nlc.hu
Szabadidő

Si Pei Pu és Bernard Boursicot története

Nőként csábította el a francia diplomatát a kínai férfi – A 20. század legbizarrabb kémtörténete

A kínai operaénekes, Shi Pei Pu a tökéletes nőnek tűnt Bernard Boursicot számára – amíg ki nem derült róla, hogy valójában férfi és kém.

1988-ban David Henry Hwang megírta az M. Butterfly című Broadway-darabját, amely megnyerte neki a legjobb színdarabnak járó Tony-díjat. 1993-ban Jeremy Irons és John Lone főszereplésével David Cronenberg elkészítette a filmváltozatot is, Pillangó úrfi címmel. A döbbenetes és bizarr történetet valós események inspirálták, egészen konkrétan Shi Pei Pu, a kínai operaénekes és kém élete, aki elrabolta egy francia diplomata szívét – na meg a nagykövetség okmányait.

A szerelem vak?

A szóban forgó francia diplomatát Bernard Boursicot-nak hívták. A fiatal férfi 20 évesen, érettségi nélkül valahogy mégis a Pekingben újonnan nyíló francia nagykövetségen találta magát könyvelőként. Ez 1964-ben történt, amikor egy koktélpartin megismerkedett a 26 éves Shivel, a helyi operaénekessel.

A két férfi hamar jó barátságba került – nem sokkal rá pedig Shi bevallotta Boursicot-nak a legmélyebb titkát: valójában nő, csakhogy arra kényszerítették a szülei, hogy férfiruhákban járjon, mert az apja fiút akart.

Bernard boldogan elhitte, hogy a gyönyörű operaénekes, aki megismert, nő. Ebben talán az is közrejátszott, hogy a fiatal férfi korábban csak a szintén fiú iskolatársaival szerzett bármilyen szexuális tapasztalatot, Pekingbe érkezve pedig – ahogy azt a naplójában lejegyezte – mindenképpen egy nőbe akart beleszeretni. Az ő fejében pedig ez is történt: fülig szerelmes lett a nála hat évvel idősebb lányba, akit azon a végzetes koktélpartin ismert meg.

Pillangó úrfi

Jeremy Irons és John Lone a Pillangó úrfi című filmben (Fotó: Photo12.com – Collection Cinema / Photo12 via AFP)

A kapcsolatuk nem maradt meg plátói szinten: minden szempontból szeretők lettek. Boursicot viszont továbbra is meg volt győződve arról, hogy a párja nő. Nyilván nem segített a helyzeten, hogy sosem volt még olyan nővel, akinek ez volt a születéskor meghatározott neme is, így feltehetőleg a női anatómiáról alkotott ismeretei meglehetősen hiányosak voltak. Ám a későbbiekben a francia orvosok megállapították, hogy Pei Pu képes volt a heréit behúzni a testüregébe, a péniszét pedig visszahajtani úgy, hogy az női nemi szerv látszatát keltse.

Itt jegyeznénk meg, hogy ma már több olyan teória létezik, miszerint Shi nem hazudott (teljesen), mert valójában transznemű nő volt.

Pei Pu maga azonban sosem állította ezt, mikor nem Boursicot-val volt, férfiként hivatkozott magára, viszont egy ritka interjúk egyikében azt mondta: „férfiakat és nőket is vonzottam. Hogy én mi voltam, vagy ők mik voltak, nem számított.”

Így ez valószínűleg már csak teória marad.

A kém, aki szerette Shit

Shi Pei Pu valójában szándékosan környékezte meg Boursicot-t, akit – David Henry Hwang szerint – rávett, hogy Shi Kínai Kommunista Pártban való pozícióját erősítve szállítson nagykövetségi iratokat a kínai hatóságoknak. Más források szerint a több mint két évtizeden át tartó kapcsolatuk szemet szúrt a kínai szerveknek (mivel Mao Ce-tung uralma alatt nem vegyülhettek a kínaiak idegenekkel), és ők találták meg Bernard-t, hogy titkos dokumentumokat adjon ki nekik – ezzel biztosítva azt, hogy folytathatja a románcát Pei Puval.

Shi Pei Pu

Shi Pei Pu (Fotó: Wikipedia)

Akárhogy is, Boursicot 1969 és 1972, illetve 1977 és 1979 között kémkedett a kínai kormánynak először a pekingi nagykövetségről, később pedig az ulánbátori konzulátusról. Igen, Bernard-t áthelyezték Mongóliába, illetve a Mao Ce-tung-féle kulturális forradalom idején Bernard-nak gyakran utaznia kellett, ezért sokszor hosszú hónapokra, évekre nem találkoztak Pei Puval, de távkapcsolatban maradtak.

Így történt, hogy a francia egyik ilyen távolléte során megszületett Shi és Boursicot közös gyermeke, Shi Du Du. Legalábbis ezt mondta Pei Pu a szerelmes férfinek, aki végül négy évvel a fiuk születése után találkozhatott is a gyerekkel.

1982-ben pedig, mikor Bernard már három éve Franciaországban élt, elintézte, hogy szerelme és a fia elköltözzön hozzá Párizsba. Bár a kis család végre újraegyesült, egy évvel később a hatóságok kopogtattak az ajtón, és kémkedésért letartóztatták Shi Pei Put és Bernard Boursicot-t.

Pillangó úrfi

Jeremy Irons és John Lone a Pillangó úrfi című filmben (Fotó: Photo12.com – Collection Cinema / Photo12 via AFP)

Igaz szerelem vagy gondosan kidolgozott megtévesztés?

A rendőrök érkezése alapjaiban rengette meg Bernard életét. A szeme előtt omlott össze minden, amit igaznak hitt: a szerelme, a vele töltött elmúlt 20 év, a családjuk. Fény derült ugyanis Shi minden hazugságára, többek között arra, hogy valójában férfi, a gyerekük pedig távolról sem az övék. A kis Shi Du Du a kihallgatása során a nyomozóknak elmondta, hogy a kínai ujgur közösségből származik, az anyja pedig eladta őt Shinek.

„Nem az van, hogy az anyukám nem szeretett – mondta. – Hanem éheztünk.”

Boursicot-nak ez már túl soknak bizonyult: megpróbálta elvágni a torkát egy pengével a börtönben, azonban az öngyilkossági kísérlete nem sikerült. Hogy még rosszabbra forduljanak Bernard számára a dolgok, amint kitudódott az ügye, köznevetség tárgya lett Franciaországban. Sosem bocsátott meg Pei Punak.

Bernard Boursicot és Shi Pei Pu

Bernard Boursicot és Shi Pei Pu a párizsi bíróságon, 1986. május 5-én (FOTÓ: PHILIPPE BOUCHON / AFP)

Ugyan hat év börtönbüntetésre ítélték mindkettőjüket, egy évvel később Shit elnöki kegyelemmel szabadlábra helyezték, mondván: a francia kormány nem akarja kockáztatni a kapcsolatát Kínával egy ilyen „butaság” miatt. Boursicot néhány hónappal később szintén szabadult.

2009-es halála előtt Pei Pu még egyszer utoljára felvette a kapcsolatot egykori szeretőjével, hogy elmondja neki, még mindig szereti. Bernard azonban ezt nyilatkozta Shi halálának hírekor:

Annyi mindent tett ellenem, amit sosem sajnált, úgy gondolom, hülyeség lenne újra játszmázni és azt mondani, hogy szomorú vagyok. Végre tiszta lap kezdődik. Szabad vagyok.

(Forrás: New York Times, All That’s Interesting, Ripley’s)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top