nlc.hu
Egészség

Az alvás és az öregedés kapcsolata

Ez egy biztos módszer arra, hogy lelassítsd az öregedést

A pihentető alvásnak persze nem csak idős korunkban láthatjuk hasznát.

Miközben a várható élettartam nő, és egyes szakemberek szerint akár 120-130 évig is élhetnénk, kevesen vannak, akik megélik a 100. születésnapjukat. Persze a kutatók igyekeznek választ találni arra, hogyan lehet kitolni az emberi élet hosszát, illetve hogyan lehet elősegíteni, hogy minél hosszabb ideig maradjunk egészségesek, ahogyan Rudi Westendorp holland öregedéskutató megállapította, nincs általános recept arra, hogyan legyünk úgy öregek, hogy ne öregedjünk meg.

Egy fiatal és idős nő ölelkezik és nevet

Fotó: Getty Images

Ezt a folyamatos ugyanis olyan tényezők is meghatározzák, gondoljunk csak a testet érő véletlen károsodásokra és a környezeti hatásokra. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan tanácsok, amiket mindenkinek érdemes lenne megfontolnia, és amikhez nincsen szükség arra, hogy valaki az örök fiatalság titkát kutató techmilliomos legyen egy komoly orvosi stábbal.

Az alvás kulcsfontosságú

Neil Paulvin, aki regeneratív gyógyászattal és öregedéskutatással is foglalkozik, például megosztott egy olyan tippet, ami állítása szerint segíthet lassítani az öregedést. 

Tapasztalatai szerint elsősorban a rossz alvás az, ami miatt valaki számára gyorsabban pöröghet az idő kereke.

„Felgyorsult világunkban sokszor az alvás az, amit hátra sorolunk, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy a megfelelő minőségű alvás az egészséges élet kulcsa. Amikor alszunk, a test meggyógyítja önmagát. Ha éjszakánként 7-8 órát alszunk, az jót tesz a kognitív funkcióknak, az anyagcserénknek, az immunrendszerünknek, miközben az alváshiány számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a magas vérnyomást, a depressziót, az elhízást,  a cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri problémákat” – írta a témával foglalkozó cikkében. 

Hozzátette, az alváshiány emellett a bőr korai öregedéshez is vezethet. Mint talán azt sokan tudják, a kollagénből és elasztinból segítenek megőrizni a bőrünk feszességét és teltségét az életkor előrehaladtával. Egyes kutatások pedig azt sugallják, hogy az elégtelen alvás negatív hatással lehet ezekre a folyamatokra, vagyis nagyobb lehet az esélye a ráncok kialakulásának, annak, hogy megereszkedik a bőrünk.

Egy nő alszik a kutyájával

Fotó: Pexels

Tippek a pihentető alváshoz

És mit tanácsol azoknak, akik szeretnének javítani az alvásuk minőségén és mennyiségén? 

  • Legyünk következetesek, vagyis próbáljunk meg mindig ugyanabban az időpontban lefeküdni, illetve felkelni, ne bolygassuk meg a cirkadián ritmusunkat
  • Ébredés után ne maradjunk a sötétben, keressünk valamilyen fényesebb helyet, így a szervezetünk tudni fogja, hogy reggel van.
  • Nyolc órával lefekvés előtt már ne igyunk koffeintartalmú italt, alkoholt pedig legkésőbb három órával korábban ajánlott fogyasztani. 
  • Ugyan nem vagyunk egyformák, de próbáljunk meg a kütyüket időben letenni.
  • Érdemes kialakítani esti rutint, így a szervezet könnyebben felismeri, hogy mikor kell elcsendesedni, relaxálni, megnyugodni, és így az alvás is sokkal pihentetőbb lesz.
  • Alakítsunk ki megfelelő környezetet az alváshoz a hálószobában, fontos, például az, hogy olyan matracon aludjunk, ami megfelel a mi igényeinknek. 

Más tényezők is számítanak

Az alvási szokásaink megváltoztatása mellett persze mást is tehetünk azért, hogy idősen se érezzük magunkat öregnek. Azt nyilván nem kell mondani, hogy az dohányzás és az rendszeres alkoholfogyasztás árt nekünk, ezt amennyire lehet, hanyagoljunk, viszont a rendszeres testmozgás például csökkenti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és bizonyos rákbetegségek kockázatát, és ez azt jelenti, hogy tovább marad egészségesek idősebb korunkban.

Az sem mindegy, hogy mit eszünk, nagyon sok szakember van, aki a mediterrán étrendre esküszik. Ez többek között azt jelenti, hogy próbáljunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült tésztákat, pékárukat, együnk rendszeresen halat, használjunk olívaolajat, és kerüljük a túl cukros, valamint feldolgozott élelmiszereket. 

Emellett fontos az is, hogy agyunkat, elménket is tartsuk karban, ebben az új feladatok, új kihívások tudnak sokat segítheti, például megtanulhatunk egy új nyelvet vagy találhatunk magunknak egy új hobbit. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top