nlc.hu
Egészség

Ha a kutyád cukorbeteg, esélyes hogy te is az leszel

Ha a kutyád cukorbeteg, esélyes, hogy te is az leszel…

A svéd kutatás eredménye összefügg azzal is, hogy a kutyák jóval kiszolgáltatottabbak a gazdájuknak, mint a macskák.
Kutya és gazdája

Azt mondják, hogy a kutyák hasonlítanak a gazdájukra, és egy újabb kutatás arra is rámutatott, hogy ez a hasonlóság nem csak a külsőségekben mutatkozhat meg, hanem akár a cukorbetegségben is testet ölthet.

Legalábbis arra jutott egy svéd kutatás, hogy 38 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek azok a gazdik, akiknek a kutyájuknak is 2-es típusú cukorbetegsége van.

Az eredmény pedig összefügg azokkal a korábbi tudományos eredményekkel is, amelyek arra utaltak,

hogy a túlsúlyos kutyatulajdonosok szívesebben választanak kisebb mozgásigényű kutyákat.

A svédországi Uppsala Egyetem kutatói 208 980 kutyatulajdonost hasonlítottak össze 123 566 macskatulajdonossal, és az jött ki, hogy a kutyákat tartóknak 38 százalékkal nagyobb esélyük van a 2-es típusú cukorbetegségre. Az eredményt nem magyarázták az állattartók társadalmi körülményei vagy anyagi helyzete, sokkal inkább a gazdik étrendje és az aktivitás szintje, ami egyébként is szorosan összefügg a cukorbetegség kialakulásával.

A kutatásból az is kiderült, hogy mindez nem érvényes a macskákra és azok gazdáikra, hiszen a macskák a tulajdonosaiktól függetlenül mozognak, így az elhízásuk kevésbé függ tőlük. 

Fotó: PixaBay

(444!)

Még több cikk egészség témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top