nlc.hu
Sztárok

Harry herceg és Meghan Markle élete Amerikában

Eltelt az első év – Harry és Meghan visszatérésére felesleges várni

Második gyermekével várandós Meghan Markle. De hogyan alakult Harry herceg és családja új, nagyon vágyott civil élete? Mióta nem látta unokáját Károly herceg, és mi kell ahhoz, hogy visszatérhessenek a királyi családba, ha megunják a hollywoodi életet? Aki azt gondolná, hogy az elmúlt egy évben a nézeteltérések rendeződtek a brit uralkodó családjában, az elég nagyot téved.

Február 14-én, Valentin-napon a házaspár bejelentette, hogy második gyermekük hamarosan megszületik. Meghan Markle ugyanis ismét várandós.

Egy éve annak, hogy Harry herceg és felesége, Meghan Markle úgy döntöttek, hogy Kanadába, majd az Egyesült Államokba költöznek. Bár rangjaikat és járadékaikat szerették volna megtartani, azt határozottan kijelentették, hogy nem akarnak szerepet vállalni a királyi család feladataiban, mert „civil életre vágynak”. A királynő az unokája számára is egyértelművé tette, hogy nem lehet egyik lábbal kint, másik lábbal bent lenni a családban. Dönteniük kell, hogy saját lábra állnak, és úgy boldogulnak, vagy továbbra is élvezik a királyi család tagjainak járó rangokat, címeket és kiváltságokat. Ez a döntésképtelenség pedig egy éve tart. 

Civilként Hollywoodban

Meghan és Harry egy éve elköltöztek Angliából. Először Kanadába mentek, ám nagy felháborodást keltett a védelmük anyagi vonzata. Innen Kaliforniába költöztek, ahol A-listás sztárok hollywoodi életét kezdték élni. Bár többször kijelentették, hogy nem akarnak közszereplők lenni, és nekik ugyan nem kell a nyilvánosság, amint kitették a lábukat a palotából, Meghan szerepet vállalt a Disney egyik produkciójában. Néhány hete pedig arról szóltak a hírek, hogy a mostanában Beyoncéval barátkozó házaspár produkciós céget alapít, és streamszolgáltatók nagy beszállítói lesznek. A Us Weekly értesülése szerint 100 millió dolláros üzletről van szó, amelyben dokumentumsorozatok, gyermekprogramok, mozifilmek, és fikciós sorozatok is szerepelnek.

Harry és Meghan élete Amerikában

Meghan és Harry a kaliforniai Montecitoban töltötték az ünnepeket (Fotó: Profimedia)

Sokan nem értik, hogy ez miért problémás, azonban van már egy pár a királyi családban, akik hasonló helyzeten mentek keresztül. II. Erzsébet legkisebb fia, Eduárd egy civil nőbe, Zsófiába szeretett bele annak idején. Zsófiának PR-tanácsadó cége volt, valamint kreatív médiatartalmakkal is foglalkoztak. A céget egy ideig közösen vitték Eduárddal, majd nem sokkal azután, hogy Zsófia állítólag megpróbált visszaélni a rangjával az üzleti tárgyalásokon, döntés elé állította őket az uralkodó: vagy kilépnek a királyi családból, lemondanak a kiváltságokról és a rangjukról, vagy a vállalkozástól búcsúznak el. A gróf és a grófné pedig lehúzták a rólót, minden erejükkel a királyi családban betöltött szerepükre koncentrálnak, elfogadták közszereplői státuszukat, és évente több száz kötelezettségnek tesznek eleget.

Bár a királyi család életével foglalkozó írók és újságírók azt gondolták, hogy Harry és Vilmos között enyhült a feszültség, amikor apjuk koronavírusos lett, a helyzet az, hogy a két testvér soha nem állt még ennyire távol egymástól. Ha belegondolunk abba, hogy Károly herceg tulajdonképpen lassan másfél éve nem látta az unokáját, Archie-t, vagy abba, hogy II. Erzsébetnek idén megszületik a tizedik dédunokája, de egyedül Harry fiával nem tudja személyesen tartani a kapcsolatot, akkor egy nagyon szomorú, szétesett család képe rajzolódik ki előttünk. Meghan Markle terhessége kapcsán pedig felmerül, vajon mikor látják a gyerekeket a többiek legközelebb…?

A nagynéni határozott üzenete Meghan és Harry számára

Harry és Meghan egy évet kért és kapott II. Erzsébettől. A házaspár nem készül visszatérni a királyi családba, a helyzet azonban nem ennyire egyszerű. 2021-ben ugyanis több olyan esemény is várható, amelyen vélhetőleg ők is szeretnének ott lenni, de ezt csakis akkor tehetik meg, ha egy rangban felettük álló személy, ebben az esetben II. Erzsébet, Károly, vagy Vilmos herceg meghívja őket. Ilyen lesz a királynő születésnapi parádéja nyáron, ami tavaly a pandémia miatt elmaradt, valamint Fülöp herceg 100. születésnapja júniusban.

Anna hercegnő azt szerette volna, hogy normális életet élhessenek

A Tindall család és Peter Phillips lánya, Savannah Phillips a Festival of British Eventing at Gatcombe Park lovas derby-n (Fotó: Profimedia)

Ilyenkor a királyi család valamennyi tagja meghívást kap az udvartól, és együtt üdvözlik a palota előtt ünneplő tömeget. Azokkal is találkozhatunk ezeken az eseményeken, akik alapvetően rang nélkül, civil életet élnek. Ilyen például II. Erzsébet egyetlen lányának két gyermeke, Peter Phillips és Zara Tindall, valamint azok gyermekei. Ők születésükkor nem kaptak rangot, mert édesanyjuk, Anna hercegnő azt szerette volna, hogy normális életet élhessenek. Ettől függetlenül nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a nagyszüleikkel, és számos eseményen tiszteletüket teszik. Anna hercegnő a 70. születésnapján kertelés nélkül megfogalmazta véleményét az évtizedekkel ezelőtti döntésével kapcsolatban. „Mi már feltaláltuk a spanyolviaszt, ezt nem kell újra feltalálni.”  Érdekes mondat, ami egyben lehet akár egy üzenet Harry és Meghan számára is. Harry egyszerre szeretne rangot és kiváltságot a nejének, és civil életét a családjának. Csakhogy a kettő együtt nem működik. A herceget gyakran tüntetik fel egyfajta modernizáló szerepben, de ha a dolgok mélyére nézünk, akkor az igazi modernizációt a nagynénje vitte véghez, aki ténylegesen biztosította gyermekeinek a civil életét, nem élve a kiváltságokkal, a ranggal és az apanázzsal.

Lesz egy eseményen, amelyen szinte bizonyos ott lesz Harry idén, ez pedig Diana hercegné szobrának az avatása.

Az idő csak telik. Vilmos gyermekei egyre nagyobbak lesznek, a trónöröklési sorban harmadik György herceg egyre több hivatalos rendezvényen fog részt venni szüleivel. Közben a királyi család két tagja is újabb dédunokával örvendezteti meg a királynőt idén. Az élet tehát jól láthatóan zajlik Harry és Meghan nélkül is, akik nemcsak a családtól, de az emberek érdeklődésének középpontjától is egyre távolabb kerülnek. Hogy ennek köszönhető-e, hogy Meghan Markle, Diana hercegnéhez hasonlóan, visszamenőleg megváltoztatta a nevét a fia anyakönyvi kivonatában, azt nem állíthatja senki bizonyosan. Az azonban tény, hogy Markle a civil életet hírességként, véleményvezérként képzeli el, de a hercegnői titulusát megtartva. Gyakran kijelenti, hogy szeretné féltve megóvni a magánéletét, ugyanakkor saját maga írta le az egyik legnagyobb példányszámú napilapban, hogyan veszítette el gyermekét tavaly nyáron.

Harry és Meghan élete Amerikában

Meghan sussexi hercegné és fia Archie (Fotó: Profimedia)

A svéd minta

Nagyon úgy fest, hogy ebbe a csörtébe az idős uralkodó már nem akar belemenni. Ez már Károly, vagy Vilmos problémája lesz. Pedig nemcsak a korábban említett Zsófia, vagy Anna életéből vehetne példát Harry és Meghan.

Svédországban XVI. Károly Gusztáv 2019-ben jelentette be, hogy hét unokájából öt hivatalosan nem tagja többé a királyi családnak. Ez nem a hagyományos értelemben vett kitagadást jelenti, ilyenről természetesen nincs szó. Pusztán arról, hogy ezeknek az unokáknak a jövőben nem kell hivatalos kötelezettségeket ellátniuk,  megtarthatják a hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak rájuk vonatkoznak, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá. De ezek az unokák már nem jogosultak a királyi ház tagjainak járó, adóból finanszírozott éves ellátásra sem.

Svédországban XVI. Károly Gusztáv 2019-ben jelentette be, hogy hét unokájából öt hivatalosan nem tagja többé a királyi családnak

Magdolna svéd királyi hercegnő és gyerekei Leonore, Nicolas és Adrienne (Fotó: Profimedia)

A svéd királynak három gyermeke és hét unokája van (hamarosan születik a nyolcadik – a szerk.). Legkisebb lánya, Magdolna hercegnő egy amerikai üzletemberhez ment feleségül, aki az esküvő után sem lett herceg és megtartotta civil szakmáját, és befektetéseit. Hosszú évekig éltek Svédországban, majd 2018-ban bejelentették, hogy három gyermekükkel együtt az Egyesült Államokba költöznek. Akkori közleményükben kiemelték, hogy Magdolna továbbra is együtt dolgozik majd az édesanyja által alapított, Gyermekkori Világ Alapítvánnyal, míg férje az üzleti ügyeire fókuszál. Ők továbbra is saját bevételükből élnek. Érdekesség, hogy néhány hónapja a család váratlanul új otthont keresett magának az államokban, miután egyik alkalommal, amikor nem voltak otthon, betörtek a házukba.

Az, hogy valaki egy időre, vagy akár örökre kilép a királyi családból, és teljesen új életet kezd, nem ritka jelenség. Ám arra nincs példa, hogy valaki egyszerre két lovat akarjon megülni. Ezt a helyzetet pedig még egy év után sem tudja elfogadni Harry és Meghan. A konfliktus egyre csak nő, ahogyan a szakadék is az egykor összetartó testvérek között.

Egy másik generáció!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top