Sztárok

Szorongás, kétségek ellenére is példát mutatnak a híres kismamák a koronavírus-járvány idején

A koronavírus-járvány, a kijárási korlátozás, a karantén okozta bizonytalanság senkinek nem könnyű. Aggódunk az egészségünk miatt, a gazdaság miatt, aggódunk a családunk, a barátaink és önmagunk miatt is. De hatványozottan nehezebb időszak ez a kismamáknak. Életük legszebb időszakának kellene ennek lennie, de nehéz ilyenkor átadni magunkat az önfeledt boldogságnak. Megnéztük, hogyan birkóznak meg a feladattal az ismert várandós kismamák.

A koronavírus alapjaiban változtatta meg a várandósgondozást és a szülést is.  Ezek közül a legfontosabb, hogy a kismamáknak lehetőség szerint kísérő nélkül kell érkezniük a rendszeres vizsgálatokra, ajánlott maszkot és kesztyűt viselniük, párjuk nem lehet jelen. A legtöbb helyen a várókat is átalakították, hogy az állapotos hölgyek egymástól megfelelő távolságra üljenek, a védőnők pedig távkonzultációt tartanak.

A szüléseknél szintén sok óvintézkedést vezettek be. A hirado.hu oldalon április 8-án megjelent információk szerint, ha igazolt koronavírus-fertőzött a kismama, akkor apás szülésre nincs lehetőség. Viszont, ha a kérdőív kitöltése, és a gyorsteszt eredménye után, az anyukánál nincs koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés, akkor van rá lehetőség, az eredmény megérkezéséig, azonban mindenkire potenciális fertőzöttre tekintenek. Európa szerte más és más döntés születik az apás szülésről koronavírus-járványra való tekintettel, sok helyen teljesen megtiltják, hogy apuka bent legyen, vagy a szülés után találkozzon a nejével és a gyerekével. Cikkünk megírásakor Magyarországon még nem vezettek be hasonló intézkedést. A kismamák számára engedélyezett, hogy a választott személy jelen legyen a szülésnél, vagyis lehetőség van apás szülésre, ha az apa egészséges és rendelkezik megfelelő védőfelszereléssel. Ám érdemes mindig abban az intézményben érdeklődni az adott feltételekről, ahol az anyuka szülni fog, mert kórházanként lehetnek szigorúbban a szabályozások!

Lovas Rozi, A Mi kis falunk színésznője kisfiút hord a szíve alatt. Az Instagramja szerint ő is a biztonságos otthonmaradás mellett döntött. „Otthon maradunk, szépen gyarapodunk” – írta egyik pocakos fotója alá.

Lovas Rozi otthon tölti ezt az időszakot

Lovas Rozi otthon tölti ezt az időszakot

A Radnóti Színház művésze április elején a boldog igent is kimondta. Ezt szintén egy fotóval és néhány szóval tudatta mindenkivel az Instán. „Férje, felesége, kisbabája” –  írta a színésznő, aki a fotóhoz a #nehézidőkbenis szöveget írta.

Kulcsár Edina hamarosan életet ad második gyerekének. A kislányt már nagyon várja a család, Edina pedig próbál nyugodt maradni a kialakult helyzetben, de tudja, hogy nehéz időszak előtt állnak, hogy ez a szülése, más lesz, mint az első. Erről így írt az Instagramon:

„Nehéz elvonatkoztatni a jelenlegi helyzettől, de minden erőmmel azon vagyok, hogy ne a rossz dolgokra gondoljak. Egy pár hétig még biztosan eltart ez az egész, így biztosan úgy fog megszületni a kislányunk, hogy nem osztozhatunk a családdal az örömünkben ( fizikailag), nem jöhet be hozzám Medike a kórházba és még sorolhatnám, de lehetne ennél sokkal rosszabb is a helyzet. Mindig ezzel próbálom nyugtatni magam.”

Edina posztjaival igyekszik megnyugtatni a többi kismamát, és a rokonokat is, és nem titkolja, hogy nem mindig könnyű. „Életem egyik legszebb napjának kellene, hogy legyen a második gyermekünk születése, de szerintem teljesen más lesz az a mostani öröm, mint Medoxnál. Nehéz lesz elvonatkoztatni attól, ami a világban zajlik.”

Az oldalán rendszeresen megmutatja, hogyan megy a kötelező vizsgálatokra, és leírja, milyen rendelkezésekkel találkozott a klinikán, hátha ezzel másoknak is segít. „Amikor beléptem, az volt az első, hogy megmérték, van-e lázam, (nem volt) kezet kellett fertőtlenítenem, és kaptam egy maszkot, amit tilos levenni. Ezenkívül egy „ellenőrző listát” is ki kellett tölteni amin a vírussal kapcsolatos kérdések voltak. Kivel találkoztam? Mikor találkoztam? Stb. Stb. Egyszóval mindenre odafigyelnek” – zárta sorait Kulcsár Edina, aki már a terhessége utolsó napjaiban jár.

Kulcsár Edinához hasonlóan, Tatár Csilla is a második gyerekével várandós. A műsorvezető március elején minden nyilvános szereplést lemondott a koronavírus miatt, és nagyon fontosnak tartja kiemelni: a jelenlegi helyzetben, mennyire fontosak az egyéni döntések. Már több, mint egy hónapja áttért az online bevásárlásokra, és azóta kerüli a tömeget is.

„Eddig is lelkes rajongója voltam az online bevásárlásnak, most még a kórházi szülőcsomagot, a kávékapszuláimat, a gyümölcsöket, zöldségeket… szóval kb. mindent, a neten rendeltem meg, így jó messzire el tudom kerülni a bevásárlóközpontokat” – írta. A népszerű beszélgető műsor háziasszonya gyakorlatilag bármelyik nap világra hozhatja a kislányát, és megannyi kismamához hasonlóan benne is sok-sok kérdés és kétség felmerült az elmúlt hetekben.

„Mondjuk, hogy nem így képzeltem én sem… Most már hetente vannak vizsgálatok, ahová menni kell, gumikesztyűben, szájmaszkban, fertőtlenítő illatban… Eddig elég nehezen viseltem, ha valami nem tervszerűen alakult, mindent mindig jó előre megszerveztem, elterveztem és kézben tartottam… most is volt konkrét terv, például, hogy második babánál sokkal lazább leszek, nem parázom feleslegesen, jó előre berendezem a babaszobát, beszerzem a babakocsit, a finisben pedig csak pakolgatok, rendezgetek, lenyugszom, felkészülök… De hirtelen huszadrangú lett minden és most először – csakúgy, mint a több ezer várandós kismama itthon – csak sodródunk és arra gondolunk, hogy tök mindegy, hogy üres még a babaszoba (késik a szállítás), nincs még babakocsi (késik a szállítás), nem tudjuk lehet-e apás szülés (senki sem tudja még), hogy jutunk el a kórházba… Szóval elég sok a nyitott kérdés, egy hónappal ezelőtt ezeknek a kérdéseknek a nyitottságától sírógörcsöt kaptam volna, de ma már ott tartok, hogy tök mindegy, csak egészségesek maradjunk. Kitartás minden kismamának (is)!” – írta a közösségi oldalán Tatár Csilla március közepén, szűk egy hónappal később, pedig az egyik legnépszerűbb posztját írta meg arról, hogy miért kell maszk nélkül, csoportosan focizni a parkokban kijárási korlátozás idején.

„Remélem, mind nagyon jól érzitek magatokat… biztosan így van, hiszen szuper lehet ilyen időben kint lenni a szabadban, mozogni, hülyéskedni a haverokkal, találkozni a rokonokkal! Megértem, hogy nincs rajtatok maszk, hiszen abban nagyon nehéz levegő után kapkodni akkor, amikor az ember szalad egy labda után! Irigykedünk mindannyian, akik 4. hete maximum 30 percre hagyjuk el a gyerekeinkkel az otthonainkat, annak reményében, hogy minél hamarabb vége lesz ennek az egész szörnyűségnek. Irigykednek a környék vendéglátósai is, akik már hetek óta bezártak, és azon imádkoznak, hogy valahogy túléljék, mind anyagilag, mind lelkileg ezt az időszakot. A sarkon lévő gyógyszertár dolgozói is élvezik a parkból beszűrődő kacajokat, mert ez talán feledteti velük, hogy reggel nyolc óta, kígyózó sorokban állnak az ajtajuk előtt az emberek, és ki kedvesebben, ki arrogánsabban követeli tőlük a 6 havi gyógyszeradagját! Köszönik a terhes nők is, akik irtó hálásak azért, hogy senki sem fogja »zavarni« őket a szülőszobán, mert ha nektek köszönhetően tovább durvul a járvány, nemhogy apuka, de szülésznő sem lesz majd, aki csatasorba tud állni! Remélem, szépen lebarnultatok és kimozogtátok magatokat.” Mivel a bejegyzés alatt elszabadultak az indulatok, és már nem tudta kontrollálni a kommenteket, az írását archiválta.

Király Viktor és felesége, Virág Anita az első gyereküket várják, születendő kicsi fiú, a babavárás örömét a jelen helyzetben is szeretnék átélni. A házaspár már márciusban eldöntötte, otthon maradnak és ha csak nem szükséges, nem mozdulnak ki, bejegyzéseikkel az optimisták táborát erősítik. Rendszeresen kérik a követőiket, ne most akarjanak kijárkálni, ha nincs dolguk, és vicces videókkal próbálják meg felhívni az emberek figyelmét olyan alapdolgokra, hogy most mellőzzék a kézfogást, vagy rendszeresen fertőtlenítsék a telefonjukat.

Anita egyébként várhatóan júniusban hozza világra gyereküket, addigra még sok minden változhat. „Azt hiszem pihenésben nincs hiányom a várandósságom alatt. Az első 5 hónapban a folyamatos rosszullétek miatt, az utóbbi hetekben a »bezártság« miatt… Remélem ez azt jelenti, hogy nyugodt baba lesz” – írta saját Instagram-oldalán a hatoslottó háziasszonya, aki rendszeresen jógázik a karanténban.

Debreczeni Zita februárban mesélt élete nagy boldogságáról, hogy az első gyerekét várja. A modellből lett fotós a Fókusznak adott első interjúban többek között azt mondta, hogy még most is nagyon óvatosan kezeli az egész helyzetet, csak a születendő kisfia egészsége számára a legfontosabb.

„Kíváncsi vagyok az arcára, a kezére, a lábára, a bőrére, a szemére. Mindenére kíváncsi vagyok. Egyáltalán nem érdekel, hogy meghízom, nem hízom, milyen lesz a bőröm” – mesélte az RTL magazinműsorában. A várandós fotós, – aki nem is olyan régen még a Barátok köztben is szerepelt –, egy erőt adó idézetet osztott meg az Instagramon, ami a kommentek szerint sok anyukának, vagy leendő anyukának segített. „Téged kérlek, ki életet bíztál rám. Tudom, okkal tetted. Kérlek, adj erőt és hitet, hogy testem vészterhes időkben is nyugodt otthon legyen gyermekemnek” – olvasható Zita oldalán. 

Linczényi Márkó várandós barátnőjével szerepel a TV2 #maradjotthon névre keresztelt karanténműsorában. A zenész felesége a nyolcadik hónapban jár, és az adásban azt fejtegette, hogy nem szívesen menne kórházba, mert ott a karantén miatt nem látogathatná a párja. Korábban Markó volt az, aki felvetette az otthonszülés lehetőségét, ezen azonban a menyasszonya csak azt követően kezdett gondolkodni, hogy ránk szakadt a koronavírus-járvány.

„Ha van lehetőségem arra, hogy a szülést egy szebb élménynek éljem meg, akkor tenni fogok érte… A legrosszabb, ami történhet, az az, hogy be kell menni a kórházba. Nem fogom azért belekényszeríteni magam egy helyzetbe, mert mindenki más is így csinálja, mert ez az alapelvárás, és a megszokott. Szeretném jól érezni magam szülés közben, és egy szép élményként megélni” – ecsetelte Kata a műsorban. Hozzátette, mivel még nem szült, nem tartja idegennek azt, hogy otthon szüljön. Márkó szerint az életükben most az otthon szülés mellett a koronavírus okozta félelem is jelen van.

Linczényi Márkó és párja Kata

Linczényi Márkó és párja Kata

Réti Adrienn tavaly ősszel tért vissza a Jóban Rosszban sorozatban. Áprilisban pedig elmesélte a Mokkában, hogy már akkor várandós volt, amikor újra forgatni kezdett, első gyerekét májusra várja. Adrienn orvosa tanácsára próbál nyugodt napokat kialakítani. „Minden körülmények között próbáljanak meg higgadtak maradni, és bármi történik, megtalálni benne a pozitívumot” – mondta a reggeli műsorban a színésznő, aki gőzerővel dolgozik a gyerekszobán párjával.

Köböl Anita éppen a napokban jelentette be, hogy babát vár. A műsorvezetőt meghatotta, mennyien gratuláltak neki és osztották meg a saját személyes történetüket is vele, miután a posztban leírta: sokáig várt erre a csodára.

Külföldi kismamák is beszélnek arról, mit éreznek: 

Katy Perry élete legszebb időszakának nevezte a várandósságát, és nagyon elővigyázatos az elmúlt hetekben. Az énekesnő önkéntes karanténba vonult, most már vele van a párja, Orlando Bloom, aki nemrégiben tért vissza egy csehországi forgatásról. Szerencsére mindketten egészségesek, a jelen helyzetben azonban a tervezett esküvőjüket átgondolják: legfeljebb egy nagyon szűk körű ceremóniát tartanak, és a lagzit egy későbbi időpontra tolják. Inkább a kislányuk érkezésére koncentrálnak, akit nyárra várnak.

Hilaria Baldwin nemrégiben mutatta meg a gömbölyödő pocakját: ismét várandós. Alec Baldwinnal régóta tervezték az ötödik gyereküket, tavaly azonban Hilaria kétszer is elvetélt. Most a járvány ellenére is bizakodó a kismama, aki örül, hogy jelen helyzetben a férje többet segít neki otthon a négy kicsivel. 

Hilaria Baldwin pocakja már szépen gömbölyödik, a kicsi lesz Alec Baldwinnal az ötödik közös gyerekük (Fotó: Instagram)

Hilaria Baldwin pocakja már szépen gömbölyödik, a kicsi lesz az ötödik közös gyerekük Alec Baldwinnal (Fotó: Instagram)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top