nlc.hu
Egészség

A láz okai, és a legjobb lázcsillapító módszerek

A láz okai és a legjobb lázcsillapító módszerek

Meglepődsz, mi minden válthat ki lázas állapotot. Mik a leghatékonyabb módszerek? Mitől kell/ajánlott lázat csillapítani? A válaszokat itt megtalálod!

A szervezet a legtöbb fertőző betegség ellen lázzal kezd el küzdeni, ugyanis a megemelkedett hőmérséklettel kedvezőtlenné teszi a környezetet a kórokozók számára. Tehát a láz a legtöbb esetben egy olyan védelmi reakció, ami nem az ellenségünk, hanem épp a legnagyobb segítőnk a gyógyulásban.

A láz okai

Rendellenesen megemelkedett testhőmérsékletet okozhat bakteriális és virális fertőzés, gomba, parazita, bizonyos oltások, súlyosabb betegségek esetén fellépő szövetkárosodások. A láz kialakulásáért felelős lehet a nem megfelelő öltözködés, a túl erős napsugárzás is. A testhőmérséklet szabályozásáért a hipotalamusz felelős, a lázat ennek „hőközpontja” váltja ki úgy, hogy ideiglenesen megváltoztatja a hőtermelés és hőleadás arányát.

Lázcsillapító módszerek

Fotó: Getty Images/monstArrr_

Milyen tünetek kísérik a lázat?

  • Hidegrázás
  • Bőrelváltozások
  • Keringési zavarok
  • Bágyadtság
  • Izzadás

A legújabb orvosi ajánlások szerint mindaddig, amíg jó közérzet mellett jelentkezik a láz, nincs szükség lázcsillapításra. Külön kategóriába tartoznak az újszülöttek és a csecsemők: a babáknál 3 hónapos kor alatt 38 °C-ot meghaladó lázat már csillapítani kell, 3-6 hónapos csecsemőknél pedig a 39 °C-nál magasabb testhőmérsékletnél hívjuk segítségül a gyógyszert. Felnőtteknél – főleg, ha a lázas állapot rossz közérzettel is jár – a 38 fok feletti hónaljhőmérséklet már indokolhat lázcsillapítást.

Lázcsillapítás okosan!

  • Folyadékpótlás – ez az egyik legfontosabb dolog a lázcsillapításon kívül, hiszen a lázas beteg folyadékigénye akár 30%-kal is megnövekedhet. Főleg a csecsemőknél figyeljünk, nehogy kiszáradjanak.
  • Ne használjunk különböző hatóanyagú lázcsillapítókat egyidejűleg
  • Borogatással és hűtőfürdővel is elejét vehetjük a magas láznak
  • Ha a láz 3 napon túl is makacsul jelen van, forduljunk orvoshoz
  • Preventív céllal ne vegyünk be lázcsillapítót, amíg nem vagyunk lázasak, ne akarjuk gyógyszerrel megelőzni.

Lázcsillapító gyógyszerek

Léteznek szájon át adható és kúp formájú lázcsillapító gyógyszerek. A lázcsillapító szerek általában paracetamolt és az ibuprofent tartalmaznak, amik az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) csoportjába tartoznak.

A metamizol hatóanyagú lázcsillapító készítmények az EMA ajánlása szerint az újszülötteknek is megfelelő lehet, így akár 0-99 éves korig használhatjuk lázcsillapításra. Ez óriási előny, hiszen egy családi gyógyszer, amely széles körben felhasználható!

Fontos! Nem ajánlott a szalicilsav tartalmú szerek alkalmazása gyermekeknél 10 éves kor alatt, paracetamolos és ibuprofénes szerek 3 hónapos kortól adhatóak.

Fontos azonban tudni, hogy a lázcsillapításra szolgáló készítmények csupán a lázat, mint tünetet enyhítik, a kiváltó okot nem gyógyítják meg, továbbá a lázgörcs elkerülésére sem alkalmasak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top