nlc.hu
Egészség

Agydaganat jelei

Ez a jel figyelmeztette az anyát, hogy 4 éves kislányának agydaganata van

A kislány állandóan kiesett az ágyból, aztán kiderült, hogy agydaganata van.

Lisa Provartnak hét gyereke van. A rutinos édesanya arra figyelt fel, hogy 4 éves kislánya, Imogen 2022 nyarán folyton kiesett az ágyból. Amikor a kis Imogen járása is nehézkessé vált és gyakran rosszul is lett a kislány, orvoshoz fordultak.

Bár a gyerekorvos először azt javasolta, hogy cseréljék ki a kislány cipőjét és megjavul a járása, egy komolyabb roham után kórházba mentek egy alaposabb kivizsgálásra. A diagnózis lesújtó volt: a CT-vizsgálat kimutatta, hogy Imogennek az agydaganat egy ritka fajtája van.

Az agydaganat tünetei lehetnek:

Fejfájás

Rohamok

Hányinger

Hányás

Álmosság

Mentális vagy viselkedésbeli változások

Gyengeség a test egyik oldalán

Látás- vagy beszédproblémák

Lisa a Daily Mailnek elmondta: „Szörnyű volt, az egész világom összeomlott. Abban a pillanatban minden megváltozott, és azt akartam, hogy elnyeljen a Föld”.

Imogen egyre rosszabbul lett, ráadásul folyamatosan nyugtatókat adtak neki az orvosok, hogy kezelni tudják. A szülőknek elmondták, hogy a kialakult ciszta a szervezetben bárhol előfordulhat és bár általában nem rák, Imogen esetében rosszindulatú daganattá vált.

Komputertomográf

A CT mutatta ki a bajt (Fotó: Pexels.com)

A fejfájás, az egyensúlyvesztés, a rossz koordináció és a járási problémák mind az agydaganat jelei. Az ágyból való kiesés azonban az egyik ilyen tünet eredménye lehet.

Imogen daganata a hipotalamusz közelében található – az agy hormonokat szabályozó része. Sajnos az Imogen daganatának elhelyezése miatt nem lehet biztonságosan eltávolítani, mivel az „olyan lenne, mint a rágógumi eltávolítása”.

A kislány azóta 15 műtéten esett át, beleértve a cisztájának kiürítését, amelyet rendszeresen el kell végezni, valamint az agyában elhelyezett shuntokat cserélték ki. Most az egyik szemére vak, mivel a daganat a látóidegét nyomja.

Háromhavonta teljes testét átvizsgálják, hogy megfigyeljék a daganatát, és sugárterápiát kap. Lisa szerint lánya utálja a kezelést, de elviseli.

Imogen olyan bátor. Körülbelül 80 vagy 90 MRI vizsgálaton esett át, és egyre okosabbá válik. Aggódom a jövője miatt, mindig teljes támogatásra és törődésre lesz szüksége. Ez az egész annyira megterhelő érzelmileg” – mondja az édesanya, aki úgy érzi, már nem ugyanaz, mint három évvel korábban, mert pusztító érzés nézni, ahogy a gyereked küzd a betegséggel, és te nem tudsz neki eleget segíteni.

Az agydaganattal foglalkozó civil szervezettel együttműködve Lisa arra kéri a szülőket, hogy figyeljék a figyelmeztető jeleket, és bízzanak a megérzésükben. „Ha sokat fáj a kicsi feje, romlott a látása és rendszeresen kiesik az ágyból menjetek el a háziorvoshoz és légy kitartó!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top