Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Utazás

Annyi pénze lett fizetős parkolásból egy francia falunak, hogy nem tudják elkölteni

Hiába keresi degeszre magát egy francia falu, az önkormányzaton belül dúló belháború miatt nem tudják elkölteni azt a rengeteg eurót, amit a bevásárlóturisták hagynak a település kasszájában.

Fura kettősség jellemzi a spanyol határ mellett fekvő, apró francia falut, Le Perthus-t. Az 586 lakosú településen idén nem vetnek ki ingatlanadót, mint ahogy helyi jellegű sarcok sem nehezítik az ott élők mindennapjait, ugyanis Le Perthus a fizetős parkolásból tartja fent magát. A falu évente több mint 783 ezer eurót, azaz 255,3 millió forintot keres a parkoláson, ez lakosonként évi 435 650 forintos bevétel.

Le Perthus olyan közel fekszik a francia-spanyol határhoz, hogy a franciák tömegével járnak át vásárolni Spanyolországba, ahol sokkal olcsóbbak a ruhák, a háztartási cikkek és az élelmiszer is. Viszont a bevásárlóturisták az autójukat a francia oldalon hagyják, és gyalog mennek bevásárlókörútra.

De hiába a rengeteg pénz, az önkormányzat a testületben dúló belháború miatt nem tudja elkölteni azt az évente kb. 1,2 millió eurót, ami többletként a kasszában marad: a polgármester előterjesztéseit a képviselőtestület rendre leszavazza. Így történhetett meg tavaly az, hogy a tervezett 268 ezer euró helyett mindössze 5600 eurót sikerült elkölteni. Pedig terveztek játszóteret, új orvosi rendelőt és könyvtárat is.

A Telegraph szerint a pénzben dúskáló falu iskolásai még osztálykirándulásra sem mehettek el a polgármester és az önkormányzat vitája miatt, mert a képviselők még annak a támogatását is leszavazzák, ha a polgármester terjeszti be.

Címlap

top