nlc.hu
Sztárok

Meryl Streep és Robert De Niro közös karrierje

„40 éve számíthatok rá” – Meryl Streep és Robert De Niro a vásznon és azon túl is állandó inspirációi egymásnak

Meryl Streep és Robert De Niro nemcsak színészként működnek együtt remekül (melyre 3 közös filmjük a bizonyíték), de nagyon jó barátok is.

Hogy ha minden idők legjobb színészét kellene kiválasztani, a toplistán biztosan ott szerepelne Robert De Niro és Meryl Streep neve is. De Nirót az egyik legtehetségesebb színésznek tartották már a karrierje elején is – nem véletlenül Martin Scorsese egyik legfőbb múzsája. Bár néhány filmválasztása a karrierje során egészen megkérdőjelezhető, idén megint megmutatta – ismét Scorsese irányítása alatt a Megfojtott virágokban –, hogy nem véletlenül tartják számon a legnagyobbak között. Persze egy olyan hosszú karrier során, mint amilyen De Niróé – hiszen közel 60 éve bújik más emberek bőrébe – elkerülhetetlen, hogy becsússzon néhány hiba.

Erről Meryl Streep is tudna mesélni, ő azonban 46 éves pályafutása során mégis ügyesebb kézzel választott szerepeket. Igen, két, többszörös Oscar-díjas színészről beszélünk (De Nirót idén valószínűleg kilencedjére is nominálják a Megfojtott virágokért), de míg De Niro reputációján esett némi csorba, addig Streepre még mindig úgy gondolunk, hogy arannyá változtat mindent, amihez hozzáér. Legutóbb a Gyilkos a házban egyébként is minőségi sorozatának harmadik évadát emelte még magasabb szintekre, amiért idén megkapta a rekordszámú, 34. Golden Globe-jelölését. És ha a tehetséget aranyszobrokban és jelölésekben mérjük (amit Streep esetében megtehetünk), a színésznő az Oscar-díjakban is tartja a rekordot: ő ugyanis minden idők legtöbbet jelölt színésze a maga 21 nominációjával, melyből 3-at szoborra is váltott.

Hollywood két meghatározó alapkövei ők tehát, akik külön-külön is bevésték magukat a filmtörténelembe. Együtt azonban még elsöprőbb az erejük.

A dinamit duó

Meryl Streepben és Robert De Niróban ugyanis nem csak az a közös, hogy zseniális tehetségek. Több filmben is szerepeltek együtt, de amellett, hogy remek partnerei egymásnak a kamerák előtt, az évek során jó barátok is lettek. Pedig ahhoz képest viszonylag kevés közös projektjük volt. Mert ha egy Streep-De Niro kaliberű párosról van szó, az ő kollaborációjuk sokkal többnek és nagyobb horderejűnek tűnik, mint amilyen valójában volt.

A két színész ugyanis 1996-ban dolgozott utoljára együtt. Bár tíz évvel ezelőtt úgy volt, hogy Streep és De Niro főszereplésével készül Ann Leary Egy jóravaló ház című regényének adaptációja, a produkció más utat vett, és végül 2021-ben Kevin Kline és Sigourney Weaver segítségével került vászonra a történet.

Meryl Streep ésRobert De Niro

Meryl Streep és Robert De Niro a Marvin szobájában, 1996 (Fotó: Photo12.com – Collection Cinema / Photo12 via AFP)

Így tehát közel három évtizede láthattuk utoljára együtt a Streep-De Niro párost, mégpedig a Marvin szobája című alkotásban – azonban nem egy párként. Ebben Diane Keaton alakítja Bessie-t, akinél leukémiát diagnosztizáltak (az orvosát alakítja De Niro), és csontvelőátültetésre van szüksége. Ezért a testvérétől, Leetől (Streep) kér segítséget, aki a fiaihoz fordul: a 10 éves Charlie-hoz és a 17 éves, a családtól elhidegült Hanktől (akit Leonardo DiCaprio formál meg). Bessie betegsége újra összehozza a családot, és még Lee visszaköltözik a gyerekekkel a szülővárosába, ahol átveszi a testvérétől apjuk, Marvin ápolását. Lee szerepe – micsoda meglepetés! – Golden Globe-jelölést hozott Meryl Streepnek.

Ezt megelőzően a Zuhanás a szerelembe című 1984-es romantikus filmben alakított szerelmespárt De Niro és Streep. Bár a produkció a „karácsonyi klasszikus”-címre pályázott (a másokkal már házasságban élő Frank és Molly karácsonykor ismerkednek meg, és a következő év karácsonyáig szépen lassan egymásba szeretnek), a Zuhanás a szerelembe mégis feledésbe veszett, sőt: abban az évben kifejezetten nagy bukásnak számított. Nem tudta tehát megismételni az első közös projektjük sikerét, ami az Oscar-díjas A szarvasvadász volt.

Meryl Streep ésRobert De Niro

Zuhanás a szerelembe, 1984 (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Egy gyönyörű barátság kezdete

Feltesszük, hogy a vietnámi háborút (is) tematizáló A szarvasvadászt nem kell bemutatnunk: 1978-as megjelenése után végigsöpörte a díjszezont. Igen, Robert De Niro és Meryl Steep is kaptak egy-egy Oscar-, illetve Golden Globe-jelölést. Magáról a filmről semmi olyat nem tudnánk mondani, amit ne hangzott volna már el az elmúlt 45 évben – a kulisszák mögött történtek most jóval érdekesebbek a számunkra.

Itt esett meg ugyanis, hogy Meryl Streep és Robert De Niro életre szóló barátságot kötöttek, ami egészében a színész nagylelkűségéhez vezethető vissza. Streepnek A szarvasvadász volt az első jelentősebb filmszerepe, melyben az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy a szerelmével, John Cazale-lel együtt játszhatott. Cazale neve azért lehet ismerős, mert ő alakította Fredót A keresztapa-filmekben – melynek második részében megismerkedett az akkor már befutott De Niróval.

Meryl Streep ésRobert De Niro

Meryl Streep és Robert De Niro a Szarvasvadászban (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

A három színész tehát egy produkcióban kezdett dolgozni, csakhogy Cazale-nél végstádiumú rákot diagnosztizáltak a forgatás előtt. Miután a színész egészségbiztosítása a betegsége kezelése miatt óriási volt, ezért a producerek úgy döntöttek: kirúgják a férfit. De Niro azonban ezt nem engedte. Nem elég, hogy kifizette Cazale egészségbiztosítását, de megfenyegette a produkciót, hogy ha Johnnak távoznia kell, akkor ő is lelép. Streep azt javasolta, hogy először a szerelme jeleneteit forgassák le, hogy a férfi a gyógyulására fókuszálhasson… pedig a színésznő akkor már tudta, hogy John nem fogja megélni a bemutatót sem. „Sajnos betegebb volt, mint hittük, de azt akartam, hogy benne legyen a filmben” – nyilatkozta De Niro.

A színész gesztusa ugyan nem enyhíthette Streep gyászát, de megalapozta kettejük barátságát. Ami azóta is tart.

„Ő az a férfi, akinek a jelenléte 40 éven át vigasztaló állandóságot jelent. De nem látom nagyon gyakran. Nem csevegünk. De tudom, hogy rá vitathatatlanul mindig számíthattam és számíthatok a jövőben is”

– mondta tavaly a színészről a tiszteletére létrehozott De Niro Curator of Film alapítvány nyitóbeszédében.

John Cazale és Meryl Streep

John Cazale és Meryl Streep, 1976 (Fotó: Abner Symons/WWD/Penske Media via Getty Images)

Állandó inspirációi egymásnak

Meryl Streep beszédéből kiderült, hogy Robert De Niro nem A szarvasvadász forgatásán volt először hatással az életére. 1973 nyarán, a Yale drámaszakán frissen diplomázott Meryl vécépucolóként dolgozott. „Nem vicc. Hallottam, hogy egy egyetemi barátomat beválogatták egy óriási produkcióba, ő volt az első az ismerőseim közül, aki filmben szerepelt. Michael Moriartynak hívták, egy csodás fiatal színész volt. Úgyhogy munka után én és a barátaim elmentünk a moziba, hogy megnézzük őt” – kezdte az anekdotát Streep.

A film a Bang the Drum Slowly címet viselte, amiben nemcsak az ifjú Meryl cimborája, de egy éppen az áttörés előtt álló színészsrác is szerepelt. Akinek ugyan akkor még nem tudták a nevét (és mivel annyira természetesen játszott, biztosak voltak benne, hogy civil), de abban mind egyetértettek, hogy kiemelkedett a szereplőgárdából. Két hónappal később Meryl és barátai beültek Martin Scorsese új filmjére, az Aljas utcákra. „És ott volt megint ugyanaz a kölyök. Csakhogy most nem lassú, nem déli. Egy New York-i punk. Egy hihetetlenül gonosz, gyorsan pergő nyelvű utcagyerek, akitől eldobtuk az agyunkat. Megnéztük a stáblistában, hogy ki ő. Robert De Niro. Olasz. És színész.”

Streep a beszédében elmondta, hogy az évek során számtalanszor kérdezték meg tőle, melyik színésznő karrierje inspirálja őt a legjobban. Ugyan vannak ilyenek,

„de igazából azzal a második alkalommal, hogy láttam Robert De Nirót játszani, azt mondtam magamnak: ez a fajta színész szeretnék én is lenni. Ezt akarom csinálni. És ezzel az elköteleződéssel, szenvedéllyel, tehetséggel és szépséggel akarom csinálni, úgy, ahogy ő. Az azóta eltelt 50 év során ő volt az én jelzőfényem.”

Meryl Streep és Robert De Niro
Megnézem
Összes kép (5)

Bár De Nirónak 10 év előnye van a színészetben, mégis épp ugyanígy gondolkodik ő is Meryl Streepről. Ez 2018-ban derült ki, amikor az amerikai Nemzeti Kritikus Egyesület éves díjátadó gáláján a legjobb színésznőnek járó kitüntetést ő adta át Streepnek. Laudációjában pedig nem győzte dicsérni barátja és kollégája tehetségét.

„Meryl a legnagylelkűbb és legodaadóbb színész. Nemcsak a saját karakterét testesíti meg, de mindenki másnak segít előhozni magából a saját szerepét. Meryl, köszönöm, hogy kiállsz olyan lelkiismereti kérdések mellett, amik mindnyájunkat érintenek. Köszönöm, hogy olyan színésznő vagy, aki teljes odaadással és ítélkezés nélkül kelted életre a karaktereidet.”

„Merylnek úgy tűnik, nincsenek hibái. És ezt az irántad érzett legnagyobb szeretettel mondhatom, Meryl. Nagyon szeretlek”

 

 – fejezte be a beszédét Robert De Niro. Meryl Streep pedig, átvéve az elismerést, egy csókkal köszönte meg a kedves szavakat.

(Forrás: Hollywood Reporter, ET Online, Bright Side)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top