Baba

Kisebbek az újszülöttek, ha az anyjuk olajkutak közelében él

Kisebb súllyal születnek a csecsemők, ha az anyjuk a terhesség alatt gáz- és olajkutak közelében él.

A gáz- és olajkutak csecsemőkre tett kedvezőtlen hatását mutatta ki egy friss kutatás. A Berkeley Egyetem kutatói 10 éven át közel 3 millió szülés adatait elemezték Kaliforniában, abban az államban, ahol az Egyesült Államok tíz legnagyobb olajmezőjéből négy található.

Az eredmény szerint akkor, ha a leendő anya a terhesség ideje alatt egy gáz- vagy olajkút 10 kilométeres körzetében él, sokkal nagyobb eséllyel születik nagyon alacsony testsúllyal a baba. Ráadásul annál nagyobb az esélye az alacsony születési súlynak, minél közelebb él az anya a kúthoz. Egy olajkút 1 kilométeres körzetében élő terhes nő esetében 40 százalékkal megnő az esélye annak, hogy nagyon alacsony testsúlyú gyereke születik majd.

Szoptatás

Csecsemő szoptatás közben (fotó: Pixabay)

A nagyon alacsony testsúllyal született babák általában nehezebben esznek és gyarapodnak, az immunrendszerük is gyakran gyengébb. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy az alacsony születési súly összefügg a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, a szívproblémákkal, de fejlődési és szellemi rendellenesség is előfordulhat az érintett gyerekek esetében.

Újszülöttek az nlc-n:

(Guardian via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top