nlc.hu
Utazás

Gyilkos bálnák borítottak fel egy hajót

Gyilkos bálnák vadásznak a Gibraltári-szoroson átkelő hajókra

Egy hónap alatt már húsz hajó esett áldozatául a Gibraltári-szorosban portyázó gyilkos bálnáknak.

Hajótörést szenvedett egy ember Gibraltár mellett, miután öt gyilkos bálna támadt a vitorlására. Az állatok tönkretették a hajó mindkét kormánylapátját, és úgy dobálták a megrongált járművet a vízen, mintha az csak valami játékszer lenne. Nem ez az első hajó azonban, amit felborogattak a gyilkos bálnák. Csupán a legutóbbi eset az orkák látszólag ok nélküli támadássorozatában. 

„Egy nagyon nagy bálna lökdöste a hajó alját, próbálta megharapni a kormánylapátot” – emlékezett vissza a Iain Hamilton a BBC4-nek az esetre. A támadás 20 mérföldre történt Gibraltár partvonalától. Itt először csak egy nagy gyilkos bálnát, majd négy kisebbet is észrevett. Majd mind az öten folyamatos offenzíva alá vették a vitorlást. „Aztán az egyiküknek sikerült elharapnia a kormánylapátot” – mondta Hamilton. Ekkor aggódott, amiatt csak egy lapátja maradt. Aztán a szituáció rosszról még rosszabbra fordult: a második kormánylapát is odalett. 

Gibraltáron ragadt hajó

Az orkák által tönkretett, Gibraltáron ragadt hajó (Fotó: JORGE GUERRERO / AFP)

„Nem maradt mivel irányítanunk a hajót. Az orkák úgy lökdöstek minket, mint egy rongybabát” – mesélte a tengerész. Hozzátette, hogy bármennyire is félelmetes volt a helyzet, úgy érezte, a gyilkos bálnák inkább játékosak voltak, mint agresszívek. Hiszen ha akarták volna, teljesen elpusztíthatták volna a hajót.

A szakértőknek fogalma sincs, mi okozza a sorozatos orkatámadásokat, de elméletük azért van. Szerintük egy idősebb, Fehér Gladis névre hallgató bálna traumatizálódott az illegális halászhajók miatt. Most pedig arra tanítja a fiatalabb egyedeket, hogyan támadhatják meg ők a környező hajókat. Néhány járművet csak megrongáltak, voltak azonban, amiket el is süllyesztettek az elmúlt egy hónap alatt bekövetkezett 20 támadás során.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top