nlc.hu
Sztárok
Sztárpárok példáján mutatjuk be, hogy mitől működik jól egy párkapcsolat a nagy korkülönbség ellenére is

Sztárpárok példáján mutatjuk be, hogy mitől működik jól egy párkapcsolat a nagy korkülönbség ellenére is

A szerelemben nem számít a kor, a többség mégis rácsodálkozik arra, ha nagy a korkülönbség egy szerelmespár két tagja között. Az efféle kapcsolatban élő sztárok viszont meg tudják mondani, mitől működik a dolog.

Sokat olvashattunk az elmúlt években a generációs különbségekről és az ezekből fakadó kommunikációs, illetve együttélési nehézségekről – tudományos szempontból éppen ezért különösen érdekesek azok a párkapcsolatok, ahol minimum 10-15 év a korkülönbség a felek között. Az adatok szerint a nyugati világban nagyjából az összes heteroszexuális párkapcsolat nyolc százalékát teszik ki ezek a viszonyok, mégpedig túlnyomórészt idősebb férfi–fiatalabb nő felállásban, ugyanis az idősebb nőből és fiatalabb férfiból álló párok aránya csupán egy százalék.

Attól függetlenül, hogy sok ilyen pár a kezdetektől megtapasztalja, mennyi az előítélet velük szemben, a kutatások azt bizonyítják, hogy önmagában egy kapcsolatot nem határoz meg a nagy korkülönbség – a sikerhez azonban sok csillagnak kell együtt állnia. Bár az ilyen viszonyoknál a kapcsolati elégedettség az átlagnál sokkal nagyobb, mégis nagyobb eséllyel végződik szakítással a történet, mint azoknál a pároknál, ahol nincs nagy korkülönbség, amire egyszerű a magyarázat:

  • egyrészt mivel társadalmilag kevésbé elfogadott egy ilyen párkapcsolat, családi, baráti, illetve szélesebb körben is nemtetszést válthat ki, ami visszahat a pár mindkét tagjára;
  • másrészt számít, hogy melyik életszakaszban vannak a partnerek. Például egy 30 éves férfi és egy 20 éves nő teljesen eltérő kihívások elé néz a következő tíz évében, de egy 53 éves nő és egy 63 éves férfi kapcsolatában ez már nem okoz jelentős különbséget. 

A kutatások alapján viszont így is elmondható, hogy nem számít a kor, mert a legfontosabb dolgoknak semmi közük ahhoz, hogy ki mennyi idős. A kapcsolat sikere azon múlik, hogy a partnerek értékrendje, hite, elvárásai mennyire egyeznek, mennyire tudják támogatni egymást a vágyaik elérésében, mennyire elkötelezettek a kapcsolat iránt, mennyire bíznak egymásban, hogyan tudnak együtt problémákat megoldani, és hogyan működik a szexuális életük, milyen köztük az intimitás. 

Akadnak olyan sztárpárok, akik maguk is elmondták, mitől működnek olyan jól együtt a korkülönbség ellenére is. Listánkat a teljesség igénye nélkül állítottuk össze.

Stohl András és Vica – korkülönbség: 19 év

Két éve tart a Mintaapákban is szereplő Stohl András és Vica kapcsolata. Viszonyuk kiegyensúlyozott és boldog, de mi a titkuk? Erről a TV2 sztárja beszélt a Best magazinnak.

„Nagyon jó tulajdonsága Vicának, hogy nem akar megváltoztatni, inkább bebizonyította, hogy olyan társai lehetünk egymásnak, ahol nincs főnök, nincs alá-fölé rendeltségi viszony, nincs olyan, hogy nekem valamit lehet, neki meg nem. Egy kérése volt, hogy mindig merjünk egymáshoz őszinték lenni, mert akkor tudunk fejlődni és jobbá válni. Azt szokta mondani, azon van, hogy ne csak a szerelmem legyen, hanem a szeretőm, a párom, a legjobb barátom is, anyám helyett anyám, a testvérem, a cinkosom, a mindenem. Jó úton jár. Mindig meghallgat, figyel rám, ha tanácsot kérek tőle.”

Richard Gere és Alejandra – korkülönbség: 33 év

Micsoda nő, és micsoda férfi! A 70 éves színész öt évvel ezelőtt jött össze Alejandra Silvával, majd titokban össze is házasodtak. Ez Richard Gere harmadik házassága, és 2018-ban kiderült: a színész neje gyereket vár. A baba idén februárban született meg, ő Gere második gyereke. A Hello! magazin információ alapján a kisfiú az Alexander nevet kapta, és sokáig nem marad egyedül a gyerekszobában, a spanyol Hola! szerint ugyanis Alejandra ismét várandós.

Alejandra Silva és Richard Gere (Fotó: Monica Schipper / Getty Images for Tribeca Film Festival)

Azért fordítva is lehet

Az amerikai sajtóban most minden egyetlen párról szól, méghozzá Priyanka Chopráról és Nick Jonasról. Itt a feleség idősebb 11 évvel az uránál, és olyan harmonikusnak tűnik a kapcsolatuk, hogy a szakítás szinte elképzelhetetlen.

Schmuck Andor és Eszter – korkülönbség: 26 év

Még a választás előtt, idén szeptemberben házasodott meg újra Schmuck Andor. Szerelme Eszter, aki 26 évvel fiatalabb nála, és mint az több interjúból is kiderült, nem fogták vissza a tempót, hiszen három nappal az első randijuk után a hölgy már oda is költözött hozzá. A Borsnak adott interjúban Schmuck pedig el is mondta, hogy szerinte mitől működik ez a kapcsolat: még tanuló párjának mindig teret ad a vizsgák alatt, a házimunkát is közösen végzik, ám a nagy dolgokban csak ő dönt, míg az életüket érintő kisebb kérdésekben a neje hozza meg a végső döntést. „Már nagyon régen megtanultam, hogy vagy boldog akarsz lenni, vagy igazad van, így mindig neki van igaza”magyarázta párkapcsolati viták esetén alkalmazott, kissé furcsa technikáját Scmuck Andor.

Schmuck Andor és párja, Eszter (Fotó: Kunos Attila / dfp.hu)

Akiknek nem sikerült

Knapik Tamás, a Fiesta zenekar tagja 43 éves volt, amikor hat évvel ezelőtt megismerkedett választottjával, a 22 éves Katával. A Facebookon kezdtek levelezni, 250 kilométerre laktak egymástól, de a zenészt ez sem tántorította el: hitte, hogy Kata az igazi, és arra kérte, hogy költözzön hozzá. Nagy volt a szerelem, négy éve megszületett kisfiuk is, akit ők csak Mackónak hívnak; úgy tűnt, hogy ezt a kapcsolatot nyomokban sem tudják megmérgezni a korkülönbségből adódó esetleges problémák – ezért is ért sokakat meglepetésként, amikor idén szeptemberben a zenész a Story magazinban elmesélte, hogy neje összecsomagolt és elment. „Többé nincs visszaút. Szeretném békében, nyugalomban felnevelni Mackókát. Jól megleszünk mi kettesben” – magyarázta Tamás.

Delhusa Gjon és Fanni – korkülönbség: 42 év

Sokan felkapták a fejüket, amikor kiderült, hogy Delhusa Gjon egy 42 évvel fiatalabb nővel jár. Fanni 19 körül lehetett, amikor 2014-ben összejött a zenésszel, majd szerepeltek a 2018-as Nyerő Párosban, idén tavasszal pedig a Best magazinnak elmesélték, hogy az énekes gyűrűt húzott szerelme ujjára. A lapnak adott interjúban arról beszéltek, hogy bár másoknak talán soknak tűnik ez a korkülönbség, ők sokszor észre sem veszik. és már a családalapításra is készen állnak. „Azt szoktam mondani Fanninak, hogy 23 éves, ha szeretne gyereket, nosza, ne várjunk. A bakancslistámon mindig is szerepelt, hogy legyen egy lányom is, hátha most ez valóra válhat” – magyarázta az eljegyzés után Delhusa Gjon, aki idén augusztusban lett 66 éves. A kérdés már csak az, hogy vajon mikor lesz az esküvő? „Ő nekem adta az életét, a fiatalságát, a jövőjét, nekem is adnom kell valamit. […] Szóval azt hiszem, hamarosan oltár elé vezetem őt. […] Én annak örülnék, ha csak páran lennénk ott, de Fanni persze hintót meg kétnapos bulit akar.”

Delhusa Gjon és párja, Fanni (Fotó: RTL Klub)

Velük mi lehet?

Érdekesség, hogy ugyanebben a tavaszi Best magazinban írtak arról is először, hogy a Konyhafőnök sztárja, Fördős Zé beleszeretett egy 17 évvel fiatalabb hölgybe. Róluk egy-két fotót láthattunk az Instán is, ám nyár óta nem nagyon hallani erről a kapcsolatról. Talán véget ért, talán csak óvják…

MC Hawer és Fanni – korkülönbség: 33 év

Sorozatba sem lehetne fordulatosabb szerelmi történetet írni. A kapcsolat egy évvel ezelőtt, 2018 őszén indult, akkor írtuk meg mi is először, hogy a mulatós zenész, MC Hawer egy 33 évvel fiatalabb hölgy oldalán találta meg a boldogságot. Minden egy koncerten kezdődött, ahol Fanni aláírást kért az előadótól, Hawernek pedig saját elmondása szerint egyszerűen jó kedve lett a lány szépségétől – ugyanakkor bár hosszan leveleztek, a férfi ekkor még gondolni sem merte, hogy esélye lehet a rajongójánál. Harminchárom év komoly korkülönbség, de Fanni tovább írogatott, én pedig egyre jobban szerettem volna megismerni őt” – magyarázta a sztár, aki az újabb találkozón elmondta a hölgynek, hogy többet érez barátságnál. A dolgok innentől felgyorsultak: az akkor 53 éves zenész és 33 évvel fiatalabb választottja néhány hét után már eljegyzési gyűrűt is választottak egymásnak, aminek hallatán persze sokan felhúzták a szemöldöküket, mondván, talán túlságosan korai még esküvőről és eljegyzésről beszélni. Hawer akkor azt mondta, korkülönbség ide vagy oda, a szeretet és a szerelem felülír mindent, ám a szép közös élet felett valóban gyülekeztek már a viharfelhők, és a szerelmesek alig 11 hónappal a megismerkedésük után szakítottak. „NEM harmadik fél miatt lett vége, pusztán generációs meg nem értés miatt szakítottunk. Valóban túl sok a 33 év. Mi férfiak ebben a korban szeretnénk még elhinni, hogy lépést tudunk tartani, vagy esetleg egy gondtalan életszínvonallal kompenzálni idős korunkat. Bizonyos ideig sikerül is, de aztán feladjuk a harcot. Mert ebben a korban már nem akarunk vitázni, nehezebb kompromisszumot kötni, és vágyunk a nyugalomra, békességre. Csupán ennyi” – vallotta be bánatosan, de a boldogság lehetőségét fel nem adva a férfi, és mint utóbb kiderült, sokáig nem is bírták egymás nélkül: két hónappal később már együtt utaztak Ciprusra nyaralni. Igaz, ott aztán megint összebalhéztak, ugyanis (MC Hawer szavaival élve) Fanni félelmetesnek tartja a párját, a férfi meg a hisztikre panaszkodott, de ezúttal már együtt maradtak, mert képtelenek elengedni egymást. Időnként azonban így is megy náluk az adok-kapok, ami vélhetően a generációs különbségekből adódik.

Fotó: instagram/mc_hawer

Rekorder?

Alighanem rekorder volt itthon Faludy György, aki 2002-ben vette feleségül a nála 65 évvel fiatalabb Kovács Fannyt. A költő 95 évesen, 2006-ban hunyt el.

Alec Baldwin és Hilaria – korkülönbség: 26 év

Nyolc évvel ezelőtt jött össze Alec Baldwin színész és a jógaoktató Hilaria. Nem vacakoltak sokat, egy 2013-as interjúban erről így beszélt az asszony: „Öt hónappal az első randevúnk után összeköltöztünk, aztán már a házasságról beszéltünk, és Alec meg is kérte a kezemet. Ezt követően összeházasodtunk, és megszületett az első gyermekünk is. Igen, minden gyorsan történt, de nem voltak bennünk kérdések. Az emberi érzi, ha összetartozik valakivel.” Hogy mennyire így van, azt bizonyítja, hogy a párnak azóta már négy gyermeke van. (Hilaria idén ötödszörre is várandós lett, ám néhány nappal ezelőtt egy kórházi posztban tudatták, hogy a kislány, akit a szíve alatt hordott, meghalt.)

Hilaria és Alec Baldwin (Fotó: Taylor Hill/WireImage)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top