nlc.hu
Egészség

Sztrókot kapott 22 évesen

22 évesen sztrókot kapott, úgy érezte, mintha felrobbant volna az agya

Sosem gondolta volna, hogy ilyen fiatalon sztrókot kaphat. Most teljesen megváltozott az élete.

Morgan Bailey 22 éves volt, amikor furcsa tüneteket kezdett tapasztalni magán. Sajnos kiderült, hogy ezek a sztrók jelei voltak. Morgan egy iskolában dolgozott, amikor kínzó fejfájás tört rá, valamint úgy érezte, mintha lebénult volna a jobb oldala. Ahogy telt a nap, a feje egyre rosszabb lett, és később további különös panaszai lettek. Például észrevette, hogy a jobb szemének pillái hónapokkal az – azóta megállapított – sztrókja után szögegyenessé váltak. 

Egy idő után felhívta egy barátnőjét, hogy elmondja: nem érzi jól magát. Majd úgy érezte, mintha felrobbant volna az agya. A szörnyű fájdalom volt a legutolsó, amire egy hónapon át emlékezni tudott. Morgan most 24 éves, és nem tudja használni a jobb kezét, illetve a telefonjának diktálás funkcióját kell igénybe vennie.

Morgan Bailey

Morgan Bailey (Fotó: Profimedia)

„Az életem teljesen felborult. Tökéletesen egészséges voltam korábban, soha semmi bajom nem volt. Ezelőtt elképzelni sem tudtam volna, hogy 22 évesen sztrókot kaphat az ember” – mesélte Morgan, akinek a betegség után újra meg kellett tanulnia járni, beszélni és írni.

Azóta azonban kiderült, hogy Morgan egészsége nem volt mindig makulátlan. 18 éves korában ugyanis egy arteriovenosus malformáció (AVM) nevű betegséggel diagnosztizálták. Ez egy veleszületett betegség, ami egyébként a fiatalkori agyvérzéssel áll összeköttetésben. Akkor jöttek rá, hogy Morgannek is van ilyen problémája, hogy az iskolában elesett és beütötte a fejét. A kórházban úgy tért magához, hogy le volt bénulva a jobb oldala. Az orvosok közölték vele, hogy AVM-e van, és három agyi aneurizmája is, amikhez nem mertek hozzáérni, miután a lány agyának közepén voltak. „Hazaküldtek, és mondták, hogy éljem az életem. Ezt is tettem öt éven át” – mondta Morgan.

Morgan Bailey

Morgan Bailey (Fotó: Profimedia)

A sztrókja után a fiatal nő agyát végül megműtötték, és az AVM 75 százalékát sikerült eltávolítaniuk. „Mentálisan szerintem fenomenálisan teljesítettem. A hozzám hasonló betegségben szenvedőknek több mint a fele depressziós, szorongó lesz, de én szuperpozitívan álltam a dolgokhoz” – magyarázta a lány, aki most, az agyvérzése ellenére is teljes életet él. „Gyakran járok kirándulni. Önkénteskedem a Sedonai Történelmi Múzeumban. Jógázom, és egy csomó más dolgot csinálok. Örülök, hogy megváltoztatta az életemet a sztrók. Sokkal egyszerűbb az élet most már, magam mögött hagytam a folytonos rohanást.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top