

Arról az nlc is írt korábban, hogy nagyon drágák lesznek az idei zenei rendezvények, és nem csak a belépő miatt. A Figyelő összesítése szerint az árak az alkohol esetében 70, az ételeknél 35-40 százalékkal növekedtek meg, még a kisebb rendezvényeken is. A Szigeten egy korsó sör ezer forint körül lesz. A Telex most az írja, több magyarországi nyári fesztivál jegy- és bérletárai komolyan elszálltak az idei szezonra: a normál árú bérletek többsége 34–45 ezer forint között van, a Szigetre pedig továbbra is majdnem annyiba kerül a normál árú napijegy, mint egyes fesztiválok bérletei.

130 ezer forint – ennyi, majdnem a havi nettó minimálbér az az összeg, amibe idén a Sziget fesztiválbérlet kerül.

Öt évvel ezelőtt 89 900 forint volt a normál árú Sziget-bérlet, vagyis öt év alatt nagyjából 45 százalék volt a drágulás. Az utolsó, 2019-ben tartott fesztivál 110 ezréhez képest csaknem 20 százalékkal nőtt az egész hétre érvényes bérlet ára. Ami abból kiindulva igazából nem is sok, hogy az éves infláció 11 százalék közelében van – számol a lap.

Összességében is megfigyelhető, hogy a legdrágább fesztiválok azok, amelyek a legkisebb mértékben emelték az áraikat az elmúlt öt évben. A Balaton Soundra például a legkedvezményesebb elővételes bérlet csak 10 százalékkal került többe, mint 2017-ben – igaz, így is 63 990 forintot kellett érte fizetni –, és olcsóbb, mint 2018-ban vagy 2019-ben.

Van kiugró példa is:  a SZIN-en a napijegyek voltak kifejezetten olcsók 2017-ben (6290 forint early bird, 8000 forint normál áron). A szegedi fesztivál kiemelkedően nagy drágulása azt is eredményezte, hogy a SZIN 19 000 forintos normál árú napijegye a Sziget és a Balaton Sound után, a most véget ért Volttal lényegében holtversenyben a 3-4. legdrágább lett (a Voltra 19 900 forintba került egy normál árú jegy).

Vannak fesztiválok, ahová idén is olcsóbban mehetünk (még). Napijegyet 10 000 forint alatt már csak a Művészetek Völgye és a Fishing on Orfű kínál vagy kínált, bár az utóbbi lényegében tízezresnek mondható (9990 forint). Húszezer forintnál többet csak a Sound és a Sziget napijegyeiért kell fizetni, utóbbi egyes jegyei  harmincezer forintnál is drágábbak.

Három lány egy zenei fesztiválon

Elszálltak a fesztiválárak. Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top