nlc.hu
Sztárok

Next Top Model Hungary kritika

Next Top Model Hungary: Egy műsor, amiben azért izgulunk, hogy a szereplők ne törjék ki a nyakukat a lépcsőn

Ma már állatkínzásért szerencsére az állatvédők keresztre tudnak feszíteni egy műsort, ám úgy fest, az embereknek nem jár hasonló védelem. Legszívesebben azonnal a 112-őt hívtam volna, amint megláttam, hogy a fiatal modellaspiránsokat milyen elképesztően magas sarkú cipőkben járatják a Néprajzi Múzeum lépcsőin. A Next Top Model Hungary azonban másféle izgalmakat is kínált.

Amikor a műsor végén az első kiesős fordulót túlélő wannabe szupermodellek egy Budapest fölé magasodó szuperluxusvillából csodálják meg a várost, egyikük száját elhagyja a mondat, hogy „Ez már olyan, hogy akár az amerikai verzióban is lehetne.” Gondolnánk, hogy valószínűleg túlzott, pedig nagyon is jól tudta, mit beszél: a műsorban látható villa valóságos erődemonstráció, melynek tulajdonosa jó eséllyel saját felségterületeként tekint az alatta elterülő városra. Emiatt rendkívül izgalmas lenne megtudni, ki lehet ő, de sajnos ezt az információt a Next Top Model Hungary alkotói – legalábbis az első epizódban – nem osztották meg velünk.

next-top-model-hungary-zsuri

Tombor Zoltán, Tomán Szabina, Axente Vanessa és Merő Péter a Néprajzi Múzeumnál (Fotó: TV2 Sajtószoba)

Egy kompetens zsűri

A Topmodell leszek egy közel sem friss, azonban fáradhatatlan tévés formátum: az amerikai változat már 24 évadot élt meg, és – bár a TV2 ezt igyekszik elsunnyogni – egyetlen évad erejéig nálunk is jelen volt Topmodell címmel még a Viasat 3 műsorán, de ez már majdnem két évtizede történt.

Az első adás kapásból egy mozgalmas montázzsal indított, amiből rögtön láthattuk, hogy itt van pénz lóvéra: a lányok különféle látványos és egzotikus helyszíneken voltak láthatók, és a vágók előrevetítették számunkra, hogy lesz itt dráma bőven, ami nem fog kimerülni annyiban, hogy kinek járt le az olasz Vogue előfizetése.

Az első epizódban ebből olyan sokat azért nem láthattunk: az adásidő hatvan százalékát egy stúdióban töltöttük, hogy aztán következzen a Néprajzi Múzeum első pillantásra barátságos, de brutálsarkú platformcipőben mégis modellgyilkos lépcsője, majd a már fent említett villa, amit a lányok úgy csodáltak meg, mintha az ott alvás maga lenne a főnyeremény.

next-top-model-hungary

Olykor nehéz döntéseket kell hozni, de a jókedv töretlen (Fotó: TV2 Sajtószoba)

A tehetségkutató műsorok egyik rákfenéje mindig az, hogy az első adás nagy része rámegy arra, hogy be kell mutatni a jelentkezőket és szükség van egy kis előzsűrizésre. A lányok először a műsorvezető Ördög Nórával csacsognak kicsit, mielőtt belökik őket az eddig nem is olyan harapós oroszlánok, azaz a zsűri tagjai közé. A Merő Péter, Tomán Szabina, Tombor Zoltán és Axente Vanessa négyes hozzáértéséhez nem férhet kétség: Magyarországon nincs túl nagy merítés olyanokból, akik ebben a szerepkörben hitelesek tudnak lenni, de a TV2 ezt a feladatot sikerrel abszolválta.

Az meg már csak a bónusz, hogy a zsűritagok még jól is állnak egymásnak. Senki sem halványul el, senki sem dominálja le a többieket, szép az összjáték, a reakcióik nem tűnnek megjátszottnak, kivéve, amikor Tombor Zoltán az egyik már két igent kapott jelentkezőnél „csak az izgalom kedvéért” mond nemet. Egyelőre ő tűnik a zsűri legkőszívűbb tagjának, de egy adás alapján azért még nem akarom elsüllyeszteni ebben a skatulyában.

„Jó alkatú lányok versengése”

Persze a zsűri kompetenciája és szimpatikus visszafogottsága egyben azzal is járt, hogy nem voltak köztük óriási drámázások és nagy kiborulások, összeveszések sem, ami kertévés szemmel nem biztos, hogy jó hír, mindenesetre nézőként én üdítőnek találtam. A jelentkezők is kellően változatosak voltak. Dél-afrikai lánytól fül nélküli lányon át a harminc feletti, sőt egészen a nem kimondottan modellalkatú lányig tényleg színesebb volt a gárda, amivel

a műsor nyilván azt is próbálja kommunikálni, hogy 2024-ben a modellszakma már nem kizárólag a 175 centiméter feletti vékony lányok terepe, bár attól még, hogy nem mindenkire illett rá ez a leírás, a nagy többség még kétségtelenül ebbe a táborba tartozott.

Érdekes lett volna látni egy transznemű vagy nembináris modellaspiránst is, de ilyenkor mindig péklapáttal kell fejbe vágnom magam, hogy mégis csak 2024 Magyarországán élek, és egy olyan műsort nézek, ami a TV2-n megy, két Most vagy soha! reklám között.

next-top-model-hungary

Nagyipari sminkelés (Fotó: TV2 Sajtószoba)

A zsűritagokon látszik, hogy amint bejön egy lány, nagyrészt már a belépése, a megjelenése utáni öt másodpercben tudják, tovább fogják-e juttatni, de ettől még folyik némi csevej, megnézik, milyen fotót hozott magáról a jelentkező, egy kicsit ismerkednek vele, ami egyeseknél jó alkalom egy kis személyes dráma elmesélésére is. Nem annyira, mint egy X-Faktorban, de a drámai háttérsztori azért itt is tényező, még ha a fotós Tombor Zoltán egy ponton meg is jegyzi, hogy

Ez nem személyiségfejlesztő műsor, hanem jó alkatú lányok versengése.

Vagyis sok a szöveg, lépjünk tovább.

A bulvárfaktor

A bulvárfaktornak viszonylag ritkán engednek a szerkesztők. Keveházi Lili révén ugyan egy híresebb család is képbe került, de a szülei, Keveházi Gábor és Fábián Anita azért sosem voltak a bulvár élvonalában. Annál érdekesebb találat Alföldy Anna, aki ugyan csak viszonylag rövid ideig alkotott egy párt Hajdú Péterrel, a Hajdú Péter-exe címkét azóta sem tudja levenni magáról, bár szerencséjére a Next Top Model Hungary alkotói nem ezzel a szlogennel vezetik fel. Ő egy kissé kilóg az amúgy természetes szépségeket preferáló show-ból, ezért is volt gyanús, hogy talán csak a bulvárfaktor juttatta tovább, de egy ilyen gondolat után mindig helyre kell tennem a bennem élő mindenütt összeesküvés-elméleteket látót.

A zsűritagok és maga a műsor is dicséretesen nem akar rossz közhelyeknek megágyazni, így a modellek és az ész fogalmát nem gyakran hozzák összefüggésbe: Tombor Zoltán egyetlen alkalommal jegyzi meg egy lány tanulmányait hallva, hogy

Te túl okos lennél modellnek

, de szerencsére csak viccből.

Ördög Nóra

Ördög Nóra műsorvezető (Fotó: TV2 Sajtószoba)

Ostoba mondatokból sem kaptunk túltermelést, bár

A természetes adottságaim képviselője és híve vagyok

sorba azért egy kicsit beleőszültem, de ezt tudjuk be kezdeti sokknak. A zsűri egyébként általában érthető okokból juttatta tovább vagy szavazta ki a jelentkezőket.

A lépcső és a dráma

Mivel a lányok megismerése sok műsoridőt emészt fel, a Next Top Model Hungary első adásába csak egyetlen feladat fér: a jelentkezőknek a Néprajzi Múzeum masszív lépcsőjén kell egy lefelé vonulást produkálniuk sminkben, szép ruhában, és akkora magas sarkú cipőben, hogy arra még Tom Cruise is nemet mondana egy Mission: Impossible-filmben, pedig ez az ember száguldó repülők oldalában szokott megkapaszkodni.

Voltak is nagy összecsuklások – pedig Epres Panni személyesen jött el, hogy tanácsot adjon nekik –, vagyis nem mindenkinek jött össze a méltóságteljes vonulás, néhányan láthatóan az életükért küzdöttek. A dolog vértelenül lezajlott, és a drámát inkább az előjáték szolgáltatta, mikor az egyik lány az egészsége megromlása miatt kénytelen volt a rajtvonalnál feladni a játékot. A tényleg szomorú szituációt a szerkesztők kertévéhez képest meglepő visszafogottsággal kezelték. Ugyanez igaz a lányok közti ármánykodásra is, ami az első adásban még nem indult be igazán.

topmodell-leszek

Topmodellnek készülő lányok (Fotó: TV2 Sajtószoba)

Érdekes volt még látni, hogy a feladat végén a játékosok megálltak a Néprajzi Múzeum lépcsőjének alján. Akkor még nappal volt, egy vágással később pedig a zsűriértékeléskor már teljesen besötétedett ugyanott, de ez rajtam kívül maximum még két embert zavart az országban. Az alkotók kellemes humorérzékről tettek tanúbizonyságot, amikor az eredmények elmondása után az ünneplő továbbjutóknak az extrém cipőikben a lépcsőn felfelé mászva kellett visszamenniük: nagyon vicces képet nyújtott a dülöngélő társaság.

Innen már csak a csodavillába való beköltözés volt hátra, de ez a jelenet nagyrészt kimerült némi ingatlan- és kilátáspornóban, és megtudhattuk, hogy a következő részben a műsor táncos, látványos főcímét veszik majd fel, sok könny és dráma közepette. A Next Top Model Hungary bemutatkozása vérprofira sikeredett, kevés volt a megkérdőjelezhető döntés, jó a zsűri, jó a casting, viszont a sok korrekt döntés egyelőre egy nem kiemelkedő, csupán korrekt műsort eredményez. Bízzunk benne, hogy innen még szintet tudnak lépni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top