nlc.hu
Trend

Hegkezelési lehetőségek, módszerek

Hegkezelési lehetőségek A-Z-ig

Szerezhetünk sérüléseket számtalan módon, maradhatnak hegek a pattanások után, vagy műtét következményeként is, amiket minden esetben érdemes, és szükséges megfelelően kezelni. Ennek módjairól kérdeztük a szakorvost, hogy a lehető legszebb gyógyulást érhessük el.

Hegek keletkezhetnek pattanások után, sérülések vagy műtétek következtében, lehetnek alig láthatóak és méretesek, időnként talán kellemetlenül feltűnő helyen. Eltüntetni nehéz őket, sőt nincs is rá tökéletes megoldás minden esetben, csökkenteni a méretükön azonban lehet. Számos hegkezelési technika és készítmény áll rendelkezésünkre, nem mindegy azonban, mikor és melyiket választjuk. Hogy eligazodjunk köztük, dr. Gurzó Lilla Annát, az Elysia Laser Clinic bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvosát kértük meg, legyen az idegenvezetőnk az otthoni hegkezelés terén.

Kiemelkedik vagy bemélyed? – Fontos ismerni a hegtípusokat

Dr. Gurzó Lilla Anna, az Elysia Laser Clinic szakorvosa

Dr. Gurzó Lilla Anna, az Elysia Laser Clinic bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvosa

Ahhoz, hogy tudjuk, miként lehet egy heget kezelni, tudnunk kell, milyen típussal állunk szemben. Bár a sebgyógyulás egy viszonylag gyorsan, egy hét alatt végbemegy, a hegesedési folyamat ennél hosszadalmasabb, akár két évig is eltarthat. Az pedig, hogy milyen lesz a végleges állapot, nagymértékben függ attól, hogyan kezeljük a heget ezen időszak alatt. 

Normál (fine-line) heg: kisebb sérülés kapcsán először kissé kiemelkedő szövetszaporulatként jelentkeznek, majd lassan lapossá, halvánnyá, végül alig láthatóvá válnak. Ez a folyamat 2 évbe is telhet. 

Atrófiás heg: A sebgyógyulás során a kevés kötőszövetképződés miatt tölcsérszerű mélyedések alakulnak ki, az aknés hegek egy része jellemzően ilyen megjelenésű. Önállóan vagy kiterjedten is jelentkezhet, nagyobb bőrfelületet is érinthet.

Hipertrófiás heg: Gyulladt pattanások után, égési sérülés vagy műtét következményeként is kialakulhatnak ezek a bőrfelszínből kiemelkedő, az eredeti sebnél nem nagyobb méretű hegek. A hipertrófiás hegek sérülés után körülbelül egy hónappal jelentkeznek, majd hat hónappal később visszafejlődést mutatnak.

Keloid heg: Ennél a típusnál a heg a seb méretén túl, a bőr nagyobb területére kiterjed, tipikusan ilyenek lehetnek az oltások utáni hegek, de akne, égés, műtéti beavatkozás esetén is ilyen maradhat hátra. A keloid kezelése bonyolultabb a hipertrófiás vagy atrófiás hegekénél. A sérülés után körülbelül három hónappal kezdenek kialakulni, és nőnek tovább, nem mutatva javulást.

Műtét esetén természetesen mindig konzultáljunk orvosunkkal arról, milyen konkrét készítményt, hegkezelést javasol, és ha aknés, pattanásos bőrünk van, a hegesedés veszélye esetén szintén mielőbb forduljunk szakorvoshoz. „A megelőzés a legfontosabb minden esetben – javasolja a bőrgyógyász, de hozzáteszi –, többnyire már kialakult hegekkel jelentkeznek a páciensek, így prevencióra csak további hegképződés tekintetében van lehetőség.”

Hogy miként gyógyul egy seb, több tényező is befolyásolhatja: életkor, bőrtípus, bőrszín, egyes betegségek, például cukorbetegség, endokrinológiai betegségek, immunológiai zavarok. „A hegszövet kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak. A kutatások azt mutatják, hogy a keloid képződés sötét bőrtípusnál gyakoribb, illetve hipertrófiás és keloidos hegek gyakrabban alakulnak ki fiatalabb korban (10 és 30 éves kor között) – mondja el a doktornő. – A különböző testtájak hegesedési kockázata is más, például hipertrófiás heg a testen bárhol kialakulhat, de főleg a feszítő felszíneken (például lábszár bőre), keloid inkább az arc, mellkas, hát bőrén jellemző. Súlyos sérülések, például égés kapcsán valószínűbb a torzító hegképződés, viszont az akne, tetoválás, piercing, sebészeti beavatkozás, bárányhimlő, rovarcsípés is mind rizikófaktor. Genetikai hajlam jellemző keloidképződés esetén, míg ez hipertrófiás hegek esetén nem egyértelmű.”

A kutatások azt mutatják, hogy bármely, a szervezetben zajló gyulladásos folyamat fokozhatja a nem megfelelő sebgyógyulást, azaz a hegképződés kockázatát. Tehát lényeges az egészséges életmód, a káros szokások, például a dohányzás kerülése, a fényvédelem. Vitaminok közül az E, C és A, illetve a cink szerepe kiemelendő.

Hegkezelési lehetőségek A-Z-ig

Neked is vannak műtét vagy gyulladt pattanások utáni hegek a bőrödön? (Fotó: Getty Images)

Hogyan kezeljük a hegeket otthon?

„Másképp kezelünk egy atrófiás heget, mint a keloidot és a hipertrófiás hegeket (ez utóbbi kettő kezelési lehetőségei hasonlóak), ezért fontos a heg típusának meghatározása” – hívja fel rá a figyelmet a szakorvos.

Érdemes figyelni a sebgyógyulás folyamatát. A kóros hegképződés a sérülés utáni 21. naptól 2 évig terjedő időszakban kezd megmutatkozni, így lehetőség van már egészen korai kezelésre attól függően, hogy milyen heggel állunk szemben.

Ami nagyon fontos, bármilyen típusú is a heg,

  • minden irritáló anyag kerülendő, és lényeges a seb tisztán tartása, fertőtlenítése, szükség esetén fedőkötése, az infekciók megelőzése.
  • Ellenőrizzük testápolónkat, arckrémünket, illetve minden más kozmetikumunk összetevőit, melyet az adott bőrterületre felvinnénk, és kerüljük azokat, melyek alkoholt, mesterséges illatanyagokat, illatanyagnak számító illóolajakat tartalmaznak, különösen az eukaliptuszt, borsmentát, kámfort, mentolt és menta kivonatokat. Ugyanígy érdemes kerülni a szappant, helyette gyengéd, nem szárító mosakodókrémet használjunk.
  • Ha az arcot, vagy más, a ruha alól kilátszó bőrfelületet érint a hegesedés, nagyon fontos a megfelelő fényvédelem (ajánlott az SPF50-es fényvédő), és még fényvédő használata mellett is kerülendő a napozás, a szoláriumozás.
  • Ügyeljünk rá, hogy ne kaparjuk a heget.
  • Hidratáljuk megfelelően a bőrterületet, amihez a felsorolt, potenciális bőrirritáló anyagoktól mentes készítményt válasszunk. Lehet ez könnyű hidratáló krém, szérum vagy lotion. Krémekből kerüljük a sűrű, testes típusokat, helyettük a könnyedebb, géles változatokat keressük. Ezek önmaguknak nem hegkezelők, azonban a bőr hidratálásával sokat segíthetnek, hogy a speciális készítmények nagyobb hatásfokkal dolgozzanak.

Érdemes tudni, hogy a sebgyógyulás első fázisa, a gyulladásos fázis (első 4-5 nap) folyamatai a legmeghatározóbbak a hegképződés tekintetében, így az egészséges életmód és megfelelő sebkezelés kiemelten fontos. Természetesen a genetikai tényezőkre nincs befolyásunk, így ezt a kockázatot ily módon kiküszöbölni nem tudjuk.

Patikai hegkezelő készítmények

Patikai hegkezelő készítmények: Sinclair Kelo-Cote Hegkezelő Gél, Contratubex Gél, Hansaplast Hegkezelő tapasz, Bepanthen Plus Krém, Mepiform Hegkezelő Szilikontapasz, Strataderm Scar Therapy Gel

Atrófiás hegek kezelése

Ha valakinek aktuálisan gyulladt, pattanásos a bőre és félő, hogy hegekkel gyógyul, várhatóan atrófiás hegekkel gyűlik meg a baja. Kiterjedt, súlyosabb esetekben lényeges, hogy mielőbb szakemberhez forduljon, „egyrészt magát a gyulladásos folyamatot, másrészt a maradványtünetek, mint a hegeket, vagy a hiperpigmentációt is fontos megfelelően kezelni.”

Kezelési típusok lehetnek állapottól függően:

  • dermabrázió/mikrodermabrázió
  • kémiai peeling (a teljesség igénye nélkül: glikolsav, szalicilsav, tejsav, Jessner peel, triklór-ecetsav (TCA), fenol)
  • lézeres kezelés
  • dermaroller, kollagén-indukciós kezelések
  • rádiófrekvenciás kezelés
  • fillerek, punch technika, szövetaugmentáció és ezek kombinációja

Az otthoni készítmények közül enyhe esetekben érdemes kipróbálni

  • a szilikonos géleket,
  • sebtapaszokat, hegkezelő tapaszokat,
  • hagymakivonatot tartalmazó készítményeket,
  • E-vitamint és körömvirág-kivonatot tartalmazó krémeket,
  • sebkezelő, regeneráló (panthenol és hyaluronsav tartalmú) dermokozmetikumokat.
Hegkezelést segítő készítmények

Hegkezelést segítő készítmények: SOS Cosmetics Solution For Scars Hegkezelő Krém, Uriage Bariéderm Cica CU-ZN Regeneráló Krém, Bioderma Cicabio Krém, Paula’s Choice Clinical Scar-reducing Serum, La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 (La Roche-Posay Cicaplast Gél B5 is alkalmas)

Korábbi pattanásosság után hátramaradt hegek állapotán is sokat lehet javítani, de a problémát teljesen eltüntetni nem tudjuk. „Fontos, hogy erről megfelelő legyen a kommunikáció a pácienssel – mondja a szakorvos. – Régi hegek kezelése esetén attól függően, hogy atrófiás/hipertrófiás/keloidos a heg: többek között lézeres kezelés, peelingek, dermaroller, dermabrázió, szteroid injekciós terápia jön szóba, illetve ezek kombinációja. A javulás folyamata hosszú időt vesz igénybe, fontos hogy a páciens értse, a hegek kezelése hosszú hónapok munkája.”

Hipertrófiás és keloidos hegek kezelése

Hipertrófiás és keloidos hegek esetén a szakorvosi javaslat más kezelési módszereket tartalmaz a helyi készítmények használata mellett.

Ezek a heg konkrét kiterjedésétől, állapotától függően:

  • okklúziós kezelések, mint a szilikon polimér tapaszok (pl. polisziloxán tapasz)
  • kompressziós hegkezelés, azaz nyomókötések (főleg égési sebek kezelése esetén)
  • intralézionális kezelés, vagyis hegbe beadott szteroid injekció, mely csökkenti a hegben zajló gyulladásos folyamatot, oldja a túltengő kötőszövetet
  • reoperáció, tehát hegkimetszés, korrekciós műtét
  • krioterápia (fagyasztás)
  • sugárkezelés, illetve ezek kombinációja az optimális eredmény elérése érdekében.

A témához kapcsolódik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top