Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A hőhullámokon túl: a változókor további kellemetlen tünetei

Kétségtelen, hogy a változókor embert próbáló tünetei közül legtöbbször a hőhullámokat emlegetjük, ám emellett még egy sor egyéb kellemetlenség kísérheti ezt a több éven át tartó folyamatot.

A változókor – aminek legjellemzőbb és leggyakoribb velejárói a hőhullámok – általában a negyvenes évek vége felé veszi kezdetét. A váratlanul és többnyire a lehető legrosszabb pillanatban ránk törő, hirtelen forróságérzéssel, az arc és a nyak kipirosodásával, gyakran szapora szívdobogással, verítékezéssel járó hőhullámokon túl azonban még számos további kellemetlenség keserítheti meg a mindennapokat.  A tünetek meglehetősen változatosak, sőt előfordulhat, hogy egy-egy tünet időszakosan felerősödik, majd teljesen eltűnik.

Fotó: iStock

A legtöbb változókorba lépő nő szembesül az alábbi tünetekkel:

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • hangulati ingadozások, ingerlékenység, érzékenység
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság
  • ritkuló haj
  • hüvelyszárazság

És még…

Csontritkulás

Csökkenhet a csontok sűrűsége is, de a testi aktivitás sokat segíthet a csontritkulás megelőzésében.

Libidó csökkenése

A nők közel felét érinti menopauza alatt a szexuális vágy csökkenése. A libidó csökkenése komplex jelenség, nem lehet érte kizárólag a hormonális változásokat felelőssé tenni, pszichológiai tényezők is fontos szerepet játszanak benne, ahogyan a stressz, a fáradtság, a kapcsolatból kivesző intimitás, a családi élet változásai is.

Fontos! A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás sok friss gyümölccsel, zöldséggel, illetve teljes kiőrlésű gabonafélékkel gyakorlatilag elengedhetetlen!

„Visszagondolva nagyon naiv és felelőtlen voltam, aminek következtében csak a saját magam életét tettem nehezebbé: tisztában voltam azzal, hogy egyszer én is változókorba lépek, de nem foglalkoztam vele. Gondoltam, legfeljebb lesz egy-két hőhullámom, aztán lassan, de biztosan túl leszek az egészen. Ha egy kicsit is utánajártam volna annak, mi zajlik le ilyenkor a női szervezetben, akkor biztos vagyok benne, hogy könnyebben viseltem volna ezt az időszakot. A hőhullámok zavartak ugyanis a legkevésbé, sokkal inkább nyomasztottak az állandó alvászavarok és a hirtelen felkúszó kilók. Teljesen magamba fordultam, és ingerlékennyé váltam. Tudtam, valamit tennem kell. Egyik barátnőmnek öntöttem ki a lelkem, aki terápia gyanánt egy tánccsoportot ajánlott. Nagyon ódzkodtam tőle, de végül a férjem elkísért. Azóta talán az egyik legjobban várt heti programunkká váltak a csoportos táncórák. Nemcsak a testemnek és a lelkemnek tett jót a mozgás, de a kapcsolatunkba is meghozta azt a „valami új” – érzést. Szívből ajánlom mindenkinek! Én sokkal kiegyensúlyozottabbá váltam” – mondta Irén.

Tapasztalatok szerint a változókor nehézségeinek megelőzésére, a legzavaróbb tünetek enyhítésére az egészséges életvitel a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszer: a kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás kerülése, valamint a mozgásban gazdag életmód bárkinek segíthet átlendülni ezen a nehéz, testileg-lelkileg megterhelő időszakon!

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top