Család

Mit tehetsz, ha a párod közli, hogy beleszeretett valaki másba?

Ha úgy látod, a párod beleszeretett valaki másba, akkor hallgass a szakértőre, és a következő öt lépést tedd meg.

Amikor érzelmileg csal meg a párod, akkor azt kívánod, bárcsak inkább szexelt volna valaki mással, mert azt egyszerűbben lehet kezelni. Simán az őrületbe kergethet a gondolat, hogy életed párja mást szeret, és persze azt gondolod, hogy ezzel vége is van a kapcsolatnak. Mitzi Bockmann mentálhigiénés szakember a következő öt lépést javasolja, ha rájöttél, hogy a párod beleszeretett valaki másba.

1. Ne vedd magadra!

Miután kiderül az érzelmi megcsalás, óhatatlanul azon kezdesz agyalni, hogy mit tehettél volna máshogy, hol van benned a hiba. Ha többet szexeltetek volna, ha megnézted volna vele a focimeccset, ha meghallgattad volna rendesen, ahogy a főnökére panaszkodik… akkor talán a párod nem fordult volna máshoz. Ám a szakértő szerint érzelmi megcsalás esetén nem azért megy a hűtlen fél máshoz, mert valami hiányzott neki otthon, hanem hosszabb folyamat eredményeként csak megtörténik. Bockmann egyik páciense például összefutott egy régi ismerősével bevásárlás közben, mindketten depressziósnak érezték magukat, megosztották egymással a fájdalmukat, majd több hónapig folytatták levelezésben egymás támogatását, és egyszer csak azt vették észre, hogy szerelem szövődött köztük.

Egy harmadik fél megjelenése mindig feltételezi, hogy a pár két tagja eltávolodott valamennyire egymástól, de nem azon múlik a megcsalás, hogy meghallgattad-e a párod panaszait a munkahelyéről.

2. Ne szenvedj csendben!

Sokan úgy reagálnak, amikor megtudják az érzelmi megcsalást, hogy nem mondanak inkább semmit. Könnyű ilyenkor beleesni abba a hibába, hogy megszállottan lesed a jeleket, igyekszel mindent megtudni a párod szeretőjéről, és bizonytalan vagy magadban, hogy jól látod-e, amit látsz. Közben pedig reménykedsz, hogy elmúlik magától. Pedig jobb lenne, ha nem csendben szenvednél, hanem megkérdeznéd a párodtól egyenesen, hogy mi történik, és mi a terve.

érzelmi megcsalás szakértő

Részlet az Örvény című filmből – Forrás: iMDb

3. Kérj segítséget!

A barátok remek támogatók ilyen helyzetben, de azért óvatosan fogadd meg a tanácsaikat, mert hajlamosak vehemensen reagálni. Egy terapeuta is sokat segíthet, aki külső szemlélőként tudja meghallgatni, milyen belső küzdelmeid vannak. Szégyenérzet, bűntudat, harag, szomorúság – mind természetes érzés érzelmi megcsalás esetén.

4. Gondoskodj magadról!

Egy ilyen nehéz időszakban két út közül választanak az emberek általában: magadhoz veszel egy bödön jégkrémet, és leülsz a kanapéra sorozatokat darálni, vagy kényszeríted magad, hogy továbbvidd ugyanúgy az életed. Mindkettő elnyomja a fájdalmat, de nem segít igazán a feldolgozásban. Az öngondoskodás ilyenkor duplán fontos. Figyelj rá, hogy eleget aludj, egészségesen étkezz, és mozogj, hogy oldd a belső feszültséget.

5. Döntsd el, mi legyen a következő lépés!

Amikor az első sokkon már túl vagy, gondolkodj el rajta, milyen lehetőségek állnak előtted. Nem kell azonnal döntést hoznod semmiben, de tudnod kell, merre indulhatsz el. Úgy látod, együtt akarsz maradni a pároddal és megoldani a problémákat? Vagy inkább új életet kezdenél nélküle?

Bockmann egyik páciense három évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a férje érzelmileg megcsalja. A férfi többször megígérte az évek során, hogy megszakítja a kapcsolatát, de végül mindig kiderült, hogy továbbra is szexmentes, de intim kapcsolatban van a másik nővel. A páciens együtt maradt a férjével, de megszállottjává vált a megcsalásnak, mindennap csak ezzel foglalkozott, negatív hatással volt a munkájára és a gyerekeivel való kapcsolatára is. Az önbizalma megcsappant, és bizonytalan benne, hogy mi vár rá a jövőben. A szakember azt javasolja, hogy ne hagyjuk idáig fajulni a dolgokat, mert az élet rövid, amit a páciense csinált, az pedig időpazarlás. Az érzelmi megcsalás szörnyű érzés, de csak nézz előre, és meg tudod oldani!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top