nlc.hu
Tabuk nélkül

Fogyókúra egy kis vashiánnyal megspékelve

Fogyókúra egy kis vashiánnyal megspékelve – igen, lehetséges!

Ha valaki fogyókúrázik és egészséges életmódot követ, az egyáltalán nem garancia, hogy elkerülheti a vashiányos állapotot. Viki története ezt tökéletesen alátámasztja.

„Kicsi korom óta küzdöttem a pluszkilókkal, állandóan arról álmodoztam, hogy olyan tökéletes bikinibodym legyen, mint az Instán a csajok zömének. Végül elhatároztam, hogy életmódot váltok, és vegán leszek. Így is lett, a kilók szépen kezdtek leolvadni rólam, de valami mégsem volt rendben. Állandóan fáradt voltam, kimerült, kedvetlen és sápadt, ezért az orvosom vérvételre küldött. Kiderült, hogy vashiányom van, ráadásul az oka éppen az életmódváltásom” – mondta Viki, aki egyáltalán nem gondolt bele, hogy vegán életmódja mellett vasat is kellene szednie.

Tipp: A C-vitaminban gazdag ételek segítik a vas felszívódását, így vashiány esetén gondoskodnunk kell megfelelő bevitelükről. A B-vitaminok szintén hasonló hatásúak, jó B-vitamin-forrás például a petrezselyem, a dió, a mogyoró, valamint a zöldborsó.

Vashiány és fogyókúra

Fotó: Getty Images/piotr_malczyk

„A vegán életmóddal alapvetően nincs semmi gond, ha az ember odafigyel a vasbevitelre. Én ezt elmulasztottam, igazából óriási hibát követtem el. Ma már tudom, hogy a növényi eredetű táplálékok kizárólagos fogyasztásával nem tudjuk biztosítani a vasszükségletünket, miután ezekből jóval kevesebb vasat képes hasznosítani a szervezetünk. Természetesen az orvosom segítségével azonnal elkezdtük a vas pótlását, és két hónap elteltével már sokkal jobban érzem magam. Az elmúlt egy évben ráadásul sikerült magam bomba formába hozni, amire nagyon büszke vagyok. 20 kilótól szabadultam meg, egészségesen táplálkozom, sőt, létrehoztam egy saját Insta-oldalt is, ahol egészséges, vegán recepteket, életmódtippeket osztok meg azokkal, akik hasonló cipőben járnak, mint amiben én jártam. Próbálok segíteni a sorstársaimon, és minden posztomban kiemelem, mennyire fontos, hogy pótoljuk a vasat” – mondta Viki.

Vaspótlás kisokos

Az étrend-kiegészítők csekély vastartalmúk miatt a vashiány kezelésére nem alkalmasak, csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vasbevitelt szolgálják. Ezekben az általában komplex készítményekben ráadásul előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, megakadályozva a vasfelszívódást. Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet vasszükségletét.

Vasban gazdag:

  • szezámmag: 10 milligramm. Nemcsak vasat, de számos vitamint (A, E, B1, B2) és fontos nyomelemet (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium) is tartalmaz.
  • hüvelyesek: például a szárított lencse vastartalma 6,9 milligramm, azaz háromszor akkora, mint a konzerv lencsének.
  • lenmag: 8,2 milligramm. A lenmag rosttartalma az emésztésre is jótékony hatással van.
  • quinoa, köles: a quinoa 8 milligramm, a köles 5,9 milligramm vasat tartalmaz.
  • pisztácia: 7,5 milligramm. Az ízletes magok nemcsak a vas miatt hasznosak, hanem azért is, mert telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.
  • nyers rókagomba: 6,5 milligramm.

Az említett élelmiszerek vastartalma 100 grammos mennyiségekre vetítve értendő!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top