Család

Magyarország gyerekjóléti kérdésekben jobban teljesít az USA-nál

Erős megállapításra jutott a a WHO, az UNICEF és a The Lancet tudományos folyóirat közös „A Future for the World’s Children?” című jelentése.

E szerint ugyanis egyetlen ország sem védi megfelelően a gyermekek egészségét, környezetét és jövőjét. A VG azt írja, hogy a beszámolót egy 42 főből álló nemzetközi bizottság állította össze, amelynek tagjai gyermek-egészségügyi szakértők. A jelentés megállapítja, hogy az egész világon minden gyermek egészségét és jövőjét közvetlenül veszélyezteti a környezet kizsákmányolása, a klímaváltozás, és az a haszonleső marketing gyakorlat, amely a gyermekeket a jelentősen feldolgozott gyorsélelmiszerek, cukros italok, alkohol- és dohánytermékek fogyasztóivá teszi. A jelentés egy olyan 180 országot átfogó globális mutatót használ, amely összehasonlítja a gyermekek fejlődési lehetőségeit, az egészségügy és az oktatás helyzetét, a táplálkozást, a fenntarthatóságot az üvegházhatású gázkibocsátás mértékével és az adott ország vagyoni egyenlőtlenségeivel.

boldog gyermek szagolgatja a növényt

Fotó: Profimedia

A jelentés szerint Norvégiában, Dél-Koreában, Hollandiában, Franciaországban, Írországban, Dániában, Japánban, Belgiumban, Izlandon és az Egyesült Királyságban van a gyermekeknek a legjobb esélyük a túlélésre és a jólétre. A legrosszabb kilátásokkal a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Szomáliában, Sierra Leonéban és Guineában élő gyerekek néznek szembe. Magyarország a 29. helyen szerepel a listán, Ausztria (19), Szlovénia (25) és Horvátország (28) mögött. Magyarország a régióban megelőzi viszont Szlovákiát (30), Lengyelországot (33) és Romániát (80). Világviszonylatban Magyarország az Egyesült Államoknál (39) és Új-Zélandnál (32) is jobb pontszámokat kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top