nlc.hu
Egészség

A koronavírus gyenge pontja

Megtalálhatták a koronavírus gyenge pontját

Egy fehérje kiiktatása lehet a kulcs egyes légúti vírusok, így a koronavírus ellen.

Egy vírusfehérje lehet a túlzott gyulladásos immunválaszt okozó légúti vírusok, így a koronavírus gyenge pontja is – írja a 24.hu egy, az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján.

Az RSV vírusban az NS2 fehérje kiiktatásával a szervezet még azelőtt elpusztítja a kórokozót, hogy gyulladásos túlreakció jöjjön létre. Ez pedig SARS-CoV-2-höz hasonló légúti vírusok Achilles-sarka lehet a Washington Állami Egyetem kutatói szerint.

Amikor a vírus bejut a sejtbe, az NS2 fehérje blokkolja a sejt védekező mechanizmusát, és elősegíti, hogy a vírus tovább maradhasson a sejtben, károsítsa azt, majd továbbterjedjen más sejtekre. Ha viszont sikerül kiiktatni a vírusban az NS2 fehérjét, a szervezet hatékonyabban tud a kórokozó ellen védekezni.

Koronavírus mikroszkóp alatt

Ha sikerül kiiktatni egy fehérjét, az a koronavírus elleni védekezést is segítheti (Fotó: Pixabay/Gerd Altmann)

Az RSV a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt támadja elsősorban. Megfertőzi a tüdősejteket, és súlyos gyulladásos folyamatokhoz vezet, amelyek miatt különböző tüdőbetegségek alakulhatnak ki. Idén Magyarországon évtizedek óta nem látott járványt okoz a 2 év alatti gyerekek körében.

Ha sikerül kiiktatni az NS2 fehérjét, akkor a módszert át lehet vinni más légúti vírusokra, például az influenzavírusra és a SARS-CoV-2-re is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top