Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tények a cikluszavarról

Mit hívunk normál ciklusnak? Mi a kóros? Egyáltalán mi a cikluszavar? Fontos, hogy tisztában legyünk testünk működésével, mert csak így fogjuk tudni, mikor kell segítséget kérnünk!

Mit hívunk normális ciklusnak?

A menstruációs ciklus átlagosan 28 napos (22 napnál nem rövidebb, de 34 napnál nem is hosszabb), a menstruáció ezen belül általában 4-7 napig tart. A havi vérzés körülbelül 12 és 13 éves kor között jelentkezik először, és 48-53 éves korban marad el végleg – ezt nevezzük menopauzának. A menstruációs vér színe lehet élénkpiros, bordó vagy barnás, és a ciklus végén akár szinte fekete is.

Mi az, ami már kóros?

Ha többször is előfordul, hogy 21 napnál gyakoribb, esetleg 35 napnál ritkább a menzeszünk, akkor cikluszavarral lehet dolgunk.

Már kórosnak tekintjük, ha a vérzés az átlagosnál jóval rövidebb vagy hosszabb ideig tart, rendszertelen, élénk színű, fájdalmas, alvadékos, illetve túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik, illetve ha a menstruáció akár három hónapnál tovább is kimarad. A tinédzserkorban rendszertelenül jelentkező menzesz még nem tekinthető kórosnak, ezzel csak akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha a vérzés nagyon bőséges, vagy túl hosszú ideig tart.

Fontos! A kórosan megnyúlt idejű és erős vérzés jelezhet akár betegséget is, például miómát, a méhnyálkahártya túlzott megvastagodását, pajzsmirigyproblémákat, endometriózist, de a problémát kiválthatja akár méhen belüli fogamzásgátló eszköz is. Ha túl erős a vérzés, ne hanyagoljuk el, mert vérszegénységhez vezethet. Keressük fel az orvosunkat, amint lehet. Ugyanígy probléma, ha szinte nincs is vérzés, netán teljesen elmarad a menzesz.

Fotó: iStock

Típusok: melyik vérzészavar, mire utal?!

Polimenorrhea esetén a havi vérzés 22 napnál rövidebb periódusokban jelentkezik. Oka lehet a tüszőrepedés elmaradása, a rövid tüszőfázis vagy sárgatest-elégtelenség.

Oligomenorrhoeáról akkor beszélünk, ha a havivérzés 38 napnál is ritkábban jelentkezik. Általában a tüszőrepedés elmaradása, ritkábban elhúzódó tüszőfázis áll a háttérben.

Hypomenorrhoea az az állapotot, amikor megfelelő gyakorisággal lép fel a menzesz, de rendszerint rövid ideig – 1-3 napig – tart csupán, és csak kis mennyiségű vér távozik a szervezetből. Ennek oka lehet például az átlagosnál sokkal kisebb méretű méh.

A nagyon erős görcsökkel, fájdalommal, gyengeséggel járó menstruációt dysmenorrhoeának nevezzük. Hátterében állhatnak teljesen ártalmatlan okok is, de a komoly betegségek kizárása érdekében mindenképp keressük fel nőgyógyászunkat!

Premenopauza a menopauza, azaz a menstruációs periódus végét megelőző állapot, ami a változókor előtt jelenik meg, általában a negyvenes évek elejétől. Járhat szabálytalan periódusokkal, fokozott vérzéssel, alvászavarokkal, a mell megváltozásával, hangulati változásokkal, éjszakai izzadással, hajhullással.

Valljuk be, a nők leginkább akkor kezdenek foglalkozni a cikluszavarukkal, amikor babát szeretnének, de a teherbeesés valamiért mégsem sikerül. A vetélés, illetve meddőség hátterében sok esetben a hormonális alapú cikluszavar áll. Az ilyen problémával küszködő nők mintegy 50 százalékánál kimutatható, hogy a szervezetükben magas a prolaktin hormon szintje. Ennek a hormonnak a túlzott jelenléte pedig akadályozhatja a teherbeesést.

Semmiképp se vegyük félvállról, ha menstruációnk színe, állaga, mennyisége és ideje eltér a megszokottól! Ha változást tapasztalunk, keressük fel orvosunkat!

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top