nlc.hu
Tabuk nélkül

Modern nő és a változókor

Egy modern nő változókorúként sem hajlandó „láthatatlanná” válni!

A változókort és az azzal járó testi-lelki átalakulást szinte egyetlen nő számára sem könnyű elfogadni. A klimax személyes és társadalmi megítélése pedig tovább nehezítheti a helyzetet.

Száz évvel ezelőtt az átlagéletkor még 40 év körül volt, így sok nő meg sem érte, hogy változókorba lépjen. Ezzel szemben a mai nők életük több mint egyharmadát a menopauza után élik le. Ez ma Magyarországon körülbelül 1 millió nőt jelent, akiknek mintegy egyharmada kifejezetten kellemetlen, a mindennapi életét alaposan felforgató klimaxos tünetekkel kénytelen szembesülni (pl. hőhullámok, fokozott izzadás, alvászavarok stb.). Ám minderről nem szívesen beszélnek, mert a legtöbbjük attól fél, hogy emiatt esetleg ráaggatják a lesajnáló jelzőt: öreg.

A társadalmi bélyeg

A hőhullámok és a testsúlynövekedés mellett a megmagyarázhatatlan érzelmi kitörésekkel járó hangulatingadozás is számos változókorú nőt hozhat kellemetlen helyzetbe. Míg a környezet általában elfogadja a kamasz lányok érzelmi kiszámíthatatlanságát – akik ugyan ellenkező előjelű, ám mégis hasonlóan viharos hormonális változásokon mennek keresztül –, egy érett nő esetében már korántsem ennyire elnéző a társadalom. Ráadásul a nőknek a változókor idején sokszor a saját identitásukat is át kell gondolniuk. Például aki eddig nem szült, az már nem is fog, azaz egyfajta véglegességérzés is tapasztalható ilyenkor, ellentétben a férfiakkal, akik elvileg akár 70 éves korukban is gondolkodhatnak a gyereknemzésen.

Menopauza a mai modern korban

A mostani változókorú generáció nehezebben élheti meg a menopauza időszakát, mint anyáik, nagyanyáik, akik közelebb álltak a természethez, könnyebben belenyugodtak a változás tényébe. A rendszerváltás után nálunk is beköszöntött a teljesítményorientált világ, a fiatalság kultusza. A mai kor középkorú asszonya nem nyugszik bele, hogy láthatatlanná váljon, változatlanul mutatni akarja az erejét. Van, akinek sikerül, van, akinek nem. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyúttal sokkal több eszköz áll már rendelkezésünkre ahhoz, hogy ezt az időszakot fizikailag kellemesebben élhessük meg. A kozmetikai, a gyógyszer-, és a szolgáltatóipar is kezdi felfedezni a változókorú nőket, és egyre többféle terméket, szolgáltatást kínálnak ennek a korosztálynak. Ezek segítségével egy klimaxos nőnek ma már könnyebb „kortalan” nővé válnia és ezt a státuszt minél hosszabb ideig tarthatja fent – mert ezt a státuszt fogadja el a társadalom.

Változókor és a modern nők

Fotó: Getty Images

A személyes és a társadalmi megítélés és a menopauza

Sok nő a változókorban életmódot, stílust vagy akár munkát is vált. Nyíltan beszélnek a problémáikról is, ám a helyzet azért ennél árnyaltabb. „Nagyon sok nő erre az életszakaszára kifárad. Bizonytalanság van benne azzal kapcsolatban, hogy vajon a környezete hogyan fogadná a váltásait. Nemcsak a nők és a férfiak között van egyfajta verseny, de a nők egymás között is rivalizálnak. A változókorban lévő nők még aktívak, viszont gyakran előfordul, hogy ilyenkor kiesnek a versenyből. Miközben a tüneteiktől szenvednek és próbálják újratervezni az életüket, sebezhetővé, kiszolgáltatottá válnak. Ha valakinek kicsit gyengébb az önérvényesítő képessége, kicsúszhat alóla a talaj, a határozottabbak, a fiatalabbak lépnek a helyébe” – mondta Törőcsik Mária marketingoktató, trendkutató.

Nem csoda, hogy a változókor sok nőnél a mai napig tabutéma, nem szívesen beszélnek róla, sőt, egyenesen eltitkolják. Természetesen van ellenpélda is, hiszen egyre többen mernek segítséget kérni a családtól vagy éppen szakemberektől, és megtanulnak együtt élni a kialakult helyzettel.

Mit lehet tenni?

Az első és legfontosabb nyilván az lenne, hogy minél szélesebb körben, társadalmi szinten számoljunk le a változókort övező stigmákkal. Ha lehúzhatnánk a tabuként kezelt témák, jelenségek listájáról, ha nem egyéni „problémaként” kezelnénk a klimaxot, az nyilván számos pozitív változást eredményezne. Ha csak a menopauza karrierre gyakorolt hatását nézzük: a munkaadóknak is felelősségteljesen kellene viselkedniük, olyan vállalati környezetet teremtve, amely igazodik a változókorban lévő nők igényeihez is. „Egyetlen nőnek sem szabadna reményvesztettnek, tehetetlennek, elutasítottnak vagy láthatatlannak éreznie magát, amikor egy teljesen természetes életszakasszal néz szembe” – nyilatkozta a Forbesnak Marie Teevan, aki maga is a változókor miatt kényszerült karrierváltásra.

A menopauza tehát nem betegség: merjünk róla beszélni, segítséget kérni, hogy minél könnyebben túllendülhessünk ezen az embert próbáló időszakon.

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top