nlc.hu
Tabuk nélkül

Nők és az alsónemű

Az örök dilemma: milyen bugyit viseljünk mi, nők?

Ahány nő, annyi szokás, bugyiválasztás terén is. De mégis milyen az ideális? Tényleg nem ajánlott tangát hordani? Melyik anyag a legjobb? Mi a helyzet az alakformáló bugyikkal? Más fazont kell felvennünk sportoláshoz, mint egyéb tevékenységeinkhez? Ezernyi kérdés, de szerencsére itt vannak a válaszok is!

Amikor alsónemű-vásárlásra kerül a sor, a legjobb, ha a természetes anyagok mellett tesszük le a voksunkat – főleg a mindennapi viselet terén. Ezen a véleményen van Tündi is, aki a pamut mellett érvelt a minap barátnőinek, amikor videós beszélgetésbe fogtak.

„Én mondom, lányok, a pamuttal nem lehet melléfogni. Beszívja a nedvességet, így segít a baktériumok szaporodásának megakadályozásában, miközben a bőrt is hagyja levegőhöz jutni” – magyarázta. 

Azonban máris jött kontraérv is Évitől, aki nagy sportoló a csapatban. „Igen, igazad lehet, de én például sportoláshoz műszálas fehérneműt hordok, mert a pamut nedvességszívó és nehezen szárad, ezért nekem kényelmesebb megoldás szintetikus anyagból készült alsóneműt hordani a sporthoz” – erősködött Évi, akinek végül a többiek is igazat adtak.

Nők és a fehérnemű használat.

Nem mindegy, milyen anyaga van a fehérneműnknek! (Fotó: Getty Images)

Mi a helyzet a divatdarabokkal? Alakformáló fehérneműt csak alkalmanként!

„Mindannyian ismerjük egy-egy hasleszorító vagy combösszehúzó darab jótékony esztétikai tulajdonságait, azonban minden előnyük ellenére jobban tesszük, ha csak fontosabb alkalmakkor viselünk ilyen alsóneműt. A túl gyakran hordott szűk, alakformáló darabok ugyanis hosszú távon visszatérő egészségügyi problémákhoz – például eltérő eredetű hüvelyfertőzések kialakulásához – vezethetnek. Törekedjünk minél ritkábban viselni ezeket, és ha mégis megtesszük, vegyünk fel alájuk egy pamut alsóneműt is” – tanácsolja Molnár Zsuzsa, háziorvos.

Divatjamúlt tanga

„Én nagyon szeretem a tangáimat, egyszerűen nem tudok megválni tőlük, holott tudom, hogy egyrészt ma már nemigen számítanak divatos viseletnek, másrészt nem is a legegészségesebb alsónemű opciót képviselik” – mondta Rebeka a videóchat során. – „Ezt honnan veszed?” – kérdezett vissza Tündi. „Azt olvastam, hogy a tangák pici anyagdarabja nem marad stabilan a helyén, ez pedig igen kellemetlen ráadásul visszatérő hüvelyfertőzésekhez vezethet a végbélnyílásból a szeméremajkakra vagy a hüvely, a húgycső nyílásába kerülő baktériumok miatt” – magyarázta a többieknek Rebeka, aki mostanában „láthatatlan” fehérneműkkel kísérletezik. „Hallottatok a láthatatlan, azaz varrás nélküli alsóneműkről? Nagyon szépek, ráadásul nem csak esztétikai szempontból előnyösek, hanem mert nincsenek rajtuk szoros gumik és varrások, amik szoríthatnak, dörzsölhetnek. Egyszerűen imádom, próbáljátok ki ti is” – javasolta Rebeka barátnőinek.

Vele vagy nélküle?

A szakemberek egyáltalán nem ellenzik, sőt, néhány esetben igazán előnyösnek tartják az alsónemű viselésének teljes elhagyását. Bőrünk ilyenkor lélegezni tud, nedvesség egyáltalán nem marad a közelében, nincs, ami a baktériumokat nem kívánatos helyre hordja, így a fertőzésveszély is jelentősen csökken. Persze csak ha tiszta helyen vagyunk, például az otthonunkban töltött napokon vagy alvás közben.

Summa summarum, arra a kérdésre, hogy milyen bugyit viseljünk, a válasz egyszerű: amiben jól érezzük magunkat! Viszont figyeljünk rá, hogy az alakformáló, műszálas alsóneműket és tangákat csak módjával hordjuk, ugyanis ezek a darabok „sétautat” jelentenek a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, aminek következtében könnyen kialakulhat bakteriális hüvelyfertőzés.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/Carol Yepes)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top