nlc.hu
Egészség

Így lesz zöld és szőrös a nyelv

Egy férfi azt vette észre, hogy zöld és szőrös lett a nyelve – a tünet gyakoribb, mint gondolnád

Egy férfi azzal fordult az orvosához, hogy szőrös és zöld lett a nyelve.

Az IFL Science írta meg annak a férfinak az esetét, aki kissé aggasztó tünettel jelentkezett orvosánál. A 64 éves férfi panaszai hetekkel azelőtt kezdődtek, mielőtt felkereste volna az orvost.

A The New England Journal of Medicine beszámolója szerint a férfi nyelvén megnyúlt szálas papillák (a nyelv felszínén lévő apró kis dudorok) és zöld elszíneződés volt látható. Egyéb szájüregi vagy fogászati problémát nem észleltek. 

nyelv

Fotó: Getty Images

Az ártalmatlan és meglehetősen gyakori zöld nyelv az elhalt hámsejtek felhalmozódásának következménye. Ennek eredményeként a nyelvet borító ízlelőbimbókat tartalmazó papillák megnyúlnak. A papillák olyan anyagokat, mint az étel, a baktériumok és az élesztőgombák zárhatnak be. Az elszíneződés általában fekete, de lehet barna, sárga vagy, mint ebben az esetben, zöld.

A betegség szerencsére könnyen kezelhető.

Az állapotot okozhatják antibiotikumok, rossz szájhigiénia, szájszárazság, dohányzás vagy a puha ételekből álló étrend, amely nem távolítja el az elhalt bőrt a nyelvről. Az orvosok megjegyzik, hogy ez a férfi közvetlenül a tünetek megjelenése előtt hagyta abba az antibiotikumok szedését egy fogászati fertőzés miatt.

A betegnek azt tanácsolták, hogy finoman súrolja le a nyelvét fogkefével, és hagyja abba a dohányzást. Hat hónappal később a nyelve visszanyerte normális kinézetét, bár a férfi továbbra is dohányzott.

(Via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top