nlc.hu
Család

Újabb post-covid tünet

Éveket öregedhet a bőrünk a koronavírus miatt

A post-covid bőrön jelentkező tüneteit világszinten vizsgálják a járvány kitörése óta.
bőr

Csalánkiütésekhez hasonló bőrtüneteket, viszkető piros foltokat is okozhat a koronavírus-fertőzés, és ez akár hosszú távú szövődményként is velünk maradhat. Moncz Henriette szakoktató kozmetikus – aki a post-covid bőrgyógyászati tüneteiről beszélt a Mokkában – elárulta is, hogyan érdemes kezelni ezeket az elváltozásokat.

A koronavírus-fertőzés során a bőr éveket tud öregedni, mivel erős a vízveszteség a kötőszövetek felső rétegében. A bőr 1-2 hét betegség után akár több évvel is öregebbnek tűnhet: elkezd ráncosodni, nagyon száraz lesz. 

A leggyakoribbak a kozmetikai tünetek, ezek között szerepel a nagymértékű hámlás és bőrszárazság. Főleg az arcon jelenik meg, de előfordulhat az egész testen is. A bőrgyógyászati tünetek esetében viszkető csalánkiütéseket, himlőszerű piros pöttyöket, hámlást, illetve – heves immunreakciónál – bevérzést is tapasztalhatunk.

“Nagyon fontos a hidratálás, a vízpótlás a kötőszövetekbe. Ezt vízivással tudjuk elérni. Illetve a bőrt kívülről hidratálni kell. Ilyenkor érdemes hatóanyagokat, szérumokat, ampullákat, hidratáló készítményeket, nedvességfokozó anyagokat bevinni, akár professzionális kezeléssel. Kerüljük az olyan készítményeket, amelyek alkoholt tartalmaznak vagy kőolaj-származékokat, parafinokat!” – tanácsolta a szakember.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top