nlc.hu
Utazás

A gödi Szakáts-kert

A hányatott sorsú gödi Szakáts-kert, ahol nem csak horgászni érdemes

Tegyetek velünk egy virtuális sétát a gödi Szakáts-kertben, ha pedig tehetitek, látogassatok ki személyesen is!
Szakáts-kert

Gödön, a Pázmány Péter utca, a Duna és a régi temető közötti területen található a Szakáts-kert, mely 1 hektáros horgásztava miatt elsősorban a pecások körében népszerű, ám egy séta erejéig is érdemes kilátogatni a különleges hangulatú, bár meglehetősen mostoha sorsú kertbe.

A telket 1924-ben egy bizonyos Szakáts Nándor, nyugalmazott miniszteri tanácsos vásárolta meg. A területen sárgahomok bányát, illetve sóderbányát nyitott, illetve egy baromfiudvart és egy tehenészetet is kialakított, ahonnan lófogattal szállította házhoz a friss tejet. Ezenfelül zöldséget, gyümölcsöt és gabonákat is termesztett a gazdaságban. A telket átszelő patakot gáttal elrekesztette, így alakult ki a kis tó, melyben pisztrángokat tenyésztett, melyeket aztán a Vásárcsarnokban adott el. Mindemellett egy takaros udvarházat is építtetett. 

A II. világháború idején Szakátsot munkatáborba hurcolták, a birtokot államosították és a gazdaságot megszüntették. Bár az egykori tulajdonos túlélte a háborút, a területet nem kaphatta vissza. A telken egy darabig úttörőtábor működött, az állaga azonban súlyosan leromlott. A rendszerváltást követően a terület az önkormányzat tulajdonába került, a hasznosítására pedig többféle terv is született.  Az egykori Szakáts-villa ma már romokban áll.

Szakáts-kert
Megnézem
Összes kép (5)

 

A horgásztó májustól kezdve nemcsak nappal, de akár éjszakai horgászat céljából is látogatható. Mindemellett azonban a kirándulókat, bringásokat, kutyasétáltatókat is szívesen fogadják a festői szépségű kertben. Ha a Dunakanyar felé vennétek az irányt, ám a jól ismert célpontok helyett egy kevésbé frekventált helyen szeretnétek kikapcsolódni, bátran ajánljuk a Szakáts-kertet.

Még több csodaszép hazai kert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top