nlc.hu
Trend

2022 hivatalos trendszíne

Eddig nem is létezett, 2022-ben ez lesz az év legdivatosabb színe

A Pantone Intézet bejelentette a 2022-es év trendszínét, mely egy eddig nem létező árnyalat lesz.

Ahogy az ezredforduló óta minden évben, a Pantone Intézet december elején ezúttal is bejelentette a következő év hivatalos trendszínét. Idén azonban nem a már meglévő színskáláról választottak, hanem egy teljesen új árnyalatot alkottak, mely nem más, mint a PANTONE 17-3938 Very Peri, vagyis egy dinamikus liláskék.

Az átalakulások szimbóluma

„A PANTONE 17-3938 Very Peri a jelenlegi globális korszellem és az általunk átélt átalakulásnak a szimbóluma. Ahogy kilépünk az elszigeteltség  intenzív időszakából, a fogalmaink és a normáink változnak, fizikai és digitális életünk új módon egyesül. A digitális tervezés segít kitágítani a valóság határait, megnyitva a kaput egy dinamikus virtuális világ felé, ahol új színlehetőségeket fedezhetünk fel és teremthetünk meg” – olvasható a Pantone Intézet ismertetőjében. – „A Very Peri szemlélteti a modern élet fúzióját, és azt, hogy a digitális világ színtrendjei hogyan jelennek meg a fizikai világban és fordítva.”

A 2022-es év hivatalos trendszíne: a Very Peri

A 2022-es év hivatalos trendszíne: a Very Peri (Forrás: Pantone)

Az év trendszínének kiválasztását minden évben alapos kutató-elemző munka előzi meg. A cég szakemberei számos területen vizsgálják a színtrendeket. A legmeghatározóbb forrást a négy nagy divathét – New York, London, Párizs, Milánó – jelenti, de a trendkutatók megfigyelik a világ divatfővárosainak utcai divatját is, valamint analizálják a zeneiparban, a filmvilágban, a médiában, a kortárs képzőművészetben uralkodó, illetve felerősödő trendeket, továbbá olyan területekre is figyelemmel vannak, mint a turizmus vagy az autógyártás. Ezeken felül a világban zajló társadalmi-gazdasági folyamatok, a közhangulat, illetve a globális hatással bíró események is befolyásolják, hogy végül mely árnyalatra esik a választásuk. A Pantone évente kétszer, egy titkos európai helyszínen szervez találkozót a mintegy 30 különböző nemzet úgynevezett színstandard csoportjai számára, ahol több napon keresztül hallgatják egymás előadásait, majd végül meghozzák a döntésüket.  

Az év hivatalos trendszínei 2000 és 2021 között

Az év hivatalos trendszínei 2000 és 2021 között (Forrás: Wikipedia)

Kékes árnyalat, egészen pontosan a klasszikus kék utoljára 2020-ban, míg lilás tónus, az ultraviola 2018-ban volt az év színe. 2021-nek nem egy, hanem két hivatalos trendszíne is volt: a PANTONE 17-5104-es Ultimate Gray, vagyis az alap szürke, valamint a PANTONE 13-0647-es Illuminating, azaz a világító sárga árnyalat. Ezúttal azonban a szakemberek ahelyett, hogy két külön árnyalatot határoztak volna meg a jövő év divatszíneiként, inkább összekevertek kettőt.

PANTONE 17-3938 Very Peri

PANTONE 17-3938 Very Peri (Forrás: Pantone)

„Miközben a példátlan változások világába lépünk, a Pantone 17-3938 Very Peri újszerű perspektívát és víziót hoz a megbízható és szeretett kék színcsaládba. A kékes árnyalatok tulajdonságait magába foglaló, ugyanakkor lilás-vörös aláfestéssel rendelkező Pantone 17-3938 Very Peri szellemes, örömteli hozzáállást és dinamikus jelenlétet képvisel, amely bátor kreativitásra és ötletes kifejezésmódra ösztönöz” – magyarázta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top