nlc.hu
Egészség

A férfiakat is érinti az inkontinencia

Nem kizárólag a nők problémája, a férfiakat is érinti az inkontinencia

Az inkontinencia gyakran előfordulhat a férfiaknál is. Hátterében különböző, olykor nagyon komoly egészségügyi okok húzódhatnak. Ne kezeljük tabutémaként!

A férfiak különösen szégyellik, nem nagyon beszélnek az inkontinenciáról, de a nemzetközi statisztikák alapján azt mondhatjuk, hogy a férfi lakosság durván 2-24 százaléka valamikor találkozik életében ezzel a kérdéskörrel. Egy magyarországi felmérés során, ahol 65 év felettieket kérdeztek meg, a válaszadók több mint 60 százaléka mondta, hogy van ilyen problémája.

A megfelelő megoldás megtalálásához először is az inkontinencia típusát és okát kell megismerni!

Az inkontinenciának különböző típusai vannak. Ezek közül a két leggyakoribb a sürgősségi inkontinencia és a stresszinkontinencia. A kettő együttes jelenléte sem ritka. Az inkontinencia további válfajai közé tartozik a túlfolyásos inkontinencia.

Férfiak és az inkontinencia

Fotó: Getty Images

Sürgősségi inkontinencia

A sürgősségi inkontinencia akaratlan szivárgást jelent, amely erőteljes vizelési ingerrel párosul. Ezt az állapotot több dolog is kiválthatja. A jelenség egyik fő oka az, hogy a hólyag akaratlagosan működtethető záróizomzata hiperaktívvá válik, és akaratlanul is összehúzódik. Ezzel az idegpályákon keresztül üzenetet küld az agyba, így vizelési ingert okoz akkor, amikor az adott személy nem akar mosdóba menni. Megesik, hogy mindezt hólyagirritáció okozza, amely fertőzés vagy vesekő miatt lép fel. A panasz idegrendszeri vagy agyi alapú betegség (stroke, Parkinson-kór vagy sclerosis multiplex) miatt is kialakulhat.

Stresszinkontinencia

A stresszinkontinencia mozgás vagy a hólyag megerőltetése miatt léphet fel (például köhögés, nevetés vagy tüsszentés közben). A záróizom, illetve a medencefenék húgyhólyagot tartó izmai és ínszalagjai nem elég erősek a vizelet bent tartásához. Ez a fajta inkontinencia döntő többségében a nőkre jellemző, de prosztataműtét után a férfiak közel 1%-ánál is kialakulhat.

Férfiak, inkontinencia, prosztata

Az idősödő férfiak prosztatája megnagyobbodik, ezzel vizeletürítési problémát okozhat. Ez a vizelési nehezítettség odavezet, hogy a hólyag ingerlékenyebbé, túl aktívvá válik, és megjelenik a vizelési zavar és a vizelet inkontinencia.

Ezenfelül többféle krónikus betegség hozzájárulhat az állapot kialakulásához, illetve növelheti a kialakulás kockázatát.

  • Az inkontinenciára hajlamosíthatnak a húgyúti gyulladások, a székrekedés, de akár azok a légúti betegségek is, amelyek gyakori köhögéssel járnak – ilyenkor a köhögés miatt a hasi nyomás emelkedése ingerli a húgyhólyagot.
  • Kockázati tényezőt jelenthet a túlsúly, mert a záróizmok ereje ilyenkor sokkal gyengébb, de ugyanígy a dohányzás is, vagy a cukorbetegség, amely előbb-utóbb az idegrendszert is és így a szabályozó rendszert is károsíthatja.

A vizeletürítési reflexek irányítását ugyanis a központi idegrendszer végzi: ez azt jelenti, hogy az ember képes visszatartani a vizeletürítést, amikor érzi, hogy ki kell mennie. A feladatért felelős agyi „áramkörök” működésében azonban előadódhat zavar, ha az egyént valamilyen trauma éri, például agysérülést vagy agyi érkatasztrófát (stroke-ot) szenved, ennek eredményeként egyes férfiaknál akaratlan vizeletszivárgás figyelhető meg.

Az agyműködés zavarát azonban nem feltétlenül valamilyen súlyos probléma, például stroke okozza, lehetséges, hogy valamilyen érelmeszesedés miatt az agyba nem jut elegendő vér és oxigén.

Tipp: NE legyen tabu az intimtorna a férfiaknál sem, hiszen sokat segíthet vagy akár meg is oldhatja a problémát! Feszítsük meg a gátizmainkat, és tartsuk őket összeszorítva két-három másodpercig. Pihenjünk 10 másodpercig, majd ismételjük meg. Fokozatosan haladjunk 10 ismétlésig. A gyakorlat közben próbáljunk odafigyelni arra, hogy ne egyszerre szorítsuk össze a farizmainkat, illetve feszítsük meg a comb- vagy a has izmait.

Egy a lényeg, ne szégyelljünk beszélni a problémáinkról, ha kérdés, panasz merül fel a prosztatával vagy a vizeletinkontinenciával kapcsolatban, beszéljünk kezelőorvosunkkal!

Az egészséges életmód:

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

 
(Nyitókép: Getty Images/Milan Markovic)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top