nlc.hu
Család

Gyakori tévhitek, amiket az orvos megcáfol

Ha lenyeled a rágót, beleragad a beleidbe – 4 tévhit, amit az orvos most megcáfol

Nem azt mondjuk, hogy mindent kérdőjelezz meg, amit eddig tudtál, de van, amit érdemes fenntartásokkal kezelni, pláne szülőként.

Szülőnek lenni nem egyszerű, már csak azért sem, mert rengeteg olyan hiedelem tartja magát, aminek a valósághoz szinte semmi köze nincs. Dr. Christina Johns gyermekorvos elárulta, mik azok a leggyakoribb tévhitek, amiket a szülőktől szokott hallani – remélhetőleg ez segít tiszta vizet önteni a pohárba!

A lenyelt rágó 7 évig a beleikbe ragad

Már a hét év önmagában is elég gyanús, de az orvos szerint nem kell aggódni, ha a gyerek véletlenül lenyel egy rágót. A gumit ugyanis a bélrendszer nem tudja megemészteni, vagyis áthalad rajta, anélkül, hogy beleragadna a bélbolyhokba és kárt okozna. A szakember szerint teljesen sértetlenül ürül ki, a legtöbben észre sem veszik, amikor távozik a rágó a széklettel. Ugyanakkor sajnos könnyen okozhat fulladást, ezért az orvos figyelmeztet: minden fizikai tevékenység előtt kérjük meg a gyereket, köpje ki.

Ha hideg van, megfázol

Közkeletű hiedelem, hogy azért fázik meg az ember, mert hideg van odakint, pedig a megfázást vírusfertőzés okozza. Azért nevezik megfázásnak, mert amikor a szervezet elkezd küzdeni a kórokozók ellen, akkor hidegrázás is felütheti a fejét, ennek azonban semmi köze a kinti hőmérséklethez. Nyilván azért nem árt, ha télen felöltözve megy ki az ember az utcára, a réteges öltözködés a gyerekeknél különösen fontos.

Nem szabad tejterméket fogyasztani betegen

Egy másik legenda a megfázással kapcsolatban, hogy a tejtől a nyálkahártya sokkal sűrűbb lesz, ami súlyosbítja a köhögést és az orrfolyást. A szakember szerint számos tanulmány vizsgálta már ezt a kérdéskört, de lényegi összefüggést a nyálkaképződés és a tej között nem találtak víz vagy más italok elfogyasztásához képest. Sőt, a meleg tejbe kevert méz még jótékonyan is hathat, perszer szigorúan 1 éves kor felett.

Ha zöld az orrváladék, biztos, hogy bakteriális fertőzésről van szó

Igen, a távozó váladék zöld és sárga színe sok esetben baktériumokra vezethető vissza, azonban nem minden esetben erről van szó! A szennyezett levegő, a füst, a túl száraz levegő, sőt, az allergia is okozhat ilyen panaszokat. Bár a láz, köhögés, orrfolyás általában árulkodó tünet, ám ha mégsem, akkor érdemes a gyerekorvosra bízni a diagnosztizálást, hiszen minden esetben másképp kell eljárni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top