nlc.hu
Utazás

Hódít az alvásturizmus

Alvásturizmus: az utazók végre aludni szeretnének, nem kalandozni

A wellness részleg már smafu, hódít az alvásturizmus.

Sokszor hiába megyünk el egy hosszabb nyaralásra, nem tudjuk kielégíteni alvásszükségletünket sem. Ennek számos oka lehet: zavar az idegen hely, a gyerekek ugyanúgy felkeltenek korán, meleg van, telezsúfoljuk a napunkat mindenféle programmal, amelyektől ugyanúgy stresszelünk, vagy csak szimplán nem változik meg az alvási szokásunk attól, hogy most épp nem otthon fekszünk le. Nos, erre kínál megoldást az úgynevezett alvásturizmus. Igen, jól olvastad: a katasztrófa-, a slow-, a bevásárló-, a kaland-, a sport- , az egészségügyi turizmus után ez a legújabb őrület, amely lázba hozza az utazókat. Az alvásturizmus évek óta egyre népszerűbb, és világszerte egyre több alvásra összpontosító lehetőség jelenik meg a szállodákban és üdülőhelyeken.

Az érdeklődés a világjárvány óta az egekbe szökött, és számos nagy horderejű intézmény összpontosítja figyelmét az alváshiányban szenvedőkre. Az alvás kérdése a Covid idején került előtérbe, mert a stressz sokaknál okozott alvászavart.

Van olyan New Yorki szálloda, amely külön erre a célra nyitott egy 900 négyzetméteres lakosztályt, amely tele van alvásjavító kényelemmel, de vannak olyan helyek, amelyek elvonulásokat is szerveznek az alváshiányosoknak a pihenés elősegítésére.

2020 elején nyílt meg London első alvásközpontú szállodája, a Zedwell, amely innovatív hangszigeteléssel felszerelt szobákkal rendelkezik, a svéd Hastens ágygyártó pedig egy évvel később a portugáliai Coimbra városában hozta létre a világ első Hästens Sleep Spa Hotelét, egy 15 szobás butikhotelt.

A hipnoterapeuta, a meditációs és holisztikus edző, Malminder Gill is változást észlelt az alváshoz való hozzáállásban a járvány alatt. „Nem meglepő, hogy az alvás életünk fontos része. Az alváshiány számos különböző problémát okozhat a szervezetben és a mentális egészségében: szorongást, depressziót, rossz hangulatot, hangulati ingadozásokat – mindenféle dolgot, a fáradtságon felül” – mondta a CNN-nek.

Gill együttműködött a Cadogannal, a londoni Belmond Hotellel, hogy létrehozzanak egy speciális szolgáltatást az alvásproblémákkal küzdő vendégek számára, úgynevezett Sleep Concierge néven.

A szolgáltatás magában foglalja az elalvást előidéző ​​meditációs felvételt, az úgynevezett „párna menüt” olyan lehetőségekkel, amelyek az esetleg hanyatt vagy oldalt aludni kívánó vendégeket szolgálják ki, a testre folyamatos nyomást helyező, ezzel az ellazulást segítő súlyozott takarót, kifejezetten a szolgáltatásra kifejlesztett lefekvés előtti teát és az illatos párnapermetet.

Különböző dolgok működnek különböző emberek számára életük különböző szakaszaiban” – mondja Gill a szolgáltatáson belül kínált különféle termékekről.

A nyaralás egyik igazi öröme, hogy megengedjük magunknak a sziesztázást, a szendergést.  A magyaroknak kifejezetten szükségük lenne erre a fajta kikapcsolódásra, hiszen a KSH 2021-es felmérése szerint a lakosság 60 százaléka panaszkodik fáradtságra, 40 százalékuk szenved alvászavarban. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató Intézet felmérése szerint Magyarországon alapvetően nem változtak az alvási szokások a pandémia alatt, azonban a válaszadók többségének csökkent a fizikai és a szellemi teljesítőképessége – valószínűleg a felborult napi rutin és a járványálmok miatt.

alvás

alvás, fotó: iStock

A szállodák és üdülőhelyek által kínált alvásközpontú programok és/vagy elvonulások típusai is általában eltérőek, a különböző létesítmények eltérő módon közelítik meg a koncepciót. A Six Senses luxusszállodai márka számos ingatlanján kínál három-hét napos teljes alvási programot, míg a Brown’s Hotel, a Rocco Forte szálloda Mayfairben (London) nemrégiben indította útjára a „Forte Winks” nevű kétéjszakás élményt, amely kifejezetten a vendégek „nyugodt alvását” segíti elő. Az egyik londoni székhelyű példa kétórás alváskezelést, 60 perces CBD arckezeléseket, masszázsokat, jógát, meditációt és személyre szabott alvási kényelmet, alváskiegészítőket kínál. A Park Hyatt New York mesterséges intelligenciával működő ágyakkal ellátott hálószobát nyitott meg.

Már nem elég tehát, ha egy szálloda csak wellnesst kínál, jelenleg a legkeresettebb cél a jobb alvás.  Dr. Rebecca Robbins, alváskutató és a „Sleep for Success!” című könyv társszerzője úgy véli, hogy ez az elmozdulás régóta tart, különösen a szállodák tekintetében. Szerinte eddig a szállodaipar elsősorban azokra a dolgokra összpontosított, amelyek valójában rontják az alvást. „Az emberek gyakran az utazást a dekadens étkezéssel, a lefekvésidő meghosszabbításával, a látnivalókkal és az utazás közben végzett tevékenységekkel társítják, feláldozva az alvást. Most úgy gondolom, hogy óriási szeizmikus elmozdulás történt kollektív tudatosságunkban, valamint a jólét fontossági sorrendjében” – véli.

alvásmotel

Szívesen aludnál ilyen kapszulákban? Fotó: Unsplash

De vajon a rövid távú alvásközpontú utazási élmények valóban hosszú távú hatással lehetnek az ember általános alvására?

Dr. Robbins szerint az „egészséges alvási stratégiák” köré épülő utazási élmények, amelyek célja, hogy a vendégeket az alvásuk javításához szükséges eszközökkel lássák el, rendkívül hasznosak lehetnek, feltéve, hogy egy jó hírű orvosi vagy tudományos szakértő valamilyen módon közreműködik annak eldöntésében, hogy mi az, ami használ. „Ha valaki eljön az egyik ilyen elvonulásra, és nem lát előrelépést, annak az lehet az oka, hogy kezeletlen alvászavara van” – magyarázza, és példaként olyan állapotokra mutat rá, mint az alvási apnoe, a nyugtalan láb szindróma vagy az álmatlanság. Ezért létfontosságú annak biztosítása, hogy a szállodák olyan tudósokkal és egészségügyi szakemberekkel működjenek együtt, akik körültekintően tudják alkalmazni ezeket a stratégiákat.

A genfi ​​Mandarin Oriental pont ilyen: egy svájci magánorvosi alvásklinikával összefogott és létrehozott egy háromnapos programot, amely a vendégek alvási szokásait tanulmányozza a lehetséges alvászavarok azonosítása érdekében.

Bár az alvásközpontú létesítmények és élmények többsége a luxus utazási szektorba tartozik, Dr. Robbins úgy véli, hogy minden szállodának és üdülőhelynek ezt prioritásként kell kezelnie. „Egyáltalán nem kerül sokba egy pár füldugót az éjjeliszekrény mellett tartani” – mondja.

Bár az alvásturizmus térnyerése a felszínen nevetségesen hangozhat, teljesen logikus, ha figyelembe vesszük a korszellemet. Hihetetlenül szorongó időket élünk, általános káosz van körülöttünk. Ki szeretné elkölteni nehezen megkeresett pénzét adrenalinnal teli kalandos nyaralásra manapság? Sokkal jobb, ha a pénzünket kikapcsolódásra költjük. Bár tegyük hozzá, a legjobb, amit tehetünk, ha a mindennapokba is próbálunk egészséges alvási szokásokat bevezetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top