nlc.hu
Család

Stop Asian Hate

Egyre súlyosabb következményei vannak az ázsiaiak elleni gyűlöletnek

Nemcsak egy ámokfutó vérengzése, de számos, egymástól független támadás is arra utal, hogy az ázsiaiak elleni, faji alapú gyűlöletet előhozta a koronavírus. De volt, ahol a már meglévőt tüzelte fel.

Borzalmas és sokkoló volt, de sokaknak egyáltalán nem váratlan a múlt heti atlantai gyűlöletcselekmény-sorozat, aminek célpontjai Egyesült Államokban élő ázsiaiak voltak.

Egy ámokfutó március 16-án masszázsszalonokba masírozott be, és egy órán belül három különböző helyen nyitott tüzet és ölt meg nyolc embert, köztük hat ázsiai nőt. A 21 éves Robert Aaron Longot másnap elfogták. Az elkövető azt mondta, hogy szexfüggősége vezetett a mészárláshoz, és az, hogy „rossz napja volt”, ám a számítógépén talált bizonyítékok és alapján, és hogy célzottan ázsiai nőkre tüzelt, gyűlöletbűncselekmény sem zárható ki.

Longot evangélikus gyülekezete, amelynek egy szexfüggőknek is fenntartott rehabjában többször járt, a tettei után kitagadta. A rendőrség szerint a férfit szülei egy nappal a vérengzés előtt elküldték otthonról bizarr viselkedése miatt. Long azért vett célba ázsiai nőket, mert a szemében ők szimbolizálták a szexmunkát.

Az amerikai ázsiaiak elleni bűncselekmények nem most kezdődtek

Robert Aaron Long a letartóztatása után (Fotó: Crisp County Sheriff’s Office / AFP)

Bee Nguyen Georgia állam vietnami származású szenátora szerint a mészárlás indíttatása vegyes: hímsoviniszta és xenofób érzelmekből táplálkozott.

Nem sokkal az atlantai ámokfutás után San Francisco kínai negyedében is növelni kellett a járőrök számát, mert egyre több, ázsiaiak elleni utcai támadásról kaptak bejelentést. Az egyik utórezgését videóra is vették, amelyben egy 75 éves kínai nő úgy ellátta a rátámadó férfi baját, hogy az kórházban kötött ki. Az idős asszony egy piros lámpánál várakozott, amikor a férfi odalépett és szó nélkül ököllel szemen vágta. Xiao Zhen Xie azonban fogott egy botot és ellátta a baját. A 39 éves elkövetőnek nem ez volt az első tette, pár nappal korábban egy 83 éves ázsiai férfira támadt.

A Fülöp-szigeteki 61 éves Noel Quintana éppen mentális betegekkel foglalkozó munkahelyére indult a New York-i Harlembe, az L metróvonal Jefferson Station megállójában szállt fel. A mellette álló férfi egyszer csak belerúgott a táskájába. Quintana nem akart botrányt, arrébb rakta a táskáját, hátha az zavarta a másikat. De később a férfi újra belerúgott. Ekkor Quintana megkérdezte tőle, mi baja van, de elindult a kocsi másik végébe. A férfi utána ment és sniccerrel belevágott az arcába. Senki nem szólt semmit, senki nem sietett a vérző férfi segítségére.

A gyűlölet mindig is ott volt

Nemcsak a tengerentúlon szaporodtak meg az ázsiaiak elleni gyűlölet-bűncselekmények. A koronavírus kitörése óta világszerte egyre több támadás éri a kelet és délkelet-ázsiai közösségeket. 2020 májusában az ENSZ főtitkára Antonio Guterres is kénytelen volt felszólalni a xenofóbia miatt, arra kérve a kormányokat, hogy a gyűlölet vírusa ellen is lépjenek fel.

Közel egy év telt el azóta, de a közösségek beszámolói szerint a helyzet nem lett jobb, sőt, talán rosszabb is. Számos országban ugyanis már egy eleve meglévő idegengyűlöletre erősített rá az, hogy a koronavírus a kínai Vuhan városából indult ki, és ezzel casus bellit adott a faji alapú diszkriminációnak, hibáztatásnak.

A Kína vírus és a Kung flu

Fotó: John Lamparski/Getty Images

Ilyen országok a Human Rights Watch megfigyelése alapján az Egyesült Államok (3800 támadással egy év alatt), Kanada (717 százalékos növekedéssel), Olaszország, Oroszország és Brazília. Új-Zélandon is virágzik a diszkrimináció, a járványt amúgy példásan kezelő miniszterelnök, Jacinda Ardern egyelőre nem nyilatkozott azokról az adatokról, melyek szerint a szigetországban élő kínaiak 54 százaléka tapasztalt diszkriminációt a koronavírus kitörése óta.

Magyarországi kínai közösségeket kérdezve kiderült, hogy tavaly, a járvány kitörésekor volt csak pár eset, amikor nem mertek ázsiaiak mellé leülni a buszon. Súlyos támadásról nem tudnak, és remélik, ez így is marad.

Az Egyesült Királyságban háromszorosára nőtt a kínaiak és kelet, délkelet-ázsiai ellen irányuló támadások száma. Kínai ételfutárokat leköptek, megvertek, a kórházban dolgozó nővéreket, takarítókat a betegek megtámadták, inzultálták, miközben faji alapú szidalmakat szórtak rájuk.

A helyzet Ausztráliában sem sokkal jobb. Az Ázsiai Ausztrál Szövetség tavaly április és június között 377 bejelentést kapott faji alapú támadásról. Ez sem új keletű a kontinensen, a 19. és 20. században egy sor olyan törvényt fogadott el több vezetés, amely a kínai migrációt korlátozta egy „Fehér Ausztráliáért”.

Míg Új-Zélandon és Ausztráliában szigorú szabályok vonatkoznak a fegyvertartásra, addig az Egyesült Államokban, ahol szinte bárki hozzájuthat, félnek, hogy a tömeges mészárlásoknak nem lesz vége.

A Kína vírus és a Kung flu

És, hát, nem tett sokat a kedélyek csillapításáért a januárban leköszönő Donald Trump sem, aki a koronavírust a Kína-vírusnak és Kung flu-nak (a flu angolul influenzát jelent) nevezte beszédeiben, Kínát hibáztatta a járványért, ezzel tüzelve az idegengyűlöletet. A Twitter felmérése azt mutatta, hogy Trump beszéde után 85 százalékkal nőtt a kínai-ellenes és őket érintő összeesküvés elméleteket posztoló tartalom a közösségi oldalon. „A kisebbségek mindig jó bűnbakok, a járványok pedig a felszínre hozzák bizonyos csoportok ellen már létező ellenérzéseket” – mondta a Time-nak Ausztrália egykori diszkrimináció elleni biztosa, Tim Soutphommasane. Az ázsiaiak egyébként évszázadok óta jelen vannak Amerikában, olcsó munkaerőként jelentősen hozzájárultak a nyugati part kiépüléséhez. 

Egyre súlyosabb következményei vannak az ázsiaiak elleni gyűlöletnek

„Stop Asian Hate” feliratú maszkkal hívja fel a figyelmet egy nő az amerikai-ázsiaiakat ért erőszakra, a New York-i Washington Square Parkban tartott demonstráción, 2021. március 20-án (Fotó: Alexi Rosenfeld/Getty Images)

Joe Biden múlt heti, első főműsoridős bejelentésében kijelentette, elfogadhatatlannak tartja az ázsiai-amerikaiak elleni gyűlölettámadásokat, hogy bűnbakot csináltak belőlük és etnikai hovatartozásuk miatt zaklatják, hibáztatják őket. „Ezekben a pillanatokban is rengeteg ázsiai-amerikai dolgozik a koronavírus elleni küzdelemben, kórházakban próbálnak életeket menteni. És még így is, kénytelenek félelemeben élni, félni attól, hogy kilépjenek az utcára. Ez nincs rendjén, a támadások nem az amerikai viselkedést tükrözik és véget kell érniük.”

Az elnök még januárban írta alá a xenofóbiát és az ázsiai, illetve a Csendes-óceáni szigetlakókkal szembeni gyűlöletet elítélő nyilatkozatot. A Congressional Asian Pacific American Caucus, egy ázsiai jogvédő szervezet ennek a gyakorlati megvalósításának előkészítésére szeretett volna egy találkozót összehívni a vezetéssel, de egyelőre erre még nem került sor.

Eközben demokrata képviselők egy új törvénytervezettel álltak elő, ami kifejezetten az ázsiai-amerikaiak elleni bűncselekményekről szólna. Pontosabban arról, hogy az amerikai igazságügyi minisztériumban elősegítsék az ilyen irányú, a COVID19-cel kapcsolatba hozható gyűlölet-bűncselekmények felülvizsgálatát és kezelését. A törvénytervezetet egyelőre nem fogadta el a Kongresszus.

Stop Asian Hate

Az Egyesült Királyság első kínai, női parlamenti tagja, Sarah Owen szerint több évtizedes diszkrimináció kerül most felszínre. Felmérések alapján az ázsiaiak nemcsak nehezebben jutnak előre a munkahelyükön, de faji alapú sztereotípiák áldozatai, valamint rosszabb az egészségük is. Kevesen kerülnek be közülük a médiába, a törvényhozásba vagy cégek felsővezetői szintjére.

A gyilkosságok életre hívták a Stop Asian Hate (állítsd meg az ázsiaiak elleni gyűlöletet) kampányt, amibe számos híresség beszállt, kifejezve szolidaritását az Egyesült Államokban élő ázsiai közösséggel.

A Grace Klinika és Bridgerton mögött álló Shonda Rhimes mellett a Star Trek sztárja, George Takei, A fiúknak, akiket valaha szerettem főszereplője, Lana Condor, John Legend, Olivia Munn, az író Celeste Ng, Eva Longoria és Barack Obama is felszólalt az ázsiaiakat ért támadások ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top