Egészség

Videón a koronavírus szerkezete, tulajdonképpen elég jól néz ki

Akár egy korallzátony is lehetne, de ezek valójában a koronavírus "tüskéi".

Példátlanul részletes 3D-s modell készült a COVID-19-et okozó koronavírusról, a SARS-CoV-2-ről – írja az IFLScience nyomán a 24.hu. A Visual Science orvosbiológiai vizualizációs stúdió csapata a kórokozóról rendelkezésre álló adatokat vizsgálta meg a modell létrehozásához. A munka során strukturális virológiával foglalkozó szakértőkkel is egyeztettek.

Akár korallzátony is lehetne, de valójában ez a koronavírus szerkezete.

Akár korallzátony is lehetne, de valójában ez a koronavírus szerkezete. Forrás: Youtube

Yury Stefanov, a csoport tudományos vezetője szerint az információk alapos feldolgozása után szoftvereket felhasználva rekonstruálták a vírus fehérjéit, illetve azok interakcióit.

A videóban jól látható, hogy a koronavírus részecskéi változó alakúak lehetnek, de jellemzően oválisak vagy gömb formájúak, és 50-150 nanométer hosszúak. A modellen a világos színek a kórokozó genomja által kódolt fehérjéket, míg a szürkébb árnyalatok a vírus által megszállt, de a gazdatest sejtjeihez tartozó struktúrákat jelölik. A felszínen a tüskefehérjék is részletesen megfigyelhetőek, ezek segítik a kórokozót a sejtek megtámadásában. A SARS-CoV-2-nek átlagosan 90 ilyen tüskéje van.

Már írtunk arról, hogy ezeknek a koronavírus tüskéknek a blokkolására törekednek a kutatók szuperhatékony antitestek kifejlesztésével, hogy a vírus elveszítse fertőzőképességét. A „tüskék” azok a korona alakú kinövések, amelyek a vírus felületén helyezkednek el, és a szakértők szerint a vírus ezekkel hatol be az egészséges sejtekbe. A nevét is ezekről a korona alakú „csápokról” kapta.

A koronavírus kutatása most slágertémája a tudománynak – teljesen érhető módon. Magyar kutatók most például azt vizsgálják, mit tesz a vírus az aggyal.

További érdekességek a vírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top