Mézeskalács

3 hatalmas karácsonyi sláger története

Mindenkinek van kedvenc karácsonyi dala. Mindegy, hogy régi, vagy egy újabb slágert szeretünk, néha egészen érdekes történetek rajzolódnak ki a születésük mögött.
karácsonyi zene

Csendes éj

A dalt Josef Mohr jegyzi, aki 1792-ben, Salzburgban született házasságon kívüli gyermekként.  Nagy szegénységben nőtt fel, keresztapja a város utolsó hóhérja volt. Közben a városi dóm segédlelkésze vette pártfogásába a fiút, s segített neki beiratkozni a gimnáziumba. Később egyetemre került, majd a bencés rendi Szent Péter-apátság kórusában énekelt és hegedült. 19 évesen tagja lett Salzburg város papnevelő intézetének, és 1815-re felszentelték.

A Csendes éjt az ausztriai Oberndorf bei Salzburg település Szent Miklós-templomában adták elő 1818. december 25-én karácsony éjjel. Érdekesség azonban, hogy Mohr már két évvel korábban megírta a szöveget, ám csak az előadást megelőző szentestén kérte meg Franz X. Grubert, hogy komponálja meg hozzá a zenét. A hagyomány szerint a templomban nem működött az orgona, így gitárra írták a dallomokat. A misére érkező híveket meglepte az újítás, de végül megkedvelték a dallamot.

Last Christmas

Igazi karácsonyi sláger, amit imádunk hallgatni az ünnepek alatt. A dalt a George Michael és Andrew Ridgeley által alakított Wham! adta elő. „Emlékszem, hogy George szüleinél voltunk, tévéztünk. Ám ő egyszer csak eltűnt úgy egy órára. Amikor visszajött, nagyon izgatott volt, mintha csak aranyat talált volna. Felmentünk a régi szobájába, ahol volt egy régi, kopott szintetizátor. Ezen adta elő a Last Christmast először. Maga volt a csoda. Mindketten tudtuk. George elképesztő munkát végzett, mert a karácsony lényege a zenében jelenik meg, míg a szöveg egy elárult szerelem meséjéről szólt. Egyszerűen megérinti az embert” – mesélte később a dal születéséről a Wham! másik tagja, Andrew Ridgeley. Milyen kegyetlen a sors, hogy George Michael éppen karácsony napján, 2016. december 25-én hunyt el.

Tudtad? Tavaly 231 brit kocsmában tiltották be a karácsonyi slágert. „Vezetőségi utasításra december 25-ig ennek a dalnak nincs semmi keresnivalója a Fuller’s kocsmákban” – írták közleményükben.

All I want for Christmas Is You

Ez a dal bizony idén ünnepli a 25. születésnapját! Mariah Carey első kislemezén, a Merry Christmas című karácsonyi albumon volt megtalálható először még 1994-ben. „Már kislányként is imádtam az ünnepeket. Mindig karácsonyi dalokat énekeltem, betlehemezni is jártam. Amikor terveztük az albumot, tudtuk, hogy egyensúlyban kell lenniük az új daloknak, és a régi, már ismert karácsonyi slágereknek” – nyilatkozta akkoriban Carey, akinek dala 25 év után is minden decemberben ostromolni kezdi a slágerlistákat. A kritikusok mára kortárs klasszikusnak nevezik az All I want for Christmas Is You című slágert, ami természetesen hallható volt az egyik legnépszerűbb ünnepi filmben, az Igazából szerelemben is. Érdekesség, hogy a dal témáját, Carey akkori férje, Tommy Mottola iránti érzelmei adták. Mára már elváltak, a férfi pedig Thalía férje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top