nlc.hu
Trend

Nyári hajápolás

A víz cseppet sem kíméletes – Így ápold a hajad nyáron!

A nyár a hajat is alaposan igénybe veszi. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni ebben az évszakban a hajápolás során.

Évek óta egyre nagyobb hangsúlyt kap a fényvédelem a nyár kapcsán, sőt mostanra azt is megtanultuk, hogy akár felhősebb napokon vagy más évszakokban is meghálálja bőrünk, ha UV-védelemmel ellátott krémmel ápoljuk. A hajunkról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig legalább annyira szem előtt van, mint bőrünk, és legalább annyira érzékeny is.

Még a hajnövekedés is veszélybe kerülhet

Sok káros hatással kell megküzdenie tincseinknek a nyár során, olyasmikkel is, melyekre talán nem is gondolnánk. Azt már bizonyára sokan tapasztaltuk, hogy hosszas strandolás, napozás, nyaralás alkalmával hajunk fakóbbá élettelenebbé válik. Ez ugyanis a legtipikusabb jele a bajnak. És hogy mi ennek az oka? „Az UV-sugárzás, valamint a magas hőmérséklet szárító és károsító tényezők. Emellett a vízpartokon erősebb szél szintén ugyanilyen hatású. Ráadásul olyankor, amikor az ember tengerparton pihen, külön nehézséget okoz, hogy a homok óhatatlanul is a fejbőrig jut, ahol eltömíti a pórusokat, ezáltal nem tud a fejbőr megfelelően lélegezni” – mondja szakértőnk, Puskás Melinda fodrász. Hajszeszt annak érdekében szoktunk használni, hogy serkentse a vérkeringést, ezáltal pedig a haj növekedését. A fejbőrre került homok tulajdonképpen éppen ellenkező hatással bír.

A víz közelében

Legyen szó akár egy tó partján történő nyaralásnál az édesvízről, akár tenger mellett a sós vízről, ügyelnünk kell arra, hogy szárítja hajunkat, akárcsak a medencékben található klór. „A sós víz elsősorban azoknak segít, akik fejbőre pikkelysömörös vagy ekcémás. Sokat segít ennek tünetein” – teszi hozzá Puskás Melinda, aki azt is elmondja, hogy a tengervíz hajat göndörítő és hullámosító hatása valójában nem erősebb, mint az édesvízé. A sokunk által tapasztalt hullámosodás ugyanis elsősorban a víz közelében tapasztalható magasabb páratartalomnak köszönhető. Viszont bármennyire is örülünk loknisodó tincseinknek,

nagyon fontos, hogy alaposan mossuk meg, balzsamozzuk és fésüljük át hajunkat strandolás után,

ellenkező esetben nagyon komolyan gubancolódhatnak az elvékonyodott hajszálak, ami akár nem kívánt hajvágáshoz is vezethet.

Nyári hajápolás

Fotó: Getty Images

Házi praktikák a megelőzésért

A hidratálás nemcsak bőrünknek és egészségünknek fontos a nagy melegben, hanem hajunknak is segít abban, hogy vitális maradjon és kevésbé töredezzen. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő, alkoholmentes folyadékbevitel. Ezen felül a folyamatos ápolással sokat tehetünk a megelőzés érdekében. A szakértő szerint nagyon jó szolgálatot tesz az almaecet, a citrom és az olívaolaj is. Mindegyik látványosan fényesebbé teszi hajunkat, emellett pedig ráadásul rugalmasabbá is. Persze az almaecetet és a citromot a maró hatása, az olívaolajat pedig sűrűsége miatt fontos, hogy hígítva használjuk.

Ha egy liter vízhez fél csészét adunk bármelyikből, az már jó megoldás az öblítéshez. Arra érdemes odafigyelni, hogy mindezt hajmosásnál a sampont követően, és a balzsamozás helyett alkalmazzuk, és alaposan mossuk is ki hajunkból

– tudjuk meg a helyes használatról. Puskás Melinda emellett fodrászként is ajánlja, bátran alkalmazzuk a régebben még sokak által bejáratott, mára kissé elfeledett titkos csodaszert, a tojást. „Egy egész, nyers tojást alaposan dörzsöljünk a fejbőrünkbe. Nagyszerű tisztító hatása van, összegyűjti például kiválóan a parton hajtövünkhöz tapadt homokot. Emellett pedig tápláló és fényesítő tulajdonsága miatt is érdemes kipróbálni” – mondja.

Divatos is lehet a védelem

Az üzletekben már sokféle waterproof és UV elleni terméket lehet kapni. Szakértőnk szerint érdemes lehet kipróbálni ezeket, azonban a megváltást nem szabad innen várni. Sokkal hatásosabb és olcsóbb módja is van annak, hogy elkerüljük a kellemetlenséget. A kendő vagy a baseballsapka, illetve akár egy csinosabb kalap amellett, hogy öltöztet, óvja a hajunkat a nap káros sugaraitól. Ha kényelmetlennek érezzük az ilyen viseletet, viszont hosszú hajunk van, akkor nem csupán a hőség miatt praktikus copfba fognunk, még inkább befonnunk, vagy kontyba rendeznünk frizuránkat, hanem azért is, mert így a fejbőr sokkal inkább védve marad, a hajat pedig lényegesen kisebb felületen éri a sugárzás.

Nyári hajápolás

Fotó: Getty Images

Így segíthet a fodrász

Ha túl nagy a károsodás mértéke, akkor persze sajnos a legbiztosabb megoldás a vágás. De ne szaladjunk ennyire előre, vannak szerencsére más, hatékony lehetőségek is, ha még nem túlságosan nagy a gond. A fodrász már akkor is segítségünkre lehet, mielőtt jól megérdemelt szabadságunkat kezdenénk meg. Érdemes például megfogadni a tanácsát, és a hajfestést nyaralás előtti napok helyett a nyaralás utánra tartogatnunk. Nem csak a strandolás előtti kémiai beavatkozás elkerülése miatt, hanem azért is, mert a nap, az UV, a hőség és a víz csúnyán fakíthatja, koptathatja a friss festék színét, rosszabb esetben akár nem kívánt árnyalatúra vagy foltosra is.

Az is hasznos trükk, ha strandolás előtt nem mosunk hajat. Cseppet sem baj, ha hajunk enyhén zsíros, sőt: ez plusz védelmi réteget képez tincseinken és fejbőrünkön.

Ha hajvágást tervezünk, akkor azt praktikus nyaralás utánra ütemezni. Így a már töredezett és kiszáradt hajvégektől is meg tudunk szabadulni egy csapásra. Ami pedig az ápolószereket illeti: bár nagyobb kiadás a fodrásznál vagy fodrászkellékesnél vásárolni a balzsamot, pakolást vagy hajolajat, mégis megéri. Részben azért, mert sokkalta hatékonyabb a drogériában kapható, olcsóbb változatoknál. Részben pedig azért, mert lényegesen kevesebbet kell alkalmanként használni belőle, így sokkal tovább hasznunkra lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top