nlc.hu
Trend

Retró kalapok

10 pazar kalap dédanyáink korából

Ezeket a 100-120 éves fotókat nézegetve kimondottan sajnáljuk, hogy a hétköznapok divatjából kiveszett a kalapviselés.

Dédanyáink korában a kalap még kötelező eleme volt az öltözékeknek. A nők jogaiért vívott harc, illetve a világháborúk diktálta praktikum azonban kiszorította a divatból a pazar kalapokat. A 21. századi nő gardróbjában – hacsak nem a brit arisztokrácia tagja, ahol mai napig is elvárás a kalapviselés – jellemzően legfeljebb a szalmakalap és esetleg egy trendi gyapjúkalap található meg, vagy még az sem. A most következő Fortepan-fotókat látva viszont meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt évszázad divattörténelmének egyik legnagyobb vesztesége a kalap.

Kalapos pár

Forrás: Fortepan/Nagy Beatrix Julianna

A XX. század elején sem a férfiaknak, sem pedig a nőknek nem volt illendő fedetlen fővel az utcára lépni. Virágkorát élte a kalapdivat, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

 Kalapos nő

Forrás: Fortepan

A bonyolult kalap és a feltűzött frizura egykor egymás kiegészítőiként is funkcionáltak. Tény ugyanakkor, hogy a folyó víz híján akkoriban még a nők is csak ritkán mostak hajat, így a fejfedő a haj takargatását is szolgálta.

Óriáskalap

Forrás: Fortepan/Mészöly Leonóra

A méretes, tollas kalap a századforduló egyik legnagyobb, legtipikusabb divatja volt. A karima méretén nem spóroltak, akár ketten is elférhettek alatta.

Különleges forma

Forrás: Fortepan/A R

A különleges formájú fejfedőből kivillan a korabeli kalapok elengedhetetlen kelléke, a kalaptű is. Ezek gyakran aranyból vagy ezüstből készültek és akár drágakövekkel is díszítették azokat, úgy mint az ékszereket.

Forrás: Fortepan/Zichy

Forrás: Fortepan/Zichy

Az öltözékek messze leghangsúlyosabb eleme sok esetben a kalap volt. A nők még az egyszerűbb, nappali öltözékekhez is  impozáns fejfedőket tettek fel.

Kalapos pár

Forrás: Fortepan/A R

Akkoriban akár még egy nagyobbacska csokorra való virág sem számított soknak egy kalapon. Sőt!

Idős nő kalapban

Forrás: Fortepan/Kövendy Katalin

Akkoriban még fokozottan igaz volt, hogy egy nőknek a koruknak megfelelően, az évek múlásával egyre visszafogottabban illett öltözködniük. A kalapok megválasztásában azonban az idősebb korosztály tagjai is lehettek merészek.

Fodros kalap

Forrás: Fortepan/Rosta László

Mai kifejezéssel élve egy ilyen fejfedőre mondhatjuk azt: dizájner darab volt a maga korában.

Forrás: Fortepan/Barna Imre

Forrás: Fortepan/Barna Imre

Az első világháborút követő években a nők egy része továbbra is ragaszkodott a régimódi, pompás kalapokhoz.

Aszimmetrikus kalap

Forrás: Fortepan/Négyesi Pál

Ebben az időszakban jött ugyanakkor divatba a rövid haj a nők körében, ezzel együtt pedig megjelentek az ilyen frizurához igazodó, modernebb vonalvezetésű kalapok is.

Még több kalap

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top