Egészség

Mit tegyünk és mit ne tegyünk egy vízhólyaggal?

Van egy tévhit a vízhólyag kezelése körül, mutatjuk, mikor, mit érdemes vele tenni.

A kijárási korlátozás alatt látszólag megnőtt a nagyokat sétálok vagy futók száma, mivel az egészségügyi séta vagy sport engedélyezett volt. Most, hogy lassan a koronavírus járvány első hullámának vége lesz és itt a jó idő, minden bizonnyal még jobban megszaporodik a kirándulok és sportolók száma. A meleg hónapokban gyakori probléma a vízhólyag, ami a bőr felső rétege alatt kialakult, folyadékkal teli kis tömlő. Nem víz, hanem plazma van benne, ami vörösvérsejtek nélküli vér. Kialakulása sajnos elég egyszerű: akkor keletkezhet, ha egy felületet (kezedet, lábadat) folyamatos dörzsölés, nyomás, irritáció éri.

A meleg, nyári hónapokban könnyebben alakulnak ki vízhólyagok.

A meleg, nyári hónapokban könnyebben alakulnak ki vízhólyagok. (Fotó: Pixabay)

A legegyszerűbb természetesen a vízhólyagok megelőzése. A lábon elsősorban kényelmes, méretben megfelelő cipő használata, olyan zoknié (lehetőleg nem szintetikus anyagból készült), amiben lehetőleg nem izzadunk. Kezünket, tenyerünket megfelelő, szintén jó anyagú és jól illeszkedő kesztyűvel védhetjük.

Ha már mégis vízhólyagunk lett, az első és legfontosabb: NE szúrjuk ki otthon.

  • Ha a vízhólyag nem fáj, nem akadályoz minket, akkor hagyjuk békén. A benne lévő folyadék, a plazma, segíti a bőrt a regenerálódásban, a bőrréteg körülötte pedig megvédi a baktériumoktól az érintett területet. Ha otthon kipukkasztjuk, növeljük a fertőzés veszélyét.
  • Ha a vízhólyag fájdalmas, akadályoz minket a mindennapokban, pirosodik, esetleg gennyesedik, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Nem minden vízhólyag esetében javasolják a letapasztást. Ám kiszúrt hólyagnál a rendszeres fertőtlenítés, valamint a sebtapaszt nagyon fontos.Ma már ráadásul lehet kapni olyan speciális kötszert, amely kifejezetten vízhólyagos láb kezelésére szolgál. Soha ne tépkedjük a hólyagot, várjuk meg, amíg elszárad. Nem ban, ha többször, kisebb mennyiségben távozik a folyadék, ne akarjuk egyszerre mindet kinyomni. 

A maratoni futók állítják, hogy a festőszalaggal leragasztott talp jobban védve van a vízhólyagok kialakulása ellen, állítja egy új vizsgálat. Bár egy korábbi vizsgálatban tesztelték is ezt az állítást, nem szabad elfelejteni, hogy a kísérlet alatt, egészségügyi dolgozók ragasztották fel a szalagot, a sportolók  lábainak azon részére, amely leginkább ki van téve a vízhólyagosodásnak. Fontos megjegyezni azt is, hogy szakaszosan cserélték a tapaszokat. A végeredmény pedig? Nos, magasabb arányban alakult ki vízhólyag azoknál a futóknál, akik nem viseltek szalagot.

(via)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha most kezdenél el mozogni, ajánlunk pár cikket

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top