nlc.hu
Egészség

Müller Cecília a harmadik oltásról

Müller Cecília: akár mind az öt vakcinából szükség lehet harmadik oltásra

Egyelőre nem tudni, meddig adnak védettséget a koronavírus-vakcinák, ezért akár mind az öt nálunk használt vakcinából szükség lehet egy harmadik oltásra.
Müller Cecília

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília beszélt az ellenanyag-vizsgálatokról, amelyek a védettség kimutatására szerinte csak korlátozottan alkalmasak, és csak pillanatnyi állapotot mutatnak.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, ezek a vizsgálatok a sejtes immunitást nem mérik, pedig az is fontos információ, mert biztosan mutatja a védettséget. Vagyis védett lehet az is, akinél nem mutatnak ki ellenanyagot, antitestet.

A vakcinákról Müller Cecília azt mondta, hogy mind az öt Magyarországon használt vakcina hatásos, jó minőségű és biztonságos. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a védettség, mert még nem telt el elég idő ehhez.

„Nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy harmadik, emlékeztető dózisra”

– mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy ennek még az időpontját sem tudjuk.

Szerinte ez nem egyedülálló az oltásoknál, több másfajta vakcinánál is szükség van emlékeztető oltásra. Hogy a koronavírus-vakcinánál mikor kerülhet sor a harmadik oltásra, ha valóban kell majd, azt a gyártók vizsgálatai döntik el.

(Kiemelt kép: Facebook/Magyarország Kormánya)

További infók a vakcinák működéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top