nlc.hu
TV-sztárok

III. Károly gyermekkori levele

Egy padláson találták meg III. Károly megható gyermekkori levelét

Az értékes levél évtizedeken át egy dobozban porosodott, anélkül, hogy bárki is tudott volna róla.

Még a karácsonyi ünnepek alatt tett rendet a padlásán egy Stratford-upon-Avon közelében élő házaspár. Ekkor bukkantak rá arra a régi dobozra, mely több értékes kincset rejtett, köztük a mai brit uralkodó, III. Károly egyik gyermekkori levelét, amit 1955 márciusában, az akkor 6 éves herceg betegeskedő nagymamájának, Erzsébet anyakirálynénak írt, illetve színes rajzokkal is kidíszített.

III. Károly gyerekkori levele

III. Károly gyermekkori levele (Forrás: Profimedia)

A doboz a házaspár egyik tagjának nagyapjáé, Roland Stockdale-é volt. A férfi annak idején a Metropolitan Rendőrségnél teljesített szolgálatot, majd az 1950-es években bekerült a királyi család tagjainak személyi védelmét ellátó alakulatba. Az anyakirályné különösen nagyra becsülte a munkáját, ez kiderül abból is, hogy az iratok között több tőle származó levelet is találtak: az egyikben az őrmester egészségi állapotáról érdeklődik, egy másikban pedig, Stockdale halála után részvétet nyilvánít az özvegyének. 

A dobozból további, az uralkodócsaládhoz köthető emléktárgyak is előkerültek, többek között a királynő 1956-os karácsonyi beszédének másolata, egy, az anyakirályné által írt feljegyzés, egy meghívó a Balmoral-kastélyban tartott bálra, illetve néhány királyi étlap. 

Erzsébet anyakirályné és a gyermek Károly

Erzsébet anyakirályné és a gyermek Károly az ötvenes években (Fotó: Lisa Sheridan/Studio Lisa/Hulton Archive/Getty Images)

A dokumentumokat hamarosan a Hansons aukciósház árverezi el. III. Károly gyerekkori levelének értékét 3000 font (1,2 millió forint) körüli összegre becsülik.

„Egyértelmű, hogy odaadóan szolgálta a királyi családot, és nagy becsben tartotta a királyi emléktárgyak minden darabkáját, amelyet felajánlottak neki. A levelezés hangvételéből kiderül, hogy az uralkodócsalád nagyra becsülte Rolandot a kedvességéért. Régóta bevett szokás volt, hogy a királyi család tagjai apró, személyes emléktárgyakat adtak megbecsült szolgálóiknak” – magyarázta Charles Hanson, az aukciósház tulajdonosa, miként kerülhetett Roland Stockdale-hez a levél és a többi emlék. Megjegyezte azt is: „A III. Károly királytól származó, aprólékos gondossággal, vonalas papírra írt gyermekkori levél szívmelengető. A királyi családban dúló közelmúltbeli viszályok közepette jó látni a szeretet egyszerű megnyilvánulását, amelyet egy kisfiú küldött a nagymamájának.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top