nlc.hu
Trend

Remdesivir

Sikeres a remdesivir, újabb adag koronavírus-gyógyszert gyárt a Richter

Eddig 400 súlyos állapotban lévő covid-beteg kapta meg itthon a Remdesivirt, egynél jelentkeztek mellékhatások.

A remdesivir nevű gyógyszerből – amellyel a tüdőgyulladásos, oxigénterápiát igénylő, súlyos állapotú koronavírusos betegeket kezelik infúziós formában – a magyar állam újabb ötezer adag gyártását rendelte meg a Richtertől, derítette ki az Index.hu. A gyógyszergyártó már ősz elején gyártani kezdte a remdesivirt, a gyógyszer szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett.

Sikeresnek tűnik a remdesivir

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó, csak klinikai vizsgálatra használható koronavírus elleni szert mutatja egy egészségügyi dolgozó a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

“Ismereteim szerint az operatív törzs és a kormány arra kérte a Richtert, hogy gyártson egy újabb adag remdesivirt – erősítette meg a lap értesüléseit Kovács L. Gábor akadémikus, a Magyar Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért felelős Hálózat (Hecrin Konzorcium) vezetője, aki elmondta, országszerte 400 beteget kezeltek remdesivirrel, közülük egy kivételével (nála a májfunkció romlása következett be) nem számoltak be mellékhatásokról, de a visszajelzések még nem hivatalosak.

Hét intézményben kezdték el remdesivirrel kezelni a koronás betegeket: a négy orvostudományi egyetemen (Debrecen, Semmelweis Egytem, Pécs, Szeged), a Dél-Pesti Centrumkórházban, a Korányiban és a Szent János Kórházban, de további kórházakba is érkezik hamarosan gyógyszer vizsgálati célból. 

Mindeközben a WHO szerint hatástalan a remdesivir: 11 ezer alanyon végzett kutatás bizonyította, hogy a gyógyszernek nincs igazán szignifikáns hatása, ettől nem halnak bele kevesebben a fertőzésbe és nem épülnek fel gyorsabban a betegek.  A WHO kiadott tanulmányáról a Semmeilweis Egyetem azt nyilatkozta, hogy ez egy un. retrospektrív vizsgálat preprintje, amit utólagos adatelemzést közlő el nem bírált kéziratnak, vagy elő-publikációnak lehet fordítani. Mindez azt jelenti, hogy ez a kézirat jelenleg még nem esett át a szokásos szigorú lektoráláson, ami minden esetben megelőzi a végső tudományos publikációkat.

Az Európai Unió korábban úgy döntött, nem támogatja pénzzel a WHO-nak ezt a tanulmányát, helyette saját vizsgálatot indított „Discovery Trial” elnevezéssel. E vizsgálatban hazánk is részt fog venni a Hecrin Konzorcium szervezésében.

Friss koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top