Egészség

Virológus: „Inkább influenzára számítsunk a Deák téren, ne koronavírusra!”

Valóban a koronavírustól kell a leginkább rettegnünk? A virológus véleménye.

A pánik túl nagy” – mondja Kis Zoltán virológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa a koronavírushírekre kialakult közhangulat kapcsán. – Tízezres nagyságrendű megerősített eset egy tízmilliós városban, amihez még hozzáképzelhetünk tízszer ennyi nem bejelentett esetet, még mindig nem egy nagy szám.” Kis Zoltán úgy véli, az adatokkal nem is vagyunk teljesen tisztában, hiszen nem ismerhetjük a tünetmentes vagy enyhe tünettel járó eseteket, de az nyilvánvaló, hogy egyelőre csökken a halálozási arány a fertőzöttekhez képest. Persze ettől még meg kell akadályozni a vírus terjedését, ezért ilyen határozottak a kínai intézkedések is.

Erről a vírusról még nagyon keveset tudunk, egyelőre az sem világos pontosan, hogyan terjed emberről emberre” – magyarázza a szakértő. Az utóbbi napokban kimutatták emberi székletből is, de Kis Zoltán szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy emésztőszerven keresztül is terjed, lehet ez egyszerűen csak egy tisztulási folyamat eredménye. Ilyenkor fontos kérdés, hogy az így kimutatott kórokozó életképes-e, de ezt még nem tudták megállapítani. A vizsgálatok világszerte elindultak, az ausztrálok már bejelentették, hogy izolálni tudták a vírust, és ezt meg is osztják majd a tudományos közösséggel, a németek és a franciák is dolgoznak rajta – természetesen a kínaiak is. A vakcina kutatása folyamatban van, de kifejlesztése éveket vesz igénybe, vagyis teljesen valószínűtlen, hogy a közeljövőben gyorsan beolthatnának bárkit is.

A jelenlegi helyzet legveszélyesebb része a pánik – hangsúlyozza a szakember –, lehetetlen dolgokkal hívogatnak minket.” A virológiai laboratórium diagnosztikával foglalkozó személyzete jó ideig azzal foglalkozott, hogy lebeszéljen minden tüsszögő, orrfolyásos embert arról, hogy kivizsgáltassa magát koronavírusra. Éppen ezért nyitott két zöld számot az NNK, amelyet bárki ingyen hívhat, ha kérdése van. Ezek a vizsgálatok egyébként Kis Zoltán szerint teljesen feleslegesen terhelnék a speciális laboratórium kapacitását, miközben más, esetleg élet-halált jelentő esetekkel kapcsolatban nem érik el a labort az eredmények miatt.

Régebbi hír, hogy sokan lemondják a kínai vendéglőkben tett foglalásukat is, családok szakadtak szét, mert a férj találkozott kínaiakkal is, néhányan pedig érdeklődtek, hogy ha Bangkokban jártak, és most tüsszentettek, akkor ne rohanjanak-e be a kórházba egy koronavírustesztre. „Több az esélye a lottó ötösnek, mint hogy egy Bangkokból hazatérő turista fertőzött legyen” – mondja a virológus.

Kis Zoltán hangsúlyozta, hogy csak az indokolt eseteket vizsgálják meg, őket viszont azonnal. Indokolt esetnek számít az, ha egyszerre van láz, köhögés, légzőszervi nehézségek, és persze ha az illető Vuhanból vagy Hubej tartományból érkezett, esetleg kapcsolatban állt fertőzött beteggel. „A pánik következménye egy indokolatlanul leterhelt egészségügy lehet” – jegyzi meg, és kiemeli, hogy a világon még mindig sokkal többen kerülnek kórházba influenzával, mint koronavírussal.

Vannak válságforgatókönyvek, de nem számítanak tömeges fertőződésre Magyarországon. A virológus úgy véli, ennek ellenére Magyarország fel van készülve egy járványra is, a kórházak hatékonyan tudnának működni ilyen esetben. Hozzáteszi: már tíz éve tart a kolera-világjárvány, és Kongóban Ebola-vírusjárvány pusztít, ott ugyanolyan egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek, mint most Kínában. Persze a jelentős kapcsolatrendszer és az utazási szokások miatt nem csoda, hogy az emberek az utóbbi miatt rettegnek most.

De hogyan védekezhetünk? Kis Zoltán a kézmosást emeli ki: a koronavírusnak burka van, magyarázza, ami könnyen megsérül, és egy alapos kézmosással eltávolítható a kézről. Maszk viselése csak azoknál indokolt, akik közvetlenül érintkeznek vagy érintkezhetnek betegekkel. Fontosabb lenne azokat a higiéniai szabályokat betartani, amelyeket az emberek egyébként nem feltétlenül szoktak, és amelyek nemcsak a koronavírust, hanem például az influenzát is segítenék elkerülni. Hiszen aki a tenyerébe tüsszent a Széll Kálmán téren mondjuk a metrón, azonnal rákeni utána kapaszkodóra, és a még néhány óráig életképes vírust máris megkaphatja a következő felszálló a Batthyány téren. Ennél jobb zsebkendőbe vagy – jobb híján – könyökhajlatba tüsszenteni, egyébként pedig kezet mosni, főleg, mielőtt az arcunkhoz érünk. Egyelőre tehát influenzára számítsunk még a Deák téren is, ne annyira koronavírusra.

Az NKK kitüntetetten kezeli a koronavírust, de ugyanennyire igyekeznek figyelni a többi, régebbről ismert kórokozóra is. „Ez a vírus valóban kihívás nekünk, de nem tehetjük meg, hogy ne foglalkozzunk az influenzával vagy a kanyaróval, ami egyre több járványt okoz a világon és az egyik legfertőzőbb vírussal, a HIV-vel, amit szintén nem sikerült még kiirtani. Nem engedhetjük el őket, és nem feledkezhetünk meg róluk a koronavírus-pánik miatt. Mindezt az olaszországi helyzet ellenére is így gondolom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top