nlc.hu
Sztárok

Wimbledon egykori férfi bajnokai

Így élnek Wimbledon egykori férfi bajnokai

Húsz, vagy harminc éve ők voltak a világ legjobb teniszezői. De mi történt velük azóta, hogy elhagyták a pályát?

A svéd Björn Borg sorozatban ötször volt Wimbledon bajnoka. A teniszlegenda idén nyáron ünnepelte a 67. születésnapját. Borg első felesége úgy fogalmazott, hogy férje nyugodt és higgadt férfi volt, aki soha nem jött ki a sodrából – kivéve, ha elveszítette a meccset. „Akkor három napig nem lehetett vele beszélni” – mondta. A sportolón egyetlen alkalommal nem uralkodott el a keserűség, csak akkor, amikor 1981-ben elveszítette a döntőt Wimbledonban.

Mindenkit meglepett, hogy 28 évesen nyugdíjba vonult, és bár néhány évre visszatért, 1993-ban 37 évesen végképp elköszönt a profi tenisztől. Anyagilag ekkor már biztonságban érezhette magát, olyannyira, hogy három lakást is fenntartott: egyet Monacóban, egyet New Yorkban, egyet pedig Svédországban. Teniszben szerzett hírnevét nemcsak sportkommentátorként kamatoztatta, hanem saját divatmárkát is alapított Svédországban. Többször meggyűlt a baja a vállalkozói élettel, egyszer csődbe is ment, ami miatt el kellett adnia Svédországban található kastélyát. 

Bjorn Borg és felesége Patricia Ostfeld
Megnézem
Összes kép (5)

A teniszpályán nemcsak a pattogó labdákat nézte, hanem a többi versenyzőt is. Így esett, hogy szerelmes lett a román világklasszisba, Mariana Simionescuba, akit 1980-ban feleségül is vett. A lakodalmat Bukarestben tartották. Rövid házasság volt az övék, mert négy évvel később már alá is írták a válási papírokat. Borg első gyermeke mindezek ellenére már a válást követő évben megszületett; a kisfiú édesanyja Jannike Björling, svéd modell. A fiú a Robin nevet kapta. A teniszklasszis második felesége Loredana Bertè olasz énekesnő volt, aki 1989 és 1993 között viselte a Mrs. Björn megszólítást. A 2000-es évek elején a teniszező harmadszorra is megnősült, ez alkalommal Patricia Östfeldet vette el, akivel egy közös gyermeke született. Leo ma már 20 éves, és apjához hasonlóan profi teniszező lett belőle.

„Néha megkérdezem tőle, hogy kér-e a tanácsomból? És elmondom, hogy bármikor, bármiben számíthat rám. De a fiam vicces. Úgy felel, hogy semmi kérdése nincs, mert nem értek a teniszhez. Persze az anyjával együtt nagyon szurkolunk neki, de Leónak saját élete van, és maga járja ki az útját a teniszvilágban” – nyilatkozta nemrég egy interjúban Borg, aki Robin fiának köszönhetően már nagypapa is. 

Becker nőügyeinél csak a vállalkozásai keszekuszábbak

17. Mindössze ennyi idős volt Boris Becker, amikor 1985-ben megnyerte a wimbledoni tenisztornát, amit aztán még kétszer sikerült megismételnie. Ami a magánéletét illeti, azt nem könnyű követni. 1988 és 1991 között Karen Schultzcal, majd a következő évben Cassandra Hepburnnel folytatott kapcsolatot. 1993-ban aztán már az esküvőig is eljutott, Barbara Feltust, a német-amerikai származású modell-színésznőt vette feleségül, aki az esküvő idején várandóssága nyolcadik hónapjában járt. Már a boldogító igen kimondása előtt meztelenül pózoltak a Stern magazin címlapján. Fiuk, Noah Gabriel 1994-en született meg, őt 1999-ben követte öccse, Elias. 

Boris Becker és Barbara Feltus meztelen fotója

Boris Becker és Barbara Feltus a Stern címlapján

Becker 1999-ben 15 év után vonult vissza, és egy évvel később elvált a feleségétől. Az ügy persze kicsit sem volt ilyen egyszerű. Amikor Beckerné üzenetet kapott egy, az Egyesült Államokban élő nőtől, hogy a férje gyermekét várja, azonnal odautazott. Mint kiderült, a teniszező és a floridai nő kapcsolata mindössze egyetlen éjszakáról szólt, csakhogy mindez akkor történt, amikor Barbara a második fiukkal volt várandós. Becker felesége úgy döntött, hogy Floridában nyújtja be a válási papírokat, így ugyanis megkerülhette a házassági szerződést, amit kötöttek. Annak értelmében ugyanis „mindössze” 2.5 millió dollárt kapott volna a teniszezőtől, így azonban Barbara 14 millió dollárt, a gyermekek feletti felügyeleti jogot, egy floridai házat és állandó gyerektartást kapott. 

2001-ben Becker elismerte, hogy lánya született a fent említett nőtől, Angela Ermakova orosz pincérnőtől, aki az Anna nevet kapta. A teniszező sokáig tagadta az apaságot, mondván, csak orális szex történt köztük. Ügyvédei azt állították, hogy a nő ellopta a férfi spermáját, és saját megtermékenyítésére használta. A DNS-teszt végül Angela állítását igazolta be. Mire a kislány hatéves lett, Becker megszerezte a gyermek közös felügyeleti jogát, arra hivatkozva, hogy Ermakova nevelési módszere aggodalomra ad okot.

2009-ben kiderült, hogy a teniszező feleségül vette Harlely „Lilly” Kerssenberg holland modellt. Közös gyermekük, Amadeus 2010-ben jött a világra. Lilly és Becker házassága sem lett élethosszig tartó, 2018 tavaszán jelentették be, hogy a válás mellett döntöttek, ám mivel a teniszezőnek időközben alaposan meggyűlt a baja a törvénnyel, a válást még 2022-ben sem mondták ki. 

Amadeus Becker, Boris Becker és Lilly Kerssenberg
Megnézem
Összes kép (4)

Boris Beckernek ugyanis a szerelmi életénél csak a gazdasági ügyei kuszábbak. Nem azzal volt a baj, hogy visszavonulása után edzőként kezdett dolgozni, (három évig volt például Novak Djokovicot is edzette), hanem azzal, hogy kétes üzletekbe bonyolódott. A 90-es években például adócsalás miatt felfüggesztett börtönre ítélték. 2022-ben már nem volt ilyen szerencsés. Akkor két és fél év szabadságvesztést szabtak ki rá, amiért szándékos fedezetelrejtéssel igyekezett megakadályozni adósságkötelezettségeinek behajtását, 2017-ben ugyanis csődöt jelentett. Néhány hónapot töltött csak börtönben, amikor pedig kikerült, interjút adott egy német tévének. A felvételt állítólag többször meg kellett szakítani, annyira rossz mentális állapotban volt Becker. Elmondása szerint kétszer is megpróbálták megölni a börtönben, és ígéretet tett arra, hogy mostantól törvénytisztelő állampolgár lesz.

Első feleségének köszönheti a másodikat

Andre Agassi húszéves pályafutása alatt kétszer lett Wimbledon bajnoka. A Las Vegasban született teniszlegenda magánélete – kollégáihoz hasonlóan – nem nevezhető unalmasnak. A 90-es években randizott Wendi Sterarttal és Barbra Streisanddal egyaránt. Önéletrajzában így írt az énekesnővel folytatott kapcsolatáról. „Tudtuk, hogy jól érezzük magunkat a másikkal, és kicsit sem érdekelt minket a 28 év korkülönbség. Hogy ezen felháborodtak az emberek? Nos, csak megfűszerezte a kapcsolatunkat.”

1997-ben végül nem az énekesnő, hanem a színésznő, Brooke Shields lett a felesége. Ez sem lett „boldogan éltek, míg meg nem haltak” – kapcsolat, mert két év után felbontották a házasságot. 2001-ben viszont szülővárosában feleségül vette Steffi Graf teniszezőt. A ceremónián csak az édesanyák vettek részt. Kettejüknek két gyermekük született. Jaden ma már 22 éves, húga, Jaz pedig idén lett 20. Érdekes történet, de Graf és Agassi egymásra találását részben maga Shields „szervezte”. „Az első feleségem a hűtőszekrényre tette Steffi képét, és azt mondogatta, hogy ilyen a tökéletes nő alakja” – írta könyvében Agassi. Ezt pedig maga a színésznő is megerősítette egy 2022-es interjúban.

Steffi Graf és Andre Agassi
Megnézem
Összes kép (4)

Eddig olyan, akár egy tündérmese, ugye? De ahogyan a legtöbb mesében, úgy ebben a történetben is vannak rémálmok, és nagy csaták. 1997-ben kiadott könyvében Agassi bevallotta, hogy metamfetamint használt. A kijelentésre reagált Roger Federer (aki nem mellékesen 8-szor nyert Wimbledonban), aki keserűen azt nyilatkozta, hogy csalódott a példaképében. De akadt olyan teniszező is, aki szerint a sportolónak emiatt vissza kellett volna adnia bajnoki címeit és a pénzjutalmakat. Agassi sokakat meglepett azzal a kijelentésével is, miszerint a profi sportkarrierje alatt utálta a teniszt, leginkább azért, mert hatalmas nyomást helyeztek rá. Hogy végül emiatt kérték feleségével, Steffi Graffal együtt azt  gyermekeiktől, ne legyenek teniszezők, nem tudni. Az viszont biztos, hogy Jaden és Jaz megfogadták szüleik tanácsát: a fiú a baseball szerelmese lett, Jaz pedig profi snowboardversenyző. 

Botrányok nélkül

HÉT! Ennyiszer lett wimbledoni bajnok Pete Sampras. Az amerikai teniszező mindezt 15 éves profi pályafutása alatt érte el. Magánéletében teljesen elkerülték a botrányok. 23 évvel ezelőtt vette feleségül az egykori Miss Teen USA győztesét, Bridgette Wilsont, akivel két fiút nevelnek: a most 21 éves Christiant és a 18 éves Ryant. Bridgitte a szépségversenyt követően még színészként bontogatta a szárnyait, de minden jel arra utal, hogy mára felhagyott a filmezéssel, utolsó filmjét 2007-ben készítette. 

Pete Sampras a róla szóló, Steve Flink által írt könyvben így beszélt arról, hogy miért nem volt kérdés számára, hogy 9 hónap randevúzás után feleségül vegye Bridgette-et. „Már akkor tudtam, hogy ő az életem. Bridgette mindig is anya szeretett volna lenni. Imádta a munkáját, nagyon jó volt benne, de végül feleség és anya akart lenni, ebben teljesedett ki. Nem tudta volna elképzelni, hogy egy sminkes székében üljön, kamerák elé álljon, ezzel pedig kihagyjon fontos pillanatokat a gyermekeink életében. Ritkán találni ilyet nőt az Egyesült Államokban, én pedig tudtam, hogy ő számomra az igazi.” Sampras egyébként ugyanezt tette. Egyetlen profi mérkőzése sem volt, miután az első gyermeke megszületett.

Bridgette Wilson és Pete Sampras
Megnézem
Összes kép (3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top