nlc.hu
Család

Anyatejes babák immunrendszere

Kiderítették, miért jobb az anyatejjel táplált babák immunrendszere

Egy bizonyos sejt szaporodása a kulcs.
Kiderítették, miért jobb az anyatejjel táplált babák immunrendszere

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az anyatejes babáknak felnőtt korban is jobb az immunrendszerük. Hogy miért, arra azonban nem volt pontos válasz.

Most a Birminghami Egyetem kutatása fényt deríthet az okra – írja a 24.hu. Mint ismert, az anyatejjel táplált babáknál kevesebb eséllyel alakul ki asztma, elhízás, vagy autoimmun betegség, mint azoknál a gyerekeknél, akiket tápszerrel tápláltak.

A brit kutatók rájöttek, hogy a szabályozó T-sejtek az anyatejes babák szervezetében az első három hét alatt megszaporodnak, majdnem kétszer annyi lesz belőlük a gyerekek szervezetében, mint a tápszeresekében.

Ezek azok a sejtek, amik szabályozzák a baba immunválaszát az anyatejjel átvitt anyai sejtekkel szemben, és segítenek csökkenteni a gyulladást.

A kutatók Veillonella és Gemella baktériumokat is találtak az anyatejes babák szervezetében, amik segítik ezeknek a sejteknek a munkáját.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top