Család

Fárasztó hetek várnak a diákokra

Decemberben két szombaton is iskolába kell menniük a gyerekeknek, így olyan napokat dolgoznak le, melyek már a téli szünetre esnek.

Tizenhét tanítási napra mindössze két pihenőnap jut ezekben a hetekben, mivel a diákoknak is le kell dolgozniuk azt a két napot, ami egyébként már a téli szünetre esik.

Van, ahol az egyik vagy akár mindkét szombatot megadták szünetnek, máshol  kirándulást szerveztek a diákoknak, de akad, ahol rendes tanítási nap, sőt akár dolgozatírás is van ezeken a napokon.

Balatoni József, vagyis Jocó bácsi a RTL Híradójának úgy nyilatkozott: szerinte felelőtlenség  két kötelező, szombati tanítási nap decemberben, mert a gyerekek már így is nagyon fáradtak, túlterheltek. Úgy véli, a ledolgozós napok rendszerét át kellene gondolni, mert hatalmas teher mindenki számára. A gyerekeknek inkább az adventi készülődéssel, a családdal, pihenéssel kellene foglalkozniuk.

fáradt diák gyerek iskola

(iStock)

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő rámutatott: az elmúlt években rendszeresen előfordult, hogy a diákoknak az adventi időszakban szombati napokat kellett az iskolában tölteniük, ez pedig súlyosan sérti a pihenéshez, szabadidőhöz való jogukat. A gyerekeknek ráadásul sokkal nagyobb igényük van az alvásra, pihenésre, mint a felnőtteknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor közölte: amíg a szülők dolgoznak, az iskolás korú gyermekek nem maradhatnak felügyelet nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top