nlc.hu
Egészség

Az AstraZeneca vakcinához képest a koronavírusnak nagyobb a trombózis-kockázata

A koronavírusnak nagyobb a trombózis-kockázata, mint a vakcináknak

A vakcinapánik miatt megvizsgálták, mennyire komoly a trombózis kockázata az oltással és anélkül.

Az elmúlt hetekben sok hír szólt az AstraZeneca vakcina egyik – rendkívül ritka – mellékhatásáról, a vérrögképződésről. Tény, hogy lehet összefüggés a kettő között, de az is biztos, hogy ez a rizikó elhanyagolhatóan kicsi, többek között olyan tényezőkhöz képest, mint például a dohányzás vagy a hormonális fogamzásgátlók használata. Most azonban Oxfordban egy újabb kutatást is elvégeztek, hogy megvizsgálják, mekkora is valójában ez a kockázat – írja a Telex

Az eredmények önmagukért beszélnek: a koronavírus-fertőzés miatt nyolcszor nagyobb eséllyel alakul ki vérrög a szervezetben, mint az AstraZeneca vakcinájától. Azaz, aki elutasítja az oltást, nyolcszor akkora kockázatnak teszi ki magát a vérrögképződés szempontjából, ha megfertőzi a koronavírus. Hasonló mellékhatása van a Johnson & Johnson által forgalmazott, egydózisú Janssen-vakcinának is. 

A covid sokkal nagyobb eséllyel okoz trombózist mint bármelyik vakcina

Az AstraZeneca vakcina elenyészően ritka esetekben okoz vérrögképződést (Fotó: Getty Images)

Az oxfordi kutatók úgy fogalmaztak, hogy még a legtöbb trombózisos esettel összefüggésbe hozható vakcina is sokkal jobb, mint elkapni a koronavírus-fertőzést.

Ahogy a Telex írja, március közepén több ország is felfüggesztette az AstraZeneca vakcina alkalmazását, annak ellenére, hogy még az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is hangsúlyozta, hogy rendkívül ritka mellékhatásról van szó, az oltásnak pedig így is több előnye van, mint hátránya. 

A brit kutatók félmillió koronavírusos esetet elemeztek és azt találták, hogy a Covid-19 betegséget követően körülbelül százszor akkor a vérrögképződés kockázata, mint egy egészséges szervezetben. Ez, a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy egymillió koronavírus-fertőzöttből 39-nél alakul ki trombózis, míg az AstraZeneca oltásnál ez az arány egymillió oltott embernél 5 darab eset, azaz csaknem nyolcszor akkora a rizikója a betegségen átesetteknél, mint az AstraZenecával oltottaknál. 

Az oxfordi kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinák esetében is tapasztalható vérrögképződés, amely valamivel kevesebb embert – egymillióból négyet – érint, mint a brit vakcina esetében. A kutatás publikálása után a Pfizer jelezte, hogy a saját adataik nem igazolják a trombózissal való összefüggéseket. 

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top